Inför tävling

Följer ju några hästbloggar och läste nyligen 2 diametralt olika åsikter kring det här med förberedelser inför tävling skrivna av 2 olika bloggerskor.

Den ena verkligen älskar förberedelserna innan tävling.

Hon skrubbar hästen minutiöst och utrustningen likaså.

Hon flätar, fixar sitt eget hår supernoga och man ser på de bilder som läggs ut att allting är så on top som det bara kan bli.

Den andra ryttaren uttrycker sig i stället så här:

”Momenten innan tävling är rätt så tråkiga tycker jag. Det här med att packa, pusta, duscha hästar osv. Naaah, inte min grej alls. Vill bara bort till tävlingen och göra min grej.”

Citatet ovan kändes rätt befriande att läsa för mig som ibland har undrat om det är mig ”det är fel på”.

För jag kan inte minnas att jag någonsin älskat att putsa grejer inför tävling- jag GÖR det men det gör jag å andra sidan till vardags också.

Och fläta har jag alltid tyckt är något av det tråkigaste som finns trots snälla, stillastående hästar med lättflätad man.

Jag är inte heller maniskt noga med att ha speciell tävlingsutrustning utan ibland har jag tex särskilda stövlar som bara används på tävling, ibland inte (just nu inte). Täcken och annat används i princip när det passar, det är väl bara sporrarna och ridjackan som aldrig används utanför tävling.

Nu tävlar ju jag ”mycket” och har gjort så i 30 år men inte ens i början längtade jag efter att skrubba hovar inför tävling eller sätta upp mitt hår innanför hjälmen och dagens fråga blir: hur gör och känner ni?

Har det ändrats över tid? Och om ja, varför? Pga tidsbrist, bättre ekonomi, annat?

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Stina Holm

    När jag var yngre fullkomligt älskade jag förberedelserna. Nu har det svalnat lite – troligtvis pga tidsbrist. Men å andra sidan upplever jag det som att jag håller mina hästar och utrustning bättre ”putsade” till vardags så det går inte like mkt tid till att fixa för tävling.

    Men jag tycker det är en sån tillfredsställelse att se hästarna blanka och fixade

    Svara
    • Birgitta

      Jag smörjer tränset varje dag och skulle inte drömma om att rida på en smutsig häst ens till vardags så mins förberedelser går också väldigt snabbt.

      Svara
  2. LenaB

    Nu tävlar ju jag knappt längre men jag skulle verkligen tycka att det var roligt att fixa mer med häst och utrustning, för mig är det absolut tidsbrist. Håller en god ”vardagsputs” på både häst och utrustning men att få nörda ner sig riktigt hinns aldrig med.

    Svara
  3. Filippa

    Om jag tävlar är jag i stallet en timme innan vi ska åka. På den tiden hinner jag packa ner mina saker, sätta på och köra fram transporten, borsta häst, knoppa om jag måste, lasta häst och kissa. Kan omöjligt begripa att det ska ta längre tid, jag tävlar inte i annorlunda saker än jag rider i till vardags (utom byxhelvetena då…). Tävling är tävling och det är kul att göra sin grej som hon skrev, men skittidigt på morgonen är jag helt ointresserad av excesser….

    Svara
  4. Lee

    Urtråkigt! Fast ännu tråkigare när man kommer hem o det ska plockas ur, städa släp, mocka box (om man inte hann det innan man åkte) mm

    Svara
    • Birgitta

      Att inte mocka innan tävling/ träning är mitt absolut största ”big no-no”, jag hävdar på fullt allvar att det aldrig någonsin har hänt mig på över 30 år.

      Jag lämnar alltid en tävlingsplats så snart det är möjligt och ställer in hästen i renmockad box med mat det första jag gör när jag kommer hem.

      Det är måhända ett överdrivet förmänskligande av hästen (det skiter jag i) men jag vill att hästen ska ha en så positiv känsla av att tävla som det bara går.

      Att binda upp hästen på stallgången efter en hel dags tävlande för att jag inte tagit mig tiden att mocka innan vi åkte finns inte i MIN värld även om många gör det.

      Svara
      • Lee

        Startar oftast tidigt iom lätta klasser, så hästen går alltid ut i hagen när vi kommer hem.

        Svara
  5. Manda Stillnert

    Älskar att pyssla med mina hästar innan de ska ut och åka. Ofta blir de dusch 1-3 dagar innan helst med linimentschampoo så de blir lite extra mjuka och fina i musklerna. Samma dag så borstas de igenom ordentligt, pannluggen flätas, vita lindor runt om & boots 🙂 Klipper också öron hår och nacken iför som de är en travardam 😉 Värsta jag vet är när hästar har hår i öronen som sticker ut ..

    Svara
  6. Frida

    Jag gillar pysslet innan, jag är inte pedantisk men hästen ska badas och göras ren och fin, grejorna ska putsas och jag vill gärna ha lite finare täcken osv bara för tävling. Det är en del av uppladdningen för mig och hade nog tyckt det känts konstigt utan det. Men jag var mkt mer pysslig förr men nu har jag dragit ned det till en, för mig, lämplig nivå som känns lagom.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>