Vilken stil är du?

En bekant letar nytt boende och vi började diskutera det här med vilken ”stil” som tilltalar oss mest.

Och det finns ju massvis att välja bland, det kan man ju tex se på Hemnet som en läsare nyligen berättade att hon kollar på för inspiration.

Själv har jag alltid varit intresserad av heminredning och för mig är det superviktigt att mitt hem ”ser ut som jag vill ha det”.

Jag skulle aldrig kunna bo i ett hem omgiven av vilka möbler som helst eller med väggar och golv i vilka färger/ material som helst- då skulle jag absolut inte trivas.

Jag minns när min fd man och jag letade hus- då var furu-inredning något av det fulaste jag kunde tänka mig men ganska vanligt 🙂 .

I vårt eget hus hade nästan alla rum gräsliga bårder- dom skrapade vi bort omgående för att därefter måla om alla väggar, de flesta i vitt.

Mitt boende innan dess fick jag också välja färg på alla väggarna eftersom flytten föregicks av en rejäl renovering (så kan det bli om man tar över en lägenhet efter en storrökare….) och då valde jag och min dåvarande sambo olika kulörer i alla rummen.

Köket blev grönt, kontoret blått, sovrummet, hallen och vardagsrummet var i olika nyanser av gult och idag är dessa val helt obegripliga för mig ha ha ha!

Färgerna var absolut fina men att ha ett sådant sammelsurium i en och samma lägenhet- nej tack säger jag nu.

Henrik och jag har bara vita väggar nästan överallt utom i köket som är ljusgrått och det är så vi vill ha det.

Men kanske ändrar vi oss över tid; jag minns också en del möbler jag köpte till den första bostaden som jag då tyckte var så fina medan jag idag ryser.

Samma med inredningsdetaljer; idag hade jag definitivt inte haft mina plaketter i bokhyllan *ASG*!

Ikeas sortiment har jag faktiskt gillat under alla år och alla mina hem bär spår från detta varuhus i större eller mindre omfattning. Däremot gillar jag inte när en hel lägenhet liksom ser ut att vara direkt tagen ur deras katalog utan annat som ”bryter av”- då blir det för fantasilöst.

Själv gillar jag att blanda gammalt och nytt och är inte främmande för loppisfynd heller.

Minns min första soffgrupp från Myrorna– den kostade typ 300 kronor och kom nog från något äldre pars ”finrum”- den var i superskick och jag hade den i massvis av år.

Skulle vi någon gång köpa hus igen hade jag fortsatt att blanda gammalt och nytt tror jag och förhoppningsvis velat behålla något som föregående köpare låtit installera som en industrivägg glas tex?

Tristare är det om säljaren precis bytt hela köket eller badrummet för hur många hundratusen som helst och så vill man bara slita ut allting direkt- det har jag ibland sett exempel på.

Ja, alternativen är nästan oändliga och det är väl bara plånboken och smaken som sätter gränserna?

Är ni intresserade av heminredning? Hur ser ert drömboende ut och vilken stil gillar ni? Är det viktigt för er hur er bostad ser ut eller ser ni mer till funktion, läge, pris än utseende?

6 kommentarer Skriv kommentar

 1. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

  För mig är det jätteviktigt.
  Nästan hela huset har vita väggar utom vardagsrummet som förutom att det har valv så var vi rätt djärva för ngr år sen o tapetserade långsidorna i en ljus oboy färg o kortsidorna i en mörkare nyans, tycker fortfarande att nu flera år efteråt att det är fint.
  Köket renoverade jag i somras o blev vitt m ljusgrått golv.
  Ekmöbler o skinnsoffa o fåtöljer o har nog rätt mkt i ek. Vill jag förnya med lite färg, tja då syr jag bara nya gardiner.
  Är rätt allergisk mot en massa prydnadssaker framme eller väggar belamrade med tavlor
  …. o putsade om huset för 2 år sen i ljusgrått o vitt.

  Svara
 2. Liv

  Så svårt att svara på tycker jag, då jag egentligen tycker att huset står för en del och själva inredningen för en annan del. Älskar charm, måste vara äldre hus med mycket historia. Vare sig det är en gammal skånegård eller en villa från 1900-tal. Viktigt dock att det är renoverat och ändå s a s modernt, men som sagt måste vara med inslag av äldre charm. Inredningsmässigt älskar jag personlig touch på boendet, inte det här moderna ”katalogboendet” som många hem idag ser ut att vara. Vill ha många tavlor som kanske inte går att hitta i vart och vartannat hem utan snarare unika verk av konstnärer (inte så mycket för det massproducerade även om det också finns i mitt hem) 🙂 Sedan älskar jag böcker! Och mycket äkta mattor och härliga laminofåtöljer 🙂 Färg är också något som gärna får finnas! Inte bara vita väggar, även om de är väldigt bra att hänga tavlor på 🙂

  Svara
  • Birgitta

   Instämmer i mycket. Men böckerna har jag faktiskt kastat ut för x år sedan.

   De tog för mycket plats och jag läser aldrig om böcker.

   Svara
 3. Manda Stillnert - En blogg om Vardag/Häst/Foto

  Just nu ingen stil alls då lägenheten inte direkt inbjuder till att möblera efter den stil jag själv tycker om. Men när jag köpt mitt drömhus ska stilen gå i lantlig och jag ska absolut platsbygga en stor bokhylla längs en hel vägg. Böcker är en av de mest fantastiska ting jag vet!

  Svara
 4. Anna

  Jag tycker om att inreda med ”naturliga” material (ej furu dock hahaha): massiva trämöbler, rotting, linne, sammet. Jag gillar också att blanda gammalt och nytt men det är viktigt att ha något som samlar ihop det tycker jag.

  Har väldigt svårt för vissa färger i inredning eller när allt är vitt och grått med typ snorgrön som enda ”accentfärg” (vet att många gillar det och smaken är ju som baken som tur är). Tycker inte så mycket om skandinavisk design ärligt talat, är nog mer svulstig av mig hahaha.

  Annars tycker jag att många olika hem och stilar kan vara fina även om just jag inte hade inrett så.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>