Sjukskriven och tävla?

Tycker ni att det är ok att åka på meeting och tävla flera dagar i rad samtidigt som man är sjukskriven för en fysisk, relativt snabbt (några veckor) övergående åkomma?

Spelar det någon roll vilken typ av arbete man har; exempelvis stillasittande kontorsarbete eller ett arbete där tex tunga lyft förekommer?

22 kommentarer Skriv kommentar

  1. Annelie Magnuson

    Beror helt på för VAD tycker jag!! Kan ju vara någon åkomma som blir sämre vid arbetsuppgiften men bättre vid (annan) fysisk aktivitet. Då är det helt ok! Alla sjukdomar/åkommor blir ju verkligen inte bättre av att man ligger hemma i sängen liksom.

    Svara
    • Birgitta

      Instämmer i sak även om steget från att ligga i soffan/ sängen och att åka på 3-dagars meeting är väl långt i mina ögon.

      Svara
  2. Anna

    Jag kan nog tycka att man ska vara lite försiktig med det och faktiskt kolla upp att det inte är något som kan ställa till problem.

    Svara
  3. Madeleine

    Rent spontant tänker jag att kan man inte arbeta, så åker man definitivt inte på ett meeting.
    Jag hade definitivt pratat med min arbetsgivare för att höra att det är ok att åka.

    Svara
  4. Birgitta

    Jag gick ju omkull med Vicke för 2,5 år sedan och sträckte nacken rejält. Hade ont i någon månad.

    Jag är övertygad om att jag hade kunnat bli sjukskriven i rätt många veckor om jag hade bett om det men då jag ville rida, träna och tävla bet jag ihop och jobbade.

    Till saken hör förvisso att mitt arbete är väldigt lugnt med stora möjligheter att sitta stilla.

    Svara
  5. Carola Jönsson

    Tja jag är det korttids sjukdom så nja, tycker det är svårt att döma andra då jag inte vandrar i deras skor.

    Svara
  6. Marika Stoppert

    Verkligen inte ok……. Säger jag som ofta sjukskrivande distriktsläkare.
    Nu svarar jag utifrån att du skrev att personen ifråga var sjukskriven kortvarigt för en ”fysiskt snabbt övergående åkomma” & då ska man inte kunna deltaga i ett meeting annat än som åskådare. Om man klarar tävlingsridning så klarar man också sannolikt arbete i ngn form. Sjukskrivning är en behandlingsform & inte en typ av ledighet. I detta fall torde sjukskrivning vara indicerad för att hon ska avlasta & vila den fysiska åkomman för att det ska läka bättre…….
    Diskussionen om vad man kan & bör göra för aktiviteter under pågående sjukskrivning när man lider av en mer psykiatrisk / mental åkomma är dock en helt annan till stor del men inte alltid.

    Svara
    • Birgitta

      Så bra med svar från någon som faktiskt vet vad som gäller!

      Och i detta fallet handlar det just om att ”avlasta” vilket blir mycket märkligt om man klarar exempelvis meeting i flera dagar och ensam utan hjälp dessutom.

      Jag tycker många tar på tok för lättvindigt på sjukskrivningar vilket många gånger även påverkar deras arbetskamrater och arbetsplats.

      Dessutom handlar det för mig mycket om moral.

      Har sett och hört så mycket i mina dagar att jag blir mörkrädd.

      Och ja, jag vet att alla sjukdomar/ smärta inte syns utanpå, att psykisk sjukdom kan gynnas av diverse aktiviteter osv men det är något helt annat än det jag diskuterar här.

      Sedan har jag också full förståelse för att man som djurägare ”biter ihop” och gör vissa nödvändiga djursysslor som är nödvändiga; som att rasta sin hund, mocka och fodra tex men att tävla är ju knappast nödvändigt på något vis.

      Möjligen om man är uttagen till något mästerskap och inte vill svika laget/ Sverige 🙂 !

      Svara
  7. Caroline

    Nu gav du ju förutsättningarna i inlägget: relativt kortvarig fysisk åkomma. Det generella svaret är: nej. Om jobbet inte är typ ”tyngdlyftare”. Att åka på meeting är ju tungt. Inte bara ridningen som ska genomföras utan packning och lastning av grejer, bära vatten, mocka fälla upp och ner lastlämmar… Klarar en av det klarar en nog de flesta jobb också…

    Svara
  8. Linda

    Heeelt galet i min värld att åka o tävla om man är sjukskriven!! Då klart man ju uppenbarligen av fysisk aktivitet och iom det åker man till jobbet. Punkt

    Svara
  9. Anna

    Absolut inte och jag tycker att många sjukskrivningar går att ifrågasätta rent generellt faktiskt (medan andra kanske jobbar då de inte borde).

