Kommunikation

Idag tänkte jag ta upp en viktig mellanmänsklig sak; kommunikation!

Så mycket hade varit så mycket bättre om vi alla kommunicerade bättre med varandra!

Ett tråkigt exempel drabbade mig själv för ett tag sedan:

En person anklagade mig för att ha ”ljugit personen rakt upp i ansiktet” några månader tidigare och vad jag än sa gick det inte att övertyga personen om något annat.

Jag vet ju med mig att jag inte alls hade ljugit men hade personen konfronterat mig precis när det hände och inte efter så lång tid hade vi möjligen kunnat reda ut saken.

Nu blev det i stället så att förtroendet är brutet och jag kan absolut förstå om personen har gått och retat sig på mig under hela denna tid i tron att xx inträffat medan jag själv var helt ovetande om saken.

Det hade som sagt varit mycket bättre om personen tagit diskussionen direkt i stället- säkert har det tagit energi för hen att reta sig och även om vi inte hade kunnat reda ut missförståndet ens då så hade liksom onödig tid inte behövt förflyta.

Och det är väl alltid bättre att fråga rakt ut i stället för att tro, gissa, spekulera och kanske också blanda in andra personer i stället för att kommunicera?

Själv tog jag fruktansvärt illa vid mig när ”konfrontationen” väl ägde rum; dels för att jag vet med mig att jag inte ljugit och dels för att det hann gå så långt och fick onödigt stora konsekvenser.

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Manda Stillnert

    Hatar sånt. Har en i min närhet som är väldigt dålig på att förklara vad hen vill, vad hen känner osv istället för att vara rakt på sak man gissa sig till saker och ting vilket till slut leder till missförstånd. Nej jag tycker bättre om människor som är rakt på sak.

    Svara
    • Birgitta

      En del människor är väldigt konflikträdda, andra har av olika skäl svårt att uttrycka sina känslor.

      I mitt specifika fall kändes det liksom extra trist eller vad jag ska säga att det inte går att skylla på något av ovan. Då hade jag haft en annan förståelse om inte annat….

      Svara
  2. Anna

    Tänk vad många situationer som skulle kunna undvikas om alla bara kunde använda sig av det lilla tricket att fråga ”hur menar du nu?”.

    Jag är själv konflikträdd men då är det nästan ännu bättre att ta det direkt innan det just blir en konflikt.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>