Vem tävlar du mot?

Diskuterade detta med konkurrens på dressyrtävlingar o dylikt med en annan ryttare nyligen och vi hade helt klart lite olika åsikter i en del frågor.

Jag menade tex att jag hade tyckt att det var ”fel” om jag plötsligt skulle börja tävla LA med Vicke, både lokalt och regionalt, när jag under så lång tid gjort x starter på Medelsvår nivå och på godkända procent.

För mig personligen hade det inte känts rätt- jag hade tyckt att jag var överkvalificerad och hade tyckt det var lika…tja…pinsamt…om jag blev placerad som om jag inte blev det.

Jag rider ju hellre på 64% i Msv B:2 än LA:1 men det är ju min högst personliga åsikt.

Jag har många gånger skrivit om att jag tycker att nuvarande, näst intill obefintliga uppklassningssystem borde revideras men så länge det är som det är så kan man i princip tävla LC på en häst man veckan innan startade MSV A på.

Detta leder mig in på frågan om ni främst tävlar mot er själv så att säga eller om ni tittar på vilka andra som anmält sig till en tävling innan ni gör detsamma.

Påverkar konkurrensen er alls eller är det helt andra parametrar som styr och vilka i så fall?

Jag prioriterar ofta tävlingar nära stallet, under förutsättning att underlaget är bra och om jag vet att det inte finns en massa Vicke kan glo på runt banan men det händer att jag avstår från vissa tävlingar om det i vart fall på pappret är ganska uppenbart att jag kommer att agera ”klassutfyllnad” och hamna i botten på resultatlistan.

Vi har ju så mycket tävlingar i Skåne att det ofta finns flera val samma helg och så dyrt som det dessutom har blivit att tävla väljer jag nästan aldrig tex både tävling långt bort och med ointaglig konkurrens.

24 kommentarer Skriv kommentar

 1. Minstral

  Jag tävlar såklart för att jag tycker det är roligt men också för att bli placerad, jag är en tävlingsmänniska helt enkelt. Går också upp i klass så fort jag kan.

  Men det gäller ju inte alla, tyvärr, ofta här i Skåne iaf kan man rida i klasser med motstånd som ligger i LB gång efter annan på 75 %.
  Diva spookade rejält förra gången men jag går ju inte ner till LC för det, är ju bara att härda ut.

  Svara
 2. LenaB

  Skulle inte ligga kvar och tävla i en klass jag redan ”passerat”, är jag klar för nästa går jag upp dit. Sedan kan det ju finnas anledningar att man går ner till lägre klass, om hästen varit skadad och borta från tävlandet en längre period tex…
  I Skåne är nivån på ekipagen väldigt hög, jämförelsevis med på en del andra regioner i landet, jag har ju vänner som lätt placerar sig eller tom vinner på 62-64%, det skulle väl inte hända här!?
  Visst hade det varit kul att bli placerad, men jag tävlar nog mer för att utvecklas – checka av var vi ligger med en domares ögon på oss. Konkurrensen är helt enkelt för stor här för att jag ska inbilla mig att jag kan susa in och knipa en blå-gul;-)

  Svara
  • Birgitta

   Nu har jag tävlat i så många år och med över 200 placeringar så jag vet mycket väl ”spelets regler” och finner mig i läget men jag förstår att de som tidigare aldrig tävlat tvekar, i alla fall i Skåne.

   Har flera gånger sett att man behövt rida på 68-69% för att ens bli placerad och då är det lätt att tappa sugen om det dessutom bara blir dyrare och dyrare att tävla.

   Vill man träna en spooky häst på tävlingssituationen finns det för övrigt många pay and ride så man behöver inte gå ner i klasserna på ”riktiga” tävlingar alls.

   Jag hade inte blivit glad om jag tävlade LB-LA mot ekipage som någon vecka innan startat MSV A- oaktat anledning. Det råder som sagt tillräcklig konkurrens som det är…..