    När jag var deprimerad kändes det nästan som slentrian när läkaren frågade ”skall vi börja med ett halvår” och hon blev väldigt överraskad när jag förklarade att jag ville absolut inte vara sjukskriven. Tror aldrig jag hade blivit bra igen om jag bara satt hemma och glodde.

    Ibland kan jag tycka att vi har en lite väl slapp attityd till vad det är rimligt att samhället (dvs våra medmänniskors skattepengar) skall betala för. Kan man åka iväg och tävla i tre dagar med allt vad det innebär då finns det ett arbete man kan sköta, så är det bara.

    Svara
    • Birgitta

      För många år sedan berättade en flicka som jag kände väl (hon gick på lågstadiet) hur hon och hennes mamma ibland stannade hemma ”för att mysa” = mamman sjukskrev sig själv eller flickan trots att ingen av dom var sjuk.

      Vilka värderingar lär man sitt barn genom detta agerande?

      Svara
    • Caroline

      Anna, with all do respect, men du talar om sjukskrivning utifrån ditt eget perspektiv och jag tycker det är vanskligt att (enbart utifrån sina egna perspektiv) framstå som så säker.

      Jag sa samma sak som du när jag skulle bli sjukskriven för depression och utbrändhet, men två år senare är jag inte bra och skulle definitivt inte ha nått så långt i återgången till mitt arbete om jag inte hade fått en generös sjukskrivning utan att F-kassan ifrågasatte samt en läkare som sa att jag inte FICK arbeta. Efter att jag hade gått hem med sjukskrivning och tillåtit mig att ”ge upp” kunde jag mer eller mindre bara spela på underläppen i ett halvår. Och vägen tillbaka har varit lång (inuti, utan att de som ser mig utanpå har märkt så mycket).

      ”Ska vi börja med ett halvår?” Kanske grundar sig i forskning om hur lång tid det brukar ta att dels behandla sitt mående, samt tid för rehabilitering? Som sagt: with all do respect. Jag vet inte vad du har varit med om och säkert var det så att din känsla av att inget skulle hjälpa av att vara sjukskriven i ett halvår stämde, men så är det inte för alla. Verkligen inte.

      Svara
  10. Frida

    Njae det kan jag väl inte tycka är ok, i alla fall ur moralisk synvinkel. Jag anser inte att man måste vara isolerad hemma och ligga i soffan bara för att man är sjukskriven men om det är en fysisk åkomma som gör att man inte kan jobba en tid så borde det vara rimligt att man inte klarar att rida heller. En annan sak om man har en åkomma som t ex blir bättre av fysisk aktivitet (men att åka på meeting en hel helg är kanske lite väl även då). En psykisk sjukdom t ex depression är ju ngt helt annat, då kan det, i mina ögon i alla fall, vara en del i att bli bättre. Deprimerade människor vill ju ofta isolera sig och tävlingar kan ju vara ett sätt att komma ut och träffa folk i ett sammanhang som man känner sig trygg med och tycker är roligt.

    Angående att sjukskriva sig med sitt barn för att vara hemma och ”mysa” är ju faktiskt olagligt och dessutom så sänder det ju helt galna signaler. Att man inte behöver fullgöra sina åtaganden för att man inte känner för det den dagen? Kan tycka det är respektlöst mot de som faktiskt har sjukdomar som gör att de behöver vara hemma ibland, t ex en psykisk sjukdom som gör att man inte orkar vissa dagar, alltså på riktigt inte orkar att ta sig till jobb/skola och så stannar andra hemma och utnyttjar systemet för att ”vara hemma och mysa”….

    Svara
  11. Polly

    Om man har en riktigt depression så finns det inte ens energi att anmäla sig till en tävling.
    Jag har arbetskamrater som sjukskriver sig då och då. Blir så irriterad på dom, jag blir då beordrad att gå in och ta deras pass.
    Har även en hästbekant som i många år varit sjukskriven pga utbrändhet, men samtidigt tävlat och tränat ca tre hästar. Och jobbat extra som hovslagare.

    Svara
    • Anna

      Det beror kanske på, jag orkade arbeta som vanligt, disputera, byta jobb och flytta under tiden som jag blev behandlad för depression… Alla fungerar inte likadant.

      Men nej har man inte ork att arbeta bör man rimligen inte heller ha ork till ett meeting.

      Svara
  12. Birgitta

    På ett sätt förstår jag de som ”orkar” tex tävla men inte jobba för så funkar i alla fall jag: min ork är mycket större för roliga saker.

    Men det är ju absolut ingen ursäkt för att inte gå till jobbet om man egentligen KAN.

    Svara
  13. Charlotte

    Nej, inte OK!
    Sjukskrivning är en behandlingsform som finansieras av skattemedel. Man får göra som man vill om man betalar själv, men sjukskrivningen finansieras med andras pengar.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>