Keep it simple

Ibland tycker jag faktiskt att det blir hysteri vad gäller diverse tillskott och framför allt när det gäller hobbyhästar som inte förväntas prestera på elitnivå.

Jag undrar verkligen på vilka grunder alla dessa burkar, tuber, krämer, oljor, kryddor osv ges?

Läste nyligen om en häst som enligt ryttaren får Krafft low starch, Krafft Miner, nypon, gurkmeja, svartpeppar, salt, EM-vital och kiselgur.

På fråga varför hästen fodras med svartpeppar får jag svaret att detta gör att gurkmeja tas upp bättre i kroppen.

Vad säger man?

23 kommentarer Skriv kommentar

 1. C.

  Fast just i det nämnda fallet så tycker jag ägaren har en röd tråd i sitt fodertänk. Man kan ju översätta det till hälsokost… Det är ju Mycket bättre än att peta i hästen ’hamburgare, chips och godis’ eller ännu värre. Inte ha en aning alls om vad hästen går eller gör den delen behöver.
  Sen får väl var och en stå för sitt.
  Tycker man om att göra allt man kan för sin häst och ser en positiv effekt så gynnar det ju bara hästen. Även hobbyhästen förtjänar väl att ’må som en kunglighet’?
  Sen tycker jag det är hemskt när folk petar i sina hästar tio olika burkar tillskott Utan att ha en Aaaning om vad hästen faktiskt behöver.

  Svara
   • C.

    Ja? Det finns ju till och med forskning på det, främst på humansidan. Piperinet i svartpeppar har en rad positiva egenskaper… Ffa att främja upptag av andra ämnen.

    Svara
    • Birgitta

     Tycker man ska vara försiktig med att överföra vad som rekommenderas/ säljs på humansidan till djur.

     Hundar tex ska man absolut inte ge lök för att ta ett exempel medan människor finner den nyttig.

     För övrigt och på tal om ”kryddor” har en del dille på att fodra hästar med vitlök som forskning faktiskt visat kan vara rent av giftigt i stora mängder.

     Svara
 2. Minstral

  Håller med, fast slickburkarna på bilden är helt magiska till allt från lastning till klippning. Rena hästknarket!

  Svara
 3. Manda Stillnert

  Fast alla grejer är ju bra på sitt sätt 😉 Min äter Granngården protein musli 120 och hippo mineraler. Tycker inte han behöver så mycket annat när man bara är 3 år ;-] Min förra åt krafft senior, E-vitamin med selen, glucosamin med msm och salt. Iför sig ger jag alltid mina hästar löst salt i maten i perioder även min busiga unghäst!

  Svara
 4. Sara

  Varför bry sig? Låt folk fodra hur de vill så länge det inte skadar hästen. Glad ryttare – glad häst.

  Svara
  • Birgitta

   Fast hur vet man att allt möjligt man trycker i hästen inte skadar den i det långa loppet?

   Tycker ditt resonemang är väldigt förenklat; en glad ryttare ger definitivt inte per automatik en glad häst.

   Jag har själv orsakat att en av mina hästar fick fång. Jag var utan tvekan glad innan dess och fodrade i välmening osv men tror du hästen var glad när han stod med smärta, boxvila osv? Och jag var allt annat än glad DÅ kan jag meddela…..

   Svara
    • Birgitta

     Det går så klart inte att bevisa men högst troligt av att jag gav stora mängder (säg 10-12 kg) av ett väldigt blött ensilage som hästen fick lite lös avföring av, i kombination med 3-4 kg havre.

     I sak inga sjukliga mängder foder men det räckte på en häst med ”fångnacke” och i lite överhull.

     Hästen fick fång i november och hade ej sett gräs på månader så DET berodde det inte på i alla fall.

     Han har gått i gräshage sedan dess och lever helt utan restriktioner många år senare.

     Svara
 5. Marlene Engström

  Det där med svartpeppar och gurkmeja är stort inom humanvården, och tydligen baserat på nån typ av forskning… gurkmeja är inflammationshämmande. Men hur det funkar på stor häst vet jag inte…

  Å andra sidan ger jag Leon numer krafft low starch på vet rekommendation pga av tillsatt laktobakterier (magkänslig/ kolik/syrakänslig du vet) och det är faktiskt riktigt bra. Men dyrt.

  Svara
 6. LenaB

  Min får Low Starch (har precis bytt från Krafft Groov då Kraffts foderrådgivare tipsade om detta då det är bättre för hans känsliga mage), Krafft Muscle (0,5 kg dag/enl rådgivning för extra hjälp då hästen ”byggs om”), mineraler, extra B-vitaminer nu vid pälssättning (enl rådgivning), salt (eftersom han inte rör saltstenen oavsett sort), foderjäst för mage/tarm (kanske går att fasa ut nu när vi bytt foder), magnesium för kropp&knopp han får även en del olja även detta på inrådan av foderrådgivare, samt betfibermash efter arbete.