   Svara
 3. S

  Det behöver prompt inte gå superbra för dig (eller vem som helst) i lägre klasser bara för att du startat högre. Kan vara att bedömningen tittar på andra saker, formen ska vara annorlunda, din häst passar bättre i program där det händer mer tekniska saker/på lång bana osv. Själv förstår jag inte varför man hänger kvar i klasser man har passerat, det är väl inte kul… Men det beror väl på hur gärna man vill vinna. Och vissa vill gärna säga att de har ridit högre klasser trots att de borde ha stannat kvar på lägre nivå. Folk är olika helt enkelt!

  Svara
 4. Malin

  Ja uppklassningssystemet behöver verkligen ses över men det som gör mig mest ledsen är konkurrensen från proffsen (och halvproffsen). Den är, här i Skåne, så stor så känner jag mig inte motiverad till att åka och tävla. Jag har en jättefin häst med enorm kapacitet men jag är ju just amatör och rider bara en häst om dagen.
  Jag tycker verkligen inte att vi amatörer ska tävla i samma klasser som proffs/elitryttare. Det tar uppenbarligen död på antalet tävlande amatörer. Som exempel så möter ju knappast korplaget i fotboll lagen i elitallsvenskan men det är precis så det ser ut för oss. Helt orimligt.

  Svara
  • Birgitta

   Tidigare år vimlade det av proffs i MSV B på våren för att få rutin inför Falsterbo tex.

   Jag förstår att de tog chansen men då var man verkligen mer klassutfyllad än någonsin.

   Svara
 5. Liv

  Fy farao så himla trist att det blivit så här. Frågan är: vad gör man åt det? Vet inte hur mycket frågan lyfts på högre nivå? Räcker ju oftast inte med att sitta i stugorna och klaga tyvärr. Det behövs en form av aktion för att det ska ske en förändring på högre nivå.

  Svara
  • Birgitta

   Ridsport tog upp problematiken i senaste numret.

   Kanske de klubbar som inte längre får tillräckligt antal startande för att det ska vara lönt att ordna tävlingar lyfter frågan?

   Sedan ser det måhända inte likadant ut i hela Sverige?

   Svara
 6. Manda Stillnert

  Kan väl finnas olika anledningar till att man kliver ned en klass lika väl som att man kliver upp en klass. De beror väl helt på varför och vad som är tanken bakom. Sen ska man självklart inte ligga kvar i en klass där man bara rider för att plocka rosetter.

  Svara
  • Birgitta

   Fast om man skulle rida MSV A ena helgen och LA den andra (som jag faktiskt sett förekomma om än inte ofta) så har man hoppat ner rätt mycket mer än en klass…..

   Svara
   • Manda Stillnert

    Nej så pass många klasser ned behöver man väl inte hoppa men säg att man rider LA en helgen men känner att de inte gick något vidare,att hästen eller ryttare inte känner sig redo då är de enligt min mening ingen fara med att kliva ned tillbaka till LB helgen efter. Men alla ser de väl olika.

    Svara
 7. Frida

  Jag prioriterar ffa framridningsmöjligheter, hatar när det är dubbla klasser och alla ska trängas på en liten ridbana. Jag vill ha lite plats för att kunna värma upp som jag tänkt. Underlaget spelar också stor roll, behöver inte vara tipptopp men ska inte vara en sjöblöt bana eller ”potatisåker”.
  När det gäller andra startande så skulle jag aldrig välja bort en tävling pga vilka som startar även om jag gärna hade sett att man skilde amatör och proffs åt. Det räcker ju med att man har två prislistor, behöver inte vara olika klasser. Blir ju betydligt roligare om man får slåss med konkurenter som är något så när på samma nivå.

  Svara
  • Birgitta

   Just underlaget är jätteviktigt för mig.

   Blev så besviken över framridningen på en tävling för ett tag sedan. Man hade tillgång till traktor och hade också harvat tidigare under dagen men underlaget hann bli fullständigt ”uppkört” på kanske 30% av banan och hade utan tvekan behövt harvas om. Detta hade max tagit 10 minuter och det skulle man enligt mig utan tvekan tagit sig tid till.

   När man betalar runt 300:- för en klass ska man verkligen inte behöva bryta av till skritt för att rida igenom djupa partier av en framridning innan man kan rida vidare och det var inte bara jag som reagerade.

