Slut på foderkrisen

Som jag redan har nämnt i tidigare inlägg känns det definitivt som ”foderkrisen” är över för den här gången.

Jag har sett hur många annonser som helst om både svenskt och utländskt stråfoder från förra året och priserna har definitivt dalat.

Och som jag nämnde i ett inlägg igår är det numera tydligen även gott om lucern!

Granngården har en kampanj as we speak och Börjes i Malmö sålde också lucern för halva priset nyligen.

Jag tycker synd om de som i panik köpte på sig lager av ovan till vad jag anser ockerpriser (vet en foderhandlare som sålde lucern för 12 kronor kilot) men samtidigt är det inte lätt att veta hur saker och ting ska utveckla sig, framför allt om man inte har bra kontakter i foderbranschen.

Jag såg hagar med massor av gräs som inte nyttjades förra året och ser samma idag och det måste så klart kännas bittert för de som fick båda dubbla och trippla kostnader för sina djurs foder.

Läste om en ridskola som till och med måste lägga ner pga foderkrisen och det finns säkert andra som också drabbats hårt.

Det känns som att detta året i alla fall så här långt har gett bra skördar så att vi förhoppningsvis kan komma ner på mer rimliga nivåer vad gäller våra djurs mat.

Hur upplever ni situationen idag?

2 kommentarer Skriv kommentar

 1. Frida

  Jag har sett många som slagit och även plastat redan, tror att de flesta här i Skåne i alla fall siktar på att försöka skörda 3 gånger i år. Allt kan ju hända och skulle det, mot förmodan, bli torka i år med så blir det katastrof men jag har svårt att tro det, vid den här tiden förra året var det ju redan snustorrt. Gissar att det blir ett mer vanligt år i år även om många bönder nog behöver få in en del för att kompensera för förra sommaren. Priserna blir nog normala i år, kanske lite mer per kg än det varit innan.

  Ser en del olyckskorpar på nätet som är helt övertygade om att priserna aldrig kommer att sjunka igen för nu vet producentarna att häsfolket betalar. Fast det köper inte jag. Så klart att många bet i det sura äpplet och hostade upp vad det kostade förra sommaren men tror inte att så många pallar med sådana priser igen och de producenter som är seriösa och vill behålla sina kunder kommer att lägga sig på en rimligare nivå. Finns det bara grovfoder att köpa kommer priserna att bli normala igen, det som kan ställa till det är så klart om det skulle bli samma skit ett år till men tvivlar som sagt på det.

  Svara
  • Birgitta

   Jag tror som du.

   Vi plastade idag och skörden blev bra/ normal.

   Jag tror på ”tillgång och efterfrågan”- får bönderna in massvis med foder men vissa tar ockerpriser lär de inte få sålt för då går man till någon annan.

   Och även om ensilage kan ligga ett tag tror jag de flesta vill ha in säkra cash hellre än att hoppas på att NÄSTA år ska bli ett ”skitår” för det verkar redan som många har fått in rejäla skördar i år.

   Jag vet en bonde som vissa år inte bryr sig om att ta en andra skörd för att han redan har så det räcker och där kan man ju resonera olika- hur pass det lönar sig eller ej om man har möjligheter till fler skördar.

   Sedan är det som alltid så himla olika i vårt avlånga land.

   Jag vet stall i Skåne som haft fri tillgång på superfint stråfoder för inga pengar alls, stall som importerat skitfoder som hästar fick hosta av, stall som tog ut ockerpriser, stall som inte tog in nya inackorderingar pga foderbrist och mycket annat….

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>