  Gissar att det låter som väldigt mkt pytsande här men jag har inte tagit ngt ”ur luften” utan allt är enl rådgivning, vi kan inte räkna ut foderstater eller så eftersom jag står på stor anläggning där grovfodret byts ut väldigt oregelbundet.

  Svara
  • Madeleine

   Enligt senare forskning bygger hästen sin päls av protein, som man ska börja med mkt tidigt.
   B- vitaminerna kissar den ut.

   Svara
   • LenaB

    Fast nu är det foderrådgivare som tipsade mig om att ge B-vitamin då hästen blir som en rugguggla, även då han sätter sommarpäls, och han har annars kort glansig päls. På mkt kort tid blev han fin igen så jag måste nog säga att de hade rätt. Ett överskott av B-vitamin kissar man helt riktigt ut men om just den vitaminen saknas så behövs den ju och kommer att tas upp av kroppen.

    Svara
 7. Katja

  Det värsta är att alla dessa tillskott kan faktiskt skada hästen. Hälsotillskott för människor kan också vara farliga. Gör en grovfoderanalys och anpassa efter det. Värst är dessa tillskott som ” ändrar beteende”…..ofta helt utan evidens.

  Svara
 8. Frida

  Jag är väldigt intresserad av foder och tillskott och kan stå länge i hyllorna och kolla i affären eller kolla på nätet. Men jag är rätt försiktig med vad jag faktiskt ger, oftast behöver man inte krångla till det så mkt om man har kunskapen. Och många av alla dessa tillskott är egentligen bara väldigt dyrt kiss, det gör alltså ingen nytta. Sällan är det gjort riktiga vetenskapliga studier heller utan företaget har gjort ngt litet test själva som inte säger ngt alls egentligen. Många är vekligen helt hysteriska med att ge tillskott och räkna på foderstater, har hört om de som till och med tar analys på betesgräset! Då gör man det onödig komplicerat, man kan ju undra hur hur hästarna överlevde förr? Nej ha koll på vad grovfodret har för värden, komplettera med kraftfoder och mineraler och titta på hur hästen ser ut, smal häst=mer energi, muskelfattig häst=mer protein.

  Svara
  • Anna

   Vi publicerade våra kommentarer nästan samtidigt men precis, dyrt kiss hahaha!

   Svara
 9. Anna

  Tänker på ett väldigt tidigt avsnitt av Big Bang Theory (för de som tittar på det) där Penny skall köpa vitamintillskott och Sheldon (supernörden) säger något i stil med ”You do realize you’re basically just buying the ingredients for very expensive pee?”.

  För det är väl lite det man gör med alla tillskott både till sig själv och till hästen. Hästar är anpassade för att beta så man bör rimligtvis mata dem med gräs (och lite örter), och vi är gjorda för en blandkost så vi bör äta fisk och rötter och nötter och bär, kanske knapra på ett märgben emellanåt hahaha…

  Att tillföra lite mineraler och salt är väl aldrig fel eftersom höet inte innehåller allt som hästarna behöver men att mata dem med nyponpulver eller svartpeppar tror jag ärligt talat mest kostar pengar till absolut ingen nytta.

  Sedan tror jag att många människor har väldigt svårt att skilja på information som är beprövad och pålitlig och information som egentligen bara är försäljningsargument. Klart att kraftfoderleverantörer vill att hästägare skall känna ångest över om deras häst verkligen får ”det bästa”, de tjänar ju inte direkt några pengar på att folk lägger sina pengar på bra ensilage. Samma med alla kostillskott, någon tjänar ju pengar på att människor är okunniga eller har fel kunskap.

  Svara
  • Frida

   Klokt! Jag brukar tänka att om ett tillskott verkligen hade haft en bevisad effekt på det sätt som det står på burken så hade det inte gått att köpa i närmsta ridsportaffär utan fått köpas på recept på apoteket.

   Svara
 10. Minstral

  Just det där med B-vitamin är klurigt. Jag har i många år dissat det och menat att hästen behöver proteintillskott vid pälsbyte, vilket är sant. Men B-vitamin är ju lika viktigt, detta tillgodoser hästen sig själv med. Men då finns det ibland faktorer som gör att detta inte funkar, tex störd tarmflora. Därför tillsätter jag, behövs det så är jag safe och annars kissas det ut. Söker man på detta hittar man ingen eg fakta varesig på ena eller andra hållet, experterna säger olika. Så jag safear!

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>