Mer om skotträdda hundar

Nyligen la jag på ett forum ut en fråga om andra whippetägares erfarenheter av lugnande medel inför nyår eftersom Molly nyår nr 2 hos oss och veckorna före och efter hade väldigt stort obehag av det ständiga smällandet där vi bor (började veckor innan nyår och slutade typ i februari….). Konstigt nog brydde hon sig inte första nyåret men då smälldes det inte lika mycket innan själva årsskiftet.

Och det slår aldrig fel; man ställer en fråga om EN sak (lugnande medel) men får svar kring något helt annat…suck…

I detta fallet tyckte någon att jag behövde veta att det handlar mycket om hur hundägaren själv beter sig vid smällande, om det kanske är detta som bidrar till hundens rädsla yada yada yada…

Jag har ju haft flera andra fullständigt obrydda hundar varav tex Soya, min förra whippet hade kunnat ställa upp i världsmästerskapet i skott-tålighet.

Henne promenerade jag lös med bredvid en skjutbana där det pågick övningar, hon lyfte aldrig ens på huvudet när skott brann av.

Molly ÄR en på många vis vek individ och börjar skaka så fort hon hör smällare.

Jag trodde hon skulle vänja sig och har bla spelat sekvenser med ”skottljud” för henne men jag skulle säga att det inte har hjälpt det minsta.

Nu har jag som jag berättade igår bestämt att prova med receptfria Adaptilhalsband och Zylkene som båda ska ha en lugnande effekt på hundar.

Vi har också som plan B hyrt en stuga över nyår och detta i ett lugnt område där det förhoppningsvis inte smälls som hos oss.

Har ni haft samma bekymmer och hur löste ni det? Eller gick det inte att lösa?

3 kommentarer Skriv kommentar

 1. Malin

  Jag har fem hundar varav en är mycket skotträdd. Hon skakar och flåsar lääänge så fort hon hör ett skott, det åskar eller fyrverkeri. De övriga bryr sig inte alls. Förut bodde jag i Staffanstorp och på nyårsafton fick vi ge stesolid (utskrivet av veterinär givetvis). Veckorna innan hade vi adaptil men jag märkte väl ingen större skillnad på henne från när vi inte använt detta.
  Nu bor jag sedan några år tillbaka ute på landet och här har jag inte behövt göra eller ge henne någonting alls över nyår. Jätteskönt! Något år har även jag tidigare hyrt stuga ute i ”ödemarken” på nyår.

  Svara
 2. Manda Stillnert

  Har ingen hund numera men katter, det är extremt skotträdda och ligger oftast under sängen på Nyår dagar runt där. Gammelkatten som är 16 år hon kommer nog aldrig vänja sig, det andra två yngre 6 & 3 år är iallafall lite lugnare om vi drar för gardinerna i sovrummet. Hästarna bryr sig inte tack och lov men det är vana pga av skjutbana i närheten.

  Svara
 3. Eva

  Zack var fruktansvärt skotträdd. Jag provade att ge honom lugnande ett år i början på 2000-talet. Jag tyckte nästan att det var värre. Han var lika rädd men orkade inte reagera. Sen träffade jag min man och min svärmor hade en stuga vid Hallandsåsen. Vi firade nyår där varje år efter det. Sen sålde svärmor stugan men Zack hade lämpligt nog blivit döv vid det laget. Det sista året var han ute själv i trädgården och kissade strax innan tolvslaget och han tittade förundrat på raketerna. Hade jag haft Zack nu så hade jag testat allt! Adaptiv, Zylkene, Valeriana. You name it! Raffe har hittills inte visat några rädslor för smällare och raketer men jag är ändå noga med att inte utsätta honom för det i onödan. Det räcker med att han är rädd för brödrosten. 😉

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>