Era bästa muggtips

Mugg i denna hage!?!?

Jag konstaterade en sak i somras; mugg kan blossa upp på timmar och ta veckor att försvinna!

Jag tror att många sätter likhetstecken mellan mugg och lera men Vickes mugg uppkom verkligen från en dag till en annan och det när han gick i en torr gräshage och under en period när det i princip inte regnade alls.

Annars har jag/ Vicke varit lyckligt förskonad från detta svårläkta elände trots att han i perioder verkligen bokstavligen stått och gått i väta och lera många timmar om dagen, många dagar och till och med veckor i sträck.

Jag köpte faktiskt Vicke med mugg på alla 3 vita ben, dvs bara det helsvarta bakbenet hade klarat sig och det var samma sak där; muggen uppstod under ett bete (Vicke köptes i augusti).

Då fick jag utskrivet droppar som jag kom ihåg från min tid med en schäfer som ibland fick svamp i öronen, Fucidin hette dom.

Denna gången konsulterade jag inte veterinär utan tvättade benet dagligen och smorde med vanligt vaselin för att få bort skorporna och det tog som sagt veckor vilket jag förstår inte är ovanligt.

Träffade under denna period en fd stallkamrat som vittnade om att hennes häst också fått mugg i somras och också i torr hage men där hade det gått så långt att hon sås sig tvingad att åka med hästen till veterinär för att få utskrivet något starkare.

Om man googlar på mugg så får man väldigt många olika tips på diverse salvor och andra medikamenter som hästägare tycker ”är det bästa” och idag undrar jag vad som är era bästa tips mot mugg?

15 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anonym

  Väteperoxidsalva typ Microcid, LHP eller Zalve läkte ut mugg på min häst Banjo.

  Svara
 2. Anna

  Jag har vid olika tillfällen haft hemsk mugg på båda mina. Det som jag upplever som väldigt effektivt är att lägga på ett tjockt lager med Skillingaryds hästsalva. Linda benen med bomull och vetrap. Låt det sitta kvar två dagar. När man tar av bandaget efter två dagar har krustorna blivit så mjuka att de bara trillar av. Tvätten benen med hexocil o låt schampot verka i ca 20 minuter. Spola av benen o låt dem sen torka ordentligt. På med ett tjockt lager med hästsalva och nya bandage. Låt dem åter sitta två dagar. Upprepa tills muggen läkt ut.
  Kan nog vara bra att ge något för magen också även om hästen är bra i magen. Typ probihorse.

  Svara
 3. Sandra

  Jag kör på med hexocilschampo som får verka 20 min. Torkar torrt och sen på med salicylsyrevaselin. Har fungerat alla gånger för mig.

  Svara
 4. LenaB

  Inotyol , funkar utmärkt! Ett rejält lager, på rengjord hud, har använt både på torra och nytvättade (blöta) ben. Använder även denna som sårsalva.
  Denna salva känner alla småbarnsföräldrar till då den är till ”blöjrumpor”;-). Sedan småbarnsåren ingår den utan tvekan i mitt stallapotek!

  Svara
 5. Madeleine

  Har haft mugg många gånger på min skimmel. Och jag har provat med det mesta för att få bort muggen. Mugg orsakas av svamp och/eller bakterier. Jag tvättar noga med klorhexidinschampo, låter det sitta ca 10 min. Tar noga bort alla krustor. Smörjer med en salva som är gjord av honung. Den bästa och billigast är L-mesistran, den beställer jag på nätet. Upprepas till att muggen är borta. Sedan fortsätter jag att smörja med någon fet salva i ca en vecka när det är läkt.

  Svara
 6. Caroline

  Efter att en av hästarna fick sitt ben rakat flera ggr efter diverse veterinärbesök (rakat=nästan skinnflått) fick han sådan otrolig rasp. Har aldrig haft häst med värre 🙁 Efter ganska lång tid fick vi bukt med den: salicylsyrevaselin i 40 min. Tvätta med lactacyd och bortpillning av skorpor. Torka med handduk. Spraya på väteperoxid. Låt benet torka helt och sedan denna salva: https://www.djurgardensridsport.com/product.html/leovet-silversalva?SET_PREFS=1&currency=SEK&gclid=EAIaIQobChMIypees-rU5AIVROaaCh3ODA6LEAQYAiABEgK4GPD_BwE (den har jag även provat på mina exemhänder, de brukar få vara försökskaniner för allt jag smörjer in hästarna med, haha). Behandlat 1 gg/varannan dag för att hinna låta huden återhämta sig från väteperoxiden som dödar med än bara de bakterier som ska dödas. Nu håller raspen ÄNTLIGEN på att läka ut. Hästen hatar oss och vi hatar honom (eller iallafall att hålla på med benet) och nu kan vi äntligen börja hitta på grejer som gör att han associerar folk med bra saker. Puh! Men den där silversalvan, den är numer ett ”must have” i apotekslådan.

  Svara
 7. Filippa

  Just Fucidin är mitt bästa tips. Tvätta, torka, smörj på. Jag har salva (från hunden när hon fick fuktexem). Är antibiotika om jag förstått det korrekt.

  Svara
  • Filippa

   Ska kanske tillägga att jag tror att mugg lika väl kan uppstå från dålig mag- och tarmbalans, och tycker man kan ge probiotika också för att hjälpa den biten,

   Svara
 8. Frida

  Jag tvättar alltid med t ex Lactacyd, låter det sitta kvar och mjuka upp en stund innan jag torkar snustorrt och smörjer med ngn fet salva, tycker inte det spelar så stor roll vilken bara den är fet. Inotyol, Idomin eller liknande som mjukar upp skorporna så att man kan pilla bort dem och sedan funkar som återfuktare och ett skydd. Annars är det ihärdighet som gäller, aldrig slarva och att börja behandla direkt när man ser tecken på mugg.

  Svara
 9. Dagge

  Min häst (20 år) hade aldrig haft mugg förrän jag flyttade till nuvarande stall för tre år sedan. Jag provade allt, allt, allt (inklusive tipsen ovan) men inget funkade. Muggen kunde visserligen minska något men blossade alltid upp igen. Sen provade jag mudguard från NAF och WOW säger jag bara. Den salvan håller muggen i schack hela säsongen. Har använt den två säsonger nu och den funkar super.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>