Sponsra en hobby?

Det är helt klart andra tider nu inser jag som inte ”hänger med”.

Jag har flera gånger på senare tid läst om hobbyryttare som via nätet ber privatpersoner om sponsring av ny häst, träningar, veterinärkostnader och jag förundras.

För mig känns det så….tja…fel i brist på bättre ord även om det givetvis står var och en fritt att betala andra för deras hobby.

Och kanske ska man bara beundra ”tiggarnas” framåtanda även om jag själv inte skulle drömma om att be om pengar på detta vis.

Har för övrigt ingen aning om folk ger några pengar eller vilka summor det handlar om…eller jo….i ett fall läste jag att det swischades hej vilt men beloppen kan ju ha varit väldigt modesta.

Jag minns vilket ståhej det blev när en fälttävlansryttaren tiggde pengar för att få behålla en häst (som hon sedermera ändå sålde) men det var i alla fall en ”mästerskapshäst” om det nu ska spela någon roll.

Många bidrog medan andra sa ”aldrig i livet” och nu är vi alltså på gräsrotsnivå med denna önskan om sponsring.

Vad säger ni läsare?

Skulle ni sponsra någon hobbyryttare (typ på min nivå) och varför i så fall?

Om jag ville träna oftare för Olof- skulle ni reagera om jag bad er läsare om pengar?

Om tex Vicke blev sjuk och jag inte hade råd med den veterinärvård som krävdes- skulle ni tycka att jag fick skylla mig själv, ta ett banklån, låna av mina närmaste eller hade det varit helt acceptabelt om jag startade någon form av crowd funding?

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Dressyrtant

    Jag är ledsen, Birgitta. Inga pengar skulle komma från mig. Jag förstår mig inte på det.
    För några år sedan fick jag ett brev från en sadelprovare jag hade använt. Hon skulle fylla 40 och önskade ett litet bidrag till sitt ridhus?!?!
    Jag blev faktiskt full i skratt. Folk svälter i världen och så ber människan om pengar från en kund till ett ridhus?!? Fräckt och oförskämt tycker jag att det är hela tiggeriet.
    Kan du inte ta hand om dina djur och försakar saker för det ska du inte ha djur. Basta!

    Svara
  2. Åsa T

    Nej, jag skulle aldrig sponsra en hobby, men jag tror att om du bett om pengar för att Vicke var sjuk och du inte hade råd hade jag nog swishat en slant, för att du är min vän och jag vet vad hästen betyder för dig. Jag hade inte gjort det till någon jag inte kände. Har en god vän som tyvärr är väldigt sjuk och hennes dotter startade en insamling för att hennes mamma skulle få en behandling och där tvekade inte jag utan gav en slant, det gjorde många med mig så hon fick råd till behandlingen. På det viset kan det ju vara bra med vårt snabba informationssamhälle.

    Svara
    • Birgitta

      I det fallet har jag en helt annan förståelse- för ren hobby- nej!

      När man dessutom säkert vet att dessa tiggare både har hur mycket som helst som gemene man aldrig kan unna sig och/ eller familj som både kan och vill sponsra- då känns det verkligen oförskämt med detta tiggeri.

      Hur många år har jag inte själv velat ha en häst till, lastbil, egen gård med ridhus bla bla bla….men finns inte pengarna får man liksom avstå!

      Svara
  3. Frida

    Nej jag hade varken bett om pengar eller sponsrat. Vet inte om jag tycker det är rätt eller fel egentligen men jag skulle skämmas över att be om det själv (då ringer jag hellre en släkting eller ngt och ser om jag kan låna om det skulle vara kris t ex veterinärvård, eller använda ett kreditkort och betala av det även om det hade svidit). Att skänka pengar har jag faktiskt inte lust med helt enkelt, speciellt som de insamlingar jag sett har handlat om personer som jag vet tjänar bra mycket mer än vad jag gör. De slantar jag har satsar jag hellre på min egen häst och ridning, inte på andra okända människors….

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>