   Svara
 8. Ann

  Hur skulle man kunna dela upp proffs mot amatörer tänker ni?
  Hur ska gränsdragningen gå?
  Är jag proffs eller amatör? Troligen det sista då jag ej rider på heltid. Men jag hävdar mig hyggligt bra bland dem som nog skulle räknas som proffs ändå. På den nivå jag är – vilket inte är GP.
  Förra helgen gick en Georges med dryga 30 startande. Ganska många av dessa var ryttare som arbetar med hästar och ridning på heltid. De hade flera hästar var till start. Det hade blivit en väldigt liten avdelning B för oss amatörer …

  Nej, att dela in tävlingarna annat än som de är nu; lokal till elit, känns ganska ogörligt och skulle därtill ge alldeles för små klasser.

  Svara
  • Birgitta

   Jag ser samma problem som du Ann; dels att fastställa vem som ska räknas som proffs men framför allt att få ihop tillräckligt antal startande om man gör en uppdelning.

   Nu ser det måhända olika ut i olika delar av Sverige men till och med i enormt hästtäta Skåne ser jag en påtaglig reducering av antalet startande.

   Att en klass bara innehåller runt 10 deltagare är numera inget ögonbrynshöjande och risken finns att det med en uppdelning skulle innebära ännu färre startande.

   Sedan kanske det blev en ökning ÖVER TID, dvs när de som idag inte tävlar pga ”för tuff konkurrens av bland annat proffs” skulle börja tävla om dessa fick egna klasser?

   Svara
 9. Ann

  Ja det kanske skulle bli en ökning över tid. Men fortfarande svårt att kategorisera. Är man proffs om man startat GP någon gång i sitt liv på nån häst? Nä… Men på tre olika hästar sista 10 åren då?
  Är man det om man är ridlärare på en ridskola eller aukt tränare? Eller om man jobbar med hästar och driver ett inackorderingsstall? Nä … man behöver inte rida så bra ändå.
  Är man det om man har tävlat mycket internationellt? Ja det är man nog. Men antalet sådana ryttare skulle inte heller skapa en klass.

  Svara
  • Birgitta

   Jag har inget självklart svar på din fråga och ser också svårigheten.

   Men något behöver ske tror jag om inte i vart fall dressyren ska bli en tävlingsform för ett fåtal kapitalstarka vilket är en utveckling jag ser.

   Svara
  • Ann

   Man skulle ju också kunna vända på det. Om man tävlar och aldrig placerar sig bland de 20 % bästa (=placering) så ÄR man på lite för svår nivå. Man kan fortsätta ändå och köpa läget alternativt gå ner lite i svårighet, eller åtminstonde ibland. Man kan ju rida på två nivåer: en säker och en utmanande. Om man inte placerar sig på NÅN nivå någonsin … ja då kanske man inte ÄR en tävlingslämplig ryttare just där och då i alla fall.

   Svara
   • Birgitta

    Eller så får man göra som jag vet förekommer: tävla i en inte så konkurrensmässigt tuff del av landet, dvs köra en bit för att slippa så bra ekipage som de som finns på hemmaplan.

    Svara
 10. Linda

  Borde man inte kunna göra som golfen? Vet inte riktigt hur men någon typ av handikapp?

  Svara
 11. Anna

  Problemet med ridning är ju att riktigt duktiga ryttare inte bara tävlar de högsta klasserna utan med yngre hästar måste tävla även på lätt eller medelsvår nivå.

  Det blir ingen naturlig uppdelning mellan mer eller mindre skickliga/rutinerade ryttare.

  Kanske kunde man ännu mer utveckla kvalsystemet så att man kunde ha medelsvåra klasser (där jag antar att problemet med ”amatörer” mot ”proffs”) är mest förekommande som inte räknades som kval? Då skulle proffsen inte välja dessa tävlingar i lika stor utsträckning men för den som inte siktar vidare utan är mer än nöjd med att vara på MsvB nivå (vilket ju är mycket bra för ett ”amatörekipage”) skulle det inte spela någon roll.

  Svara
  • Ann

   Anna; det är ju redan så. Det är ju bara MsvB5 (inte ens B4 längre väl?) som är kval uppåt.
   MsvC har dock bara två klasser – bägge kval till msvB.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>