Borde nästan vara straffbart

`

Avdelning ”man blir fan mörkrädd”:

Häst står i kollektivstall där den inom loppet av en månad nästan slår omkull en person som ska leda den till hagen, hugger en annan person i armen vid kraftfoderfodring i boxen och anfaller den förstnämnda personen fullständigt oprovocerat i hagen när personen vänder ryggen till efter att ha gett hästen hö på marken. Personen får ett rejält bett i ryggen!

Båda personerna är MKT vana hästmänniskor och inget särskilt inträffade samtidigt som ovan incidenter (andra hästar som provocerade, något som kunde ha skrämt hästen osv).

När hästen flyttar till nytt stall (och efter att flera hästägare i föregående stall uttryckt att de ej vill/vågar hantera hästen) säger hästägaren INGET om hästens tidigare beteende?!?!

Hur fan tänker man?

Troligen VÅGAR man inte berätta hur oberäknelig hästen är av rädsla att inte få ny stallplats men kom igen; tänk om det blir en ny incident med allvarlig utgång?!?!

Ska man ha på sitt samvete att man vetat men inte velat säga?!?

Usch för sådant beteende!!!!

7 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anna

  Det är en ganska intressant större fråga tycker jag: hur svårhanterade hästar skall man behöva acceptera att hantera i ett stall vid utsläpp och fodring?

  Själv är jag inte jättetuff och skulle aldrig välja en svårhanterlig häst men om man står i ett stall med stalltjänst så kan man ju mycket väl ändå råka ut för att behöva hantera andras, mindre väluppfostrade och trygga, hästar.

  När är det okej att säga ”nej, den hästen känns farlig”?

  Svara
  • Birgitta

   Håller också med om att det är en intressant fråga.

   Tack och lov vill jag påstå att den överväldigande majoriteten av Sveriges hobbyhästar ÄR snälla men givetvis finns undantag.

   Jag har ännu inte varit med om att någon blivit uppsagd för att personens häst ansetts för svår/ farlig att hantera för andra men ibland har ägaren fått valet att själv hantera hästen vid utsläpp/ intag för att kunna stå kvar.

   Svara
 2. Kim Westman Andersson

  Oj jag hade kollat upp hästen o så inga fel hade den nog fått somna in, sånna hästar kan ju bli livs farliga

  Svara
 3. Linda Stridh

  Håller med dig, folk blir ju skadade! Och hästen mår uppenbart inte bra, annars hade den inte gjort så.

  Svara
  • Birgitta

   Jag anser mig ha rätt stor rutin kring hästhantering och har jobbat på både ridskola och i ganska många travstall utan att någonsin bli attackerad på detta vis.

   Jag säger inte att det inte kan hända men i mitt tycke är det en stor, stor varningssignal och jag hade aldrig mer litat på en sådan häst.

   Såvida inte hästen var världens underbaraste och på alla vis lätt att rida utan minsta tecken på ovilja osv hade jag absolut kollat upp den veterinärt.

   Svara
  • Anna

   Inte säkert, vi hade en ponny som var fruktansvärd på ridskolan när jag var liten just kring mat och hagintag (för den ville in och äta mat). Jag skulle till exempel ge henne havre ur en hink en gång i sin box och när jag puttade undan henne från hinken (för att kunna hälla havren i krubban) så vände hon som en blixt och matade med sparkar tills någon drog mig ur boxen… Hennes uppfödare sade att hon alltid hade varit elak just kring mat, hon terroriserade de andra fölen så mycket att de inte vågade äta.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>