Uppstallningsskillnader

Här trivs vi!

Jag är sedan flera år med i en Facebook-grupp som heter ”Lediga stallplatser i Skåne” samt har även en bevakning på dito tjänster på Hästnet.

Kanske lika bra att förtydliga att jag just nu inte aktivt söker stallplats då jag trivs ypperligt i nuvarande stall men jag har alltid tyckt att det är bra att ha koll på utbudet så att säga.

Hur som helst så deltog jag nyligen i en intressant diskussion på nätet med några hästägare jag känner sedan länge och det vi diskuterade var vad stallplatser runt om i Sverige kostar.

Vi kunde konstatera att spannet för tex ”helinackordering” är enormt där Stockholm som vanligt tar ledningen med hyror på både 10.000 och mer.

I andra delar av landet råder det överskott på stallplatser och då har stallägare några olika alternativ att välja bland där 3 stycken utkristalliserat sig:

1.Subventionera hästägarna och ibland nästan jobba gratis eller för mycket lite pengar för att inte stå med tomma boxar.

2.Vägra att ”sponsra” andra och stå med tomma boxar.

3.Ta ut en större eller mindre ”vinst” och ha fullt i stallet ibland och tomt ibland, beroende på tillgång och efterfrågan.

Jag har upplevt alla tre varianterna och känner ”as we speak” tex till ett stall som enligt mig lätt hade kunnat höja stallhyran med typ 1000 spänn och ändå betraktas som ”ej dyrt” men varför de väljer sin låga prissättning är en gåta.

Just i Skåne vill jag påstå att det råder ett överskott på stallplatser vilket jag noterar dagligen på de sidor jag följer- det kommer förslag på uppemot 10 platser om dagen.

Förra året var det annat ljud i skällan på grund av foderbristen men nu verkar det ha ”exploderat” igen och då ser det ut som det gör.

Jag har efter många års hästägande insett att jag för egen del, det vill säga om jag skulle hyra ut boxplatser, tveklöst hade valt alternativet med kallhyra och att hästägare därefter själva köper in precis allt.

Att ”gratis är godast” råder det ingen tvekan om och när man ”tvingas” betala för sin faktiska förbrukning så minskar svinnet rejält även om baksidan tyvärr blir att en del hästägare snålar för mycket med både foder och strö.

Men som stallägare tjänar man tveklöst på systemet och hästägarna slipper också reta sig på varandra och snegla på hur mycket xx strör eller varför yys häst får så mycket hö- detta har dessa hästägare betalat för och kan göra som de vill med.

Helinackorderingskonceptet verkar däremot i mina ögon många gånger vara en förlustaffär för stallägaren även om många hästägare önskar det av bekvämlighet.

Få hästägare vill betala vad det faktiskt kostar stallägaren i tid och att ”binda upp sig” att både mocka och fixa foder 5 eller till och med 7 dagar i veckan och då blir det samma sak där; en del stallägare gör detta jobb nästan gratis för att få inackorderingar och andra vill ha ”så mycket” betalt att det inte blir intressant för hästägaren som har hur många andra stall som helst att välja bland, i alla fall i Skåne.

En kommentar

  1. Filippa

    Jag betalar ca 9000 för fullservice (lite beroende på vad jag valt för extra tjänster den månaden). Då ingår allt ner till mockning av hagen och hovslagarpassning. Älskar mitt stall, hästen trivs och jag är avlastad, så även om det är dyrt är det värt det =)

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>