Tisdag- cowboystyle

I samband med den senaste stallflytten funderade jag på om jag skulle sälja mitt hackamore som hängt mer eller mindre orört i säkert 7 år.

Jag har i perioder lånat ut det till stallkamrater men att använda det på Kreon fanns av förklarliga skäl inte på kartan (mycket opålitlig att rida ut för det mesta…) och även på Vicke har det känts för risky faktiskt.

Han är ju snäll men väldigt ”reaktiv” ibland och då har man inte mycket att sätta emot med ett klent ”ponnyhack”.

Hur som helst fick jag ändå för mig att prova hacket, igår skrittade jag ut på det utan problem och eftersom dagens träning för Olof blev inställd tänkte jag ”äh…jag provar att rida på hacket…fungerar det inte så skit samma”.

När vi började trava i ridhuset gick jag på 5 minuter från ”hmmm….det här kan nog bara bli plan C möjligen….” till ”var tusan kan man tävla bettlöst på MSV nivå”.

Alltså känslan!!!!

Sååå fin!!!

Måste banne mig rida på hacket i alla fall en gång för Olof bara för att förvissa mig om att det jag kände inte var inbillning 🙂 .

Sedan borde jag kanske inte vara så förvånad- både Décima (som hacket ursprungligen köptes till på grund av hennes tungproblem) och Archie gick superbra på denna betsling, i alla fall initialt.

Rider man på hack frekvent tycker jag att hästarna kan bli lite tunga i handen eller så är det jag som inte haft tidigare hästar tillräckligt på bakbenen?

Men jag har i alla fall både ridit ut, ridit dressyr, hoppat och till och med tömkört på hack så som komplement har det varit jättebra.

Vicke gjorde hur som helst ett superjobb i både samlad galopp, galoppslutor, travskolor osv.

Det var i någon serie som han inte riktigt lyssnade och inte bytte men det ska ju ha mer med skänklarna att göra ha ha ha så det kanske jag inte ska anklaga betslingen för 🙂 !

Summa summarum: bästa känslan och absolut bra att ha ett annat hunvudlag att använda som omväxling!

7 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anna

  Rider också min på ett likadant med jämna mellanrum. Tycker också det fungerar väldigt bra. Tvingar ju mig som ryttare att rida mycket noggrannare med övriga hjälper.

  Svara
 2. Manda Stillnert

  Jag tror alla hästar mår bra av variation för att spara på munnen. Sista månaderna som jag red Ebba så red jag mest på Hackamore, vilket fungerade bättre en alla bett jag hade prövat tidigare på henne, bara synd att jag inte kom på iden tidigare att pröva de på just henne.

  Svara
  • Birgitta

   Jag har varit ganska slarvig med att variera betslingen på just Vicke (som är den häst med bäst mun av de jag ägt) men annars är ju detta något som rekommenderas av både veterinärer och tandläkare.

   Svara
 3. Linda

  Jag rider också med ponnyhack på min Bodo ibland. Han trivs riktigt bra på det och skummar i munnen trots att han inte har något i munnen 🙂

  Svara
 4. Filippa

  T går ju alltid allra bäst på hack – den dagen man får rida dressyr på bettlöst blir vi farliga. Idag, not so much. Kan vi please prata lite om hur orimligt det är att en (hyfsat stenålders) organisation bestämmer vad vi ska ha för utrustning på hästarna? Är helt med på reglering av onödiga och grymma saker, men bettlöst…?

  Svara
  • Birgitta

   Jag tror att det kommer att bli tillåtet att tävla bettlöst i sinom tid men att intresset kommer att vara tämligen svalt.

   Tror inte att de som tävlar MED bett ser att de utan bett har någon fördel eller ”fuskar” faktiskt.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>