Nix till dricks

Någon som ”skaver” lite på denna resa är förväntningarna på att man ska lämna dricks ”överallt”.

Nåja, inte riktigt överallt men både taxichaufförer, hotellstäderskan och guider/ personal på olika utflyktsmål vill ha dricks för att inte tala om i princip alla caféer och restauranger.

Ibland framförs önskemål om dricks lite diskret genom tex en skylt inne i utflyktsbussen och ibland är det mer raka rör och en liten utläggning från tex chauffören om hur servicepersonal ”är beroende” av dricksen vilket känns som ett trist skuldbeläggande och liksom ett ”krav” på att man ska dricksa.

Och det är väl just det argumentet som är vanligast när man förordar dricks; att servicepersonal tjänar så lite i vissa länder/ branscher att de inte skulle klara sig utan detta tillskott.

Men jag gillar det som sagt definitivt inte och argumentet blir för mig helt galet.

Hur ska jag som besökare/ turist veta vad just den personen jag dricksar tjänar och hur hens ekonomi ser ut?

Hur vet jag säkert att mina pengar går till just den avsedda personen?

Det vore ”så klart” mycket bättre om alla fick en vettig lön och inte var beroende av detta ”tiggande”.

Det känns för mig rätt märkligt med en busschaufför som står och håller fram en ”dricks-burk” innan avstigning och lika märkligt när en del lite diskret trycker en sedel i en guides näve- framför allt i ett samhälle som ”borde” vara mer….tja…modernt än så om ni förstår vad jag menar.

Vill man verkligen känna att man inte har stött sig med någon bör man med andra ord ta med sig rätt många hundralappar extra på sin resa, eller så bryr man sig inte?

Jag är glad att dricks är ganska utdött i Sverige även om det fortfarande förekommer vilket ni kan läsa om här tex.

13 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anna

  Jag håller med dig om att dricks är jobbigt och konstigt. Jag vill veta vad priset är i förväg utan att behöva multiplicera allt med en faktor 1.20 för att kompensera för personalens usla lön.

  I USA tror jag dock att man kan räkna med att all servicepersonal ÄR beroende av dricksen ovh

  Svara
 2. Anna

  Fingrarna gled iväg över skärmen… Jo jag skulle skriva att jag tror att man i USA måste räkna med att det verkliga priset är högre just för att personalen annars inte kan leva på sin lön.

  Svara
  • Birgitta

   Jo, jag förstår ju att det är så men det är ändå ett dumt system. Och på vissa restauranger är dricks inräknat, på andra lämnas olika förslag (se kvittot på bilden) osv.

   Svara
 3. Karin

  Bor i Frankrike och här förväntas inte så mycket”tjingeling” på krogen.Men däremot till jul står alla på kö…Från brevbäraren,sopkillarna,poolkillen,stallkillarna,brandkåren (vem vågar neka dom liksom..iof ”säljer”dom en almanacka)Men håller med dig,tiggeri är inte så charmigt.

  Svara
   • Karin

    Allt mellan 5-20€ mycket beror ju på vilken service du vill ha nästa år…Men jag ger alltid min frisör en liten trudelutt varje gång(vågar inte chansa där. heller)Samt att vetninärkliniken får en goodiebag.Däremot ger jag inte mina barn så mycket julklappar längre……haha.Ha det gott och njut i Fl

    Svara
  • Anna

   Jag bor också i Frankrike och har då aldrig hört talas om att man ger något till brevbäraren? Bor du lantligt? Har aldrig ens sett min brevbärare… Eller sophämtare för den delen.

   Svara
    • Anna

     Jag frågade faktiskt mina kollegor om detta och de tyckte det var jättekonstigt att jag aldrig fått besök av brandmän/brevbärare och andra som gör insamlingar kring jul… Så jag antar att det bara är jag som har lyckats missa detta i fyra år! Lovar att det kommer komma allihop nu när jag vet om detta hahaha…

     Svara
     • Birgitta

      Ha ha…öppna inte när det ringer på dörren 🙂 !

      Skämt å sido; du kanske jobbar de tider de gjort sina besök?

 4. Birgitta

  Blev lite förvånad när vi besökte Everglades; busschauffören som ”tiggde” ganska öppet fick max dricks av 25% av resenärerna/ sällskapen.

  Han skötte ändå sitt jobb helt ok.

  Och sedan förväntas man ge över 50 spänn i dricks för typ hamburgare på en enklare restaurang?

  Jag gillar logik…..

  Svara
 5. Annelie

  Tycker inte att dricks är utdött i Sverige även om det är ENORM skillnad mot i t ex USA. Dock tror jag att man gör mycket olika – individuellt men också beroende på var i Sverige man bör. Jag lämnar i princip alltid dricks om jag blir serverad på restaurang – om jag är nöjd med servicen. Lämnar också ibland en slant extra till t ex nagelfixare eller frisör beroende på situation.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>