Jobbevent

Här var vi i våras- jättefint!

Fick idag ett mail om en planerad heldagskonferens och för mig som jobbar natt och därför ”aldrig” träffar andra kollegor än de på just min arbetsplats medan det arbetar väldigt många inom hela förvaltningen är det roligt att ta tillfället i akt och byta några ord med andra inom samma yrke.

Det brukar bjudas på god mat, mingel, någon föreläsning och kanske också något grupparbete- ja, ni har säkert varit med om liknande upplägg.

Trevligt tycker jag och ”lagom” men jag läste precis hur det kan gå till på andra arbetsplatser när man tex har ”kick-off”.

Själv är jag inte det minsta intresserad av den typen av samvaro med kollegor; jag skulle känna mig jätteobekväm med att tex ”tvingas” sjunga karaoke eller annat som jag anser är ”trams” men som vissa säkert finner roligt.

Nej, med jobbet tycker jag att man ska göra mer ”neutrala” grejer och att bli bjuden på mat, gärna i vacker miljö och lyssna på någon intressant person faller mer inom mina ramar.

Har ni haft några bra aktiviteter på era arbetsplatser som ni kan tipsa om?

Lyssnat på något bra fördrag eller dylikt?

Man kan ju boka talare inom en mängd olika områden- någon ni har egen erfarenhet av och vill tipsa om?

15 kommentarer Skriv kommentar

  1. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

    Åker om ett par veckor till Mallorca på kurs m jobb ” kraft o glädje i jobbet” lite hälsoresa m föreläsning, yoga o cykling
    Passar mig utmärkt
    … och god mat förstås.

    Svara
  2. Filippa

    Glömmer aldrig när min dåvarande chef tyckte att det var en bra ide att den nya assistenten som utbildade sig till massör parallellt, skulle ge oss andra (sju st), en massage innan vi alla gick ut och åt. Om vi bortser från att hon var världens sämsta assistent, mkt pga av samtidig utbildning men också pga hon inte hade min typ av personlighet, så kunde/kan jag ändå inte tänka mig något sämre förslag än att en arbetskamrat ska få ta på min kropp.

    Svara
  3. Anna

    Jag ogillar nästan alla slags kick-off och liknande men mest av allt hatar jag när det ingår ett tävlingsmoment eller något ”sportigt” som fotboll eller liknande.

    Jag vill inte umgås med mina kollegor på fritiden om jag inte har valt det själv. Jag vill inte lära känna dem mer än som kollegor om jag inte har valt det själv. Jag är extremt reserverad kring de flesta människor och har ingen som helst lust att sitta runt en lägereld med dem och grilla korv eller göra andra barnkalasaktiviteter.

    Som du säger, inspirerande föreläsning och finare middag är lämpliga och helst inte på min fritid.

    Svara
    • Birgitta

      Jag instämmer helt.

      Och ska det vara aktiviteter som kräver övernattning skulle det mycket till för att jag skulle delta faktiskt. En resa som den Gunilla beskriver: absolut men jag har ju tidigare haft kollegor som blivit helt till sig över en hotellövernattning 5 mil hemifrån.

      Har man som jag djur är det inte heller bara till att ge sig av.

      Svara
  4. Anna

    Vi besteg precis Kebnekaise som en företagsaktivitet… 15 personer försökte, 9 klarade av det (inklusive jag). Av rent egoistiska skäl tyckte jag det var kul (själva topppturen alltså) men som företagsaktivitet ungefär minus 10 på en skala. 😉 Jag gillar inte heller att umgås med mina arbetskamrater på fritiden så fyra dagar på fjällstationen där vi sov i fyrbäddsrum var långt utanför min comfort zone.

    Tidigare kick-off aktiviteter har varit resa till Budapest, olika typer av konferenshotell med god mat, spa, helikopterflygning osv.

    Svara
    • Birgitta

      Sova i 4-bäddsrum!?!?!?

      Det skulle jag banne mig vägra….om inte annat av ren princip!

      Och ärligt talat så skulle jag inte känna mig det minsta bekväm med att sova med 3 arbetskamrater som kanske snarkar, fiser och jag vet inte vad i sömnen 🙂 ! Det räcker utmärkt med mina egna snarkningar!

      Svara
  5. Liv

    Nja är egentligen inte heller något big fan av sådana aktiviteter. Tror dock att de flesta företag ser en form av ekonomisk vinst i att låta kollegorna bli just mer än kollegor och bonda tillsammans gärna genom lite kiffiga aktiviteter och gärna med lite alkohol med i bilden. Vill minnas att jag någon gång hört att företag med god sammanhållning kollegor emellan, presterar bättre och på så sätt genererar bättre resultat. Men som sagt så kan man ju diskutera fenomenet ändå …

    Svara
    • Birgitta

      Det är säkert så som du beskriver det men det får ju vara någon måtta på vilka aktiviteter man väljer.

      Vet tex att en del inte känner sig bekväma att visa sig i badkläder och att då ha en aktivitet i badhus är ju helt galet!

      Svara
  6. Frida

    Usch håller med, ska det vara ska det vara neutrala aktiviteter som alla kan vara med på och känna sig bekväma med. Tycker inte det är ok att känna sig tvungen att göra ngt som inte känns bekvämt. Det måste vara aktiviteter som alla kan vara med på och delta i utan att känna sig obekväma och utsatta. Om dessutom kick offen har som syfte att stärka gemenskapen så blir det liksom tvärtom om man ska ha aktiviteter som några inte känner sig bekväma med eller inte vill/kan genomföra. Alkohol i samband med jobb även om det är på kick off och inte på arbetsplatsen är för mig ett stort nej! Jag vill inte umgås med fulla kollegor och jag ser inte att det skulle gynna på något sätt. Alkohol utesluter dessutom de som inte dricker av olika anledningar och det är långt ifrån alla som kan hantera alkohol och detta är inget som behöver visas upp för kollegor. Känns som att det ofta är företag med mkt män i typiska manliga branscher som vill ha dessa typer av grabbiga kick offer, är glad att jag jobbar inom ett kvinnodominerat yrke utan en massat sånt skit.

    Svara
    • Birgitta

      Oj,oj,oj vad jag känner igen och håller med om allt du skriver om gällande alkohol.

      Tack och lov inte för egen del; kommunen tillhandahåller inte sådana ”extravaganser” som alkohol annat än möjligen som ett enstaka glas vin/ person.

      Men jag vet från initierade källor hur det kan gå till hos vissa företag där spriten flödar.

      ”Gratis är godast” och en del beställer in så mycket alkohol som de inte ens orkar dricka upp- det hade de gissningsvis aldrig gjort om de skulle betala ut egen ficka.

      Och så alla dessa pinsamheter som kommer som ett brev på posten när folk inte kan hantera sprit….jag ryser….

      För egen del klarar jag inte fulla människor; har inte den minsta lust att umgås med folk som är fulla och vill definitivt inte se mina kollegor fulla.

      Jag är otroligt präglad av dels mitt privatliv (min första sambo söp tex ihjäl sig något år efter att vi gjorde slut, delvis pga hans drickande) och dels av allt elände jag sett sprit ställa till med i jobbet.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>