Protein through the roof

Har studerat några foderanalyser i höst/ vinter och kan konstatera att en del visar på värden som verkligen ligger skyhögt över vad en hobbyhäst behöver.

Trots att skördarna förra året många gånger blev rekordlåga blev det således per automatik inte ”bukfylla”- tvärtom och jag kan inte låta bli att undra hur många som har koll på vad de stoppar i sina hästar.

Att ge exempelvis proteintillskott, ofta för dyra pengar behövs i många fall inte alls, tvärtom höll jag på att säga men hur ska man veta utan analys?

Jag har också med egna ögon flera gånger fått bekräftat att man definitivt inte kan avgöra ett stråfoders värden genom att TITTA på det så som en del faktiskt tycks tro och eftersom det kan skilja så enormt mycket på tex proteinvärdena från stråfoder A jämfört med foder B så finns det mycket pengar att spara på en analys, bortsett från att man också kan förhindra exempelvis avmagring eller i värsta fall sjukdomar som tex fång.

5 kommentarer Skriv kommentar

 1. Lee

  Jag har köpt lika mkt 1:a skörd o 2:a skörd av min höbonde. Skickade själv på analys (till USA, 2 mer utförliga analyser till billigare pris än för 1 st i Sverige) 1:a skörden: urusla värden 6,1 MJ o 29 Smrp. 2:a skörden ännu lägre MJ: 5,6… o högt Smrp:127.. Blandar detta. Behöver inget proteintillskott, men olja, riskli och havrehalm är vår räddning…. Svårfödd häst. Kan tyvärr inte ge mer hö…. Men tänk om jag inte analyserat? Hon hade vart ett benrangel till våren, o då är det svårare o vända.

  Svara
 2. Fia Pobog

  Mitt hösilage till exempel visade sig helt exemplariskt denna säsong.Behövde i princip bara tillsätta lite kalk för balansen.

  Svara
 3. Ingela

  Min ridhäst får bara en mugg kraftfoder för ”gott i krubban.” Möjligen lite mer efter en rejälare träning.
  Stackars New Forest sällskapshästen däremot… Inte lätt att ordna med stråfoder till den stackaren. Smällfet. Och ätmetod modell dammsugare. Och har lätt för att få kolik så är lite oroligt då jag drygar ut hennes mat med halm. (Nåja, halmen jublar hon inte över, men i brist på annat…)
  2 kg hö, 2 kg halm per dygn… Stor hage så jag tror minsann hon lyckas gnaga i sig mängder fortfarande.

  Svara
  • Birgitta

   Jag köpte på mig x hundra kilo havre sedan tidigare och därav ger jag just detta som krubbskrammel annars kunde jag lika gärna gett lite kli, morötter eller whatever.

   Ensilaget räcker rent näringsmässigt till och blir över.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>