Veckan som gått

Veckan började på bästa sätt och helt enligt väderleksprognosen som hade lovat sol och runt 16 grader.

Vicke fick tillbringa hagvistelsen utan täcke och njöt som ni ser för fullt.

Detta med ”täckeslöst” är för övrigt något jag finner lika märkligt som täckesnarkomani.

Hästar som i ett halvårs tid gått med 2 megatjocka täcken på sig även inomhus (i varmstall) ska plötsligt släppas ut helt täckeslösa vid ensataka plusgrader?

Liiite konstigt för mig…det kan trots allt kännas rätt mycket kallare om det blåser och även om hästarna säkert inte fryser ihjäl utan täcke så är det mer den stora omställningen från ”övertäckad till naken” häst jag inte förstår….

I tisdags och fredags har vi varit hos Olof och drillats och kanske var det veckans väldigt bra inputs från honom som gjorde att vi red på vårt personbästa (65,8%) i MSV B:2 i lördags?

Jätteskoj var det hur som helst och eftersom mitt mål för i år är att rida på runt 65% på en mer regelbunden basis hoppas jag så klart att detta inte bara var en lyckoträff.

I torsdags blev det en mysig uteritt och jag är väldigt tacksam över de fina möjligheterna att rida ut kring anläggningen.

Under den gångna veckan har vi också kört ut till Lomma Beach flera gånger med Molly- det gäller att passa på innan hundförbudet inträder 1 maj.

Just strand är en favoritomgivning för promenader (skogen en annan) för mig; jag tycker det är väldigt rogivande.

Jag fastnar vääääldigt lätt i soffan med Ipaden i knät så det är tur att jag har djuren som håller mig igång oavsett väder och som denna veckan också VIND.

Det har blåst rejält flera av veckans dagar och jag hoppas på mer stillhet på den fronten nu- gissar att byn närmast vår anläggning har fått vääääldigt mycket ensilage både här och där faktiskt 🙂 !

2 kommentarer Skriv kommentar

 1. LenaB

  Det ÄR konstigt med hur folk täckar sina hästar. Först ska de stå med supertjocka innetäcken, ha filt så fort de går mellan stallet och ridhuset och när de skrittas fram/av. Sedan kan de plötsligt gå utan helt och hållet. Och vi står nog ändå i värsta ”blåshålet” i Skåne…
  Efter att först ägt en helt o-frusen häst i 14 år, där vi inte ens ägde ett innetäcke och endast hade rätt tunna utetäcken (när han var klippt), så hade jag därefter ett fruset fullblod och för mig var det verkligen ett mysterium hur hon kunde frysa INOMHUS! Men det gjorde hon faktiskt och all energi gick åt till att värma upp kroppen och hon blev väldigt snabbt för tunn. Såååå det fick införskaffas både innetäcke och tjocka utetäcken. Därefter hade jag två helt normal frusna hästar, vilket ju är ganska enkelt att förhålla sig till. Men nu har jag istället troligtvis Europas frusnaste häst;-) och man kan tycka vad man vill om täcken eller inte men helt klart är att det är väldigt individuellt hästar emellan också.
  Ibland kan jag tycka att det blir väldigt svart/vitt i diskussionerna angående täcke/täckeslöst, och man glömmer bort att hästarna faktiskt är olika, att väderförhållandena är olika var man bor, +10 grader i inlandet är inte samma sak som när det är samma temperatur mitt på skånska stäppen där det alltid blåser.

  Svara
  • Birgitta

   Du har helt rätt i allt!

   Hästar är absolut individer dom med och fryser olika lätt tex.

   Däremot vidhåller jag att det förkommer en allmän övertäckning tex- hela Skåne kan ju inte bestå av till 90 % ovanligt frusna hästar med allsköns ryggproblem 🙂 .

   Men så är det i de flesta diskussioner: lösdrift är bäst för alla, alla hästar kan klara sig utan kraftfoder och gå utan skor bla bla bla.

   Nu tog jag bara några random exempel men ibland blir det just så ”svart eller vitt” och så ser inte verkligheten ut även om tex de flesta hobbyhästar inte behöver kraftfoder osv.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>