Sadeluthyrning

Läste nyligen en annons där en privatperson hyr ut sin sadel, en dyr märksdito.

Priset är 800:-/ månad och personen marknadsför det hela som ”passar oftast unga hästar som inte satt muskler runt manken ännu.

Har du rätt sadel kan det gå fort vilken gör att det kan vara en fördel att hyra några månader istället för att köpa.”

Min fråga idag är om ni tycker att detta är ett smart koncept?

Hade ni velat hyra en sadel under x månader för detta pris?

Hade ni velat hyra ut er sadel för detta pris?

Själv är jag tveksam till båda delarna faktiskt.

Även om jag i sak hade tyckt att det under vissa omständigheter hade varit praktiskt att kunna hyra en sadel under en kortare period så hade det känts lite risky.

Det är ju inte helt osannolikt att man hade råkat göra en repa eller dylikt på sadeln och frågan är hur detta skulle hanteras?

Samma sak om jag var den som hyrde ut sadeln och fick tillbaka den med någon större eller mindre ”skada”.

Just repor tycker jag det kan råda ganska skild uppfattning om hur de ska betraktas och värderas och jag ser en risk för tjafs helt enkelt.

Sedan blir det ganska dyrt med denna typ av uthyrning om det handlar om många månader men å andra sidan slipper man köpa en sadel som man därefter ”måste” sälja vilket enligt min erfarenhet inte alltid är så lätt.

Att försöka låna en sadel av sina stallkamrater är kanske ett annat alternativ till att hyra men som jag ser det, i många fall svårt, även om någon skulle råka ha en passande sadel.

Själv lånar jag över huvudtaget inte ut min dressyrsadel som jag är för rädd om och då kan jag knappast förvänta mig att andra ska resonera annorlunda gentemot mig.

Hoppsadeln lånar jag däremot ut men den är å andra sidan gammal och oskön så ingen lär vilja låna den 🙂 .

Och även vid gratislån riskerar man så klart tjafset vid repor/ skada och vill man verkligen utsätta sig för det?

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Caroline

    Flera större sadelförsäljare erbjuder denna service. Då har de tagit höjd för slitage i avtalet och är lite frikostigare med repor än vad en privatperson (som kanske vill sälja sadeln på Hästnet eftervart) skulle vara. Sadeln ”jobbar ihop” sitt eget pris tillslut.

    Egentligen tycker jag att det är ett lysande koncept! Det är så svårt med sadlar och hästar formar om sig/ryttare snedsitter stoppning/går upp och ned i vikt… Om man köper en ny sadel för 30K får man ett år senare bara 20K för den vid försäljning. Då har man ju gått +-0 på att hyra nämnda sadel istället, och slipper dessutom omaket att försöka sälja sin gamla sadel när den inte passar längre.

    Så för ett ekipage där man tror att förutsättningarna kommer att se annorlunda ut om ett halvår/år, tycker jag att det är ett jättebra koncept. För ett ”färdigt” ekipage som tror att de kan ha samma sadel år ut och år in är det kanske att kasta pengarna i sjön.

    Själv skulle jag inte hyra ut min sadel privat. Isåfall får man definiera vad som är ”skada” väldigt noga… Som du skriver: upplagt för tjafs.

    Svara
  2. Frida

    Som privatperson hade jag aldrig hyrt ut min dyra sadel, en billig ”skitsadel” kanske men tror ingen hade velat hyra den. Som du säger, det är som bäddat för diskussioner och tjafs. Vad är normalt slitage? En repa? Om t ex dragkedjan på min stövel repar är det ok? Hur kan man veta att sadeln är skött ordentligt?
    Som företagsidé kan jag däremot se en poäng, ungefär som man leasar en bil. Man skulle t ex kunna hyra en sadel till sin unghäst och köpa loss den till ett bra pris eller byta den när hästen vuxit klart.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>