Torsdag- julkort

Började dagen hos min fina vän som skötte sig utmärkt under dagens ridhuspass.

Jag har börjat   försöka  tänka på ( sent ska syndaren vakna….) att inte studera Vickes man medan jag rider; fattar inte varför jag ska glo ner i den i stället för att titta upp?

Hur svårt kan det vara liksom? Tydligen väldigt svårt för vissa eftersom en tränare påtalade detta för mig redan för ungefär tusen år sedan.

Minns hennes skämtsamma kommentar ”du skulle måla på ett par ögon på ögonlocken så att det ser ut som att du tittar upp”- kul va?

Efter stallbesöket har jag roat mig med att försöka få till julkort á la Birgitta 6 år.

Som synes ser Molly allt annat är road ut men hon uthärdade sessionen med stoiskt lugn och resultatet ska ni få se innan jul 🙂 .

Idag kom också Ridsport till oss prenumeranter och jag fastnade särskilt för en artikel om hur proffsen skor sina hästar.

En av hovslagarna som intervjuades, Peter Glimberg, tävlade jag för övrigt massor mot i hoppning när vi båda var unga, han hade en isabell som tog en miljon placeringar minns jag.

Hur som helst…det intressanta i artikeln var dels att läsa om hur otroligt noga dessa hovslagare skor; det är verkligen inte bara att banka på 4 järnskor och tack och hej utan det är mätning av vinklar in i minsta millimeter, studier av hästarna i rörelse och på film och jag vet inte allt. Utmärkt.

En annan grej var att det jag ofta återkommer till; aluminiumskor, omnämndes i positiva ordalag och av samma skäl som jag använder dom; den avsevärt mindre belastningen på hästens framben. En järnsko väger 300 gram, en aluminiumsko väger 100. Enkel matematik.

8 kommentarer Skriv kommentar

 1. Manda Stillnert

  Alumininskor har varit väldigt vanligt i travvärlden i många år, skor alltid med de inför lopp då hästen inte kan gå barfota utan behöver ett stöd från en sko. Skor med aluminium fast en med öppen tå för att få ett större steg som blir lättare. Tycker folk borde inse att de är bättre med travskor som för övrigt även i järn är mycket lättare en ridskor, slutat sko med dem för flera år sedan!

  Svara
 2. M

  Jag har Glimberg som hovslagare. Han är så oerhört kompetent och hästarna blir som lugna filbunkar när han skor

  Svara
 3. Katja

  Hur ”väl” håller en aluminiumsko? Slits den ned. Tänker på hästar som rids men som även rör sig i större hagar

  Svara
  • Birgitta

   Det vågar jag inte uttala mig om.

   Min häst rids 6 dagar i veckan varav max 2 ggr ut. Går i hagen 8 h/ dag men den är relativt liten.

   Slitaget efter 6 veckor skulle jag säga är…tja, helt normalt och själva skon skulle säkert utan tvekan hålla i några veckor till.

   Men vad gäller hästar som går i större hagar, fler timmar, rör sig mer osv vet jag som sagt ej.

   Jag tycker att alla borde prova på sin häst och funkar det så är det jättebra, funkar det ej så går man tillbaka till de tyngre järnskorna.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>