Dyra hästar

Hade en diskussion med en annan hästägare kring det här med pris på hästar.

Hen tyckte att 150.000 och däromkring var ett helt normalt pris för en hobbyhäst som man planerar att tävla lätta hopp/ dressyrklasser med medan jag menade att det är en minoritet av de hästägare som jag stött på genom åren som betalat dessa summor för sina hästar.

Jag känner absolut till även de som betalat rätt mycket mer också, ibland genom att ta banklån, men de är just en minoritet och tur är väl det höll jag på att säga.

Om vi inte vill att ridsporten ska vara ”de rika” förunnad så är det väl bra att man inte behöver betala flera hundra tusen för en häst?

Att det sedan kostar väldigt mycket pengar att föda upp en häst och att man sällan går med vinst som uppfödare är en annan diskussion men jag vill nog påstå att säkert 90 % av alla hobbyryttare i Sverige inte ger några + 150.000 för sina djur eller vad tror ni?

17 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    På grund av det kan hästhandlare importera sekunda hästar och sälja dem som fullt friska här i Sverige. Ibland känner man att folk vill bli lurade. Det sätter käppar i hjulet för den som vill vara seriösa.

    Svara
    • Birgitta

      Fast jag vill nog påstå att en majoritet av alla hästägare jag mött över 30 år INTE har köpt importerade hästar och ändå inte betalat några +150.000 som jag nämner i inlägget.

      Jag vill snarare påstå att VISSA köpare IBLAND luras att tro att en häst är bättre än den är bara för att priset är högt.

      Ja, man får oftast det man betalar för om man är en erfaren köpare men jag har också sett hästar säljas för det tredubbla hos ”kändisar” mot vad en privatperson hade fått sålt hästen för. Är hästen värd tre gånger så mycket alla gånger? Tja….allting är relativt men jag har ju inte tyckt det.

      Svara
  2. LenaB

    Om vi med lätta klasser menar LC/LB i hoppning och dressyr, så tror jag nog inte att du behöver betala 150.000 och mer för en häst… Men är vi på LA nivå och i båda disciplinerna så nja, då är det gissningsvis en annan sak.
    Det är också skillnad på om hästen ska vara ”färdig” för att gå ut och tävla NU, eller om det är en framtida plan, hur rutinerad den är i tävlingssammanhang osv.
    Stam, ålder och storlek är ju en annan sak som absolut spelar in skulle jag säga. Andra saker som avgör olika ”prissättning” är ju ev skadehistorik eller röntgenfynd, om det finns några problem med hästen såsom lastning, skoning, sadeltvång, svårriden, krubbitare mm.

    Svara
    • Birgitta

      Jag tror som du angående skillnaden mellan LC-LB och LA eller så är det för att vi bor i Skåne som vi resonerar som vi gör (med den konkurrens som råder här)?

      Svara
  3. Frida

    Ska man se till att uppfödare får betalt vad det kostar att föda upp hästen, med precis allt inräknat så kommer även en hobbyhäst kosta mer än 150 000. Frågan är dock om det är rimligt? Spelar ju ingen roll vad den borde kosta om ingen har råd att köpa den. Ska en vanlig hobbyhäst kosta 150 000 så kommer vanliga hobbyryttare snart vara utrotade, det är inget jag önskar och tror inte att uppfödarna vill det heller. Det måste vara en viss balans. Och nej, alla betalar inte dessa summor. Min häst, köpt av uppfödaren, svenskfödd gav hag 75 000 för. Var 5 och bara riden 4 månader vilket så klart påverkade priset.

    Svara
    • Birgitta

      Det slår mig att det är som med stallplatser…

      Jag har flera gånger skrivit att många stallägare ”sponsrar” hästägare genom att inte ta betalt vad det faktiskt kostar.

      Hade alla stallägare även tagit betalt för sin tid osv så hade stallhyrorna hamnat på en helt annan nivå = många hade helt enkelt inte haft råd att ha häst.

      Svara
      • Frida

        Funderar ibland på vad man räknar in i en uppfödnings kostnader. Så klart måste tillverkningen räknas med, arbetet med inridning och hantering likaså. Men sedan då? Foder? Slitage på box? Utrustning? Hovslagare och veterinär? Dessa kostnader är ju underhållskostnader och jag undrar om detta räknas in i vad hästen kostat att producera? Vet inte hur man räknar riktigt men inga andra varor som säljs vill man ju ha betalt för förvaringskostnader för? Eller räknas det in t ex när man säljer bilar? Jag förstår att uppfödarna vill ha en chans att få en förtjänst men undrar hur de räknar och hur mkt förtjänst som de vill ha? Kanske är inte avel en verksamhet som kan eller bör vara professionel utan vara en hobby? Eller ska vi utgå ifrån att avel och annan hästverksamhet måste vara professionell och gå med vinst? Jag vet inte….

        Svara
        • Birgitta

          Jag tror det är otroligt olika hur uppfödare räknar…eller rättare sagt tror jag få hobbyuppfödare ”vågar” räkna.

          Det kan skilja massor på kostnaderna, ffa beroende på om man har eget stall och tomma boxar som skulle förbli tomma oavsett eller om man lämnar bort stoet/ har henne och därefter fölet hos någon annan.

          Jag anser att hobbyuppfödning av hästar nästan är dömt att gå med förlust för en majoritet till skillnad från att tex föda upp hundar av framför allt raser som betingar ett högt pris och/ eller där tikarna får många (+8 ) valpar.

          Läste att man annonserar ut labradoodlevalpar för 30.000:-, om det stämmer är det verkligen vinst.

          Men även att sälja 8 valpar av annan populär ras torde ge ett annat klirr i kassan och dessutom mycket snabbare än att sälja ett föl.

          Fast påstår du att man kan tjäna pengar på att föda upp hundar brukar många uppfödare skrika högt att de minsann inte tjänar något alls i princip vilket är BS enligt mig….

          Svara
          • LenaB

            En bekant till familjen köpte häromåret en sådan hund (labradoodel) som jag tror du tänker på, de gav 35.000 för den, i kullen var där 10 valpar alla såldes och de hade även kö till kommande kullar.

          • Birgitta

            Härligt när man hittar något att göra så mycket pengar på…..

            Men jag skulle aldrig någonsin betala dom summorna för en hund.

  4. Anna

    Jag letar unghäst just nu och min uppfattning är tyvärr att 150 räcker inte om du vill ha en frisk och sund häst utan större röntgenfynd.

    Svara
  5. Lindha

    Jag som precis köpt loss min fantastiska häst nu, för ett pris jag tycker hon är värd (tror dock hon är värd mer på marknaden) blir mörkrädd när jag ser priser på hästar som gått la/msvc med okej procent..
    Jag rider idag en nyinköpt 8 åring, utbildad som en treåring, och vet att de betalade 200’ för henne!

    Svara
    • Birgitta

      Ja, jag vet också en del sådana hästar….

      Köpta för en massa pengar men snabbt värda mycket, mycket mindre, dels för att att köparen betalade ett överpris och dels för att föregående ryttares ridning snabbt gått ur kroppen på hästen.

      Svara
      • Frida

        Det är ju också intressant vad man värderar. Vad anser man är värt att betala mer för? Många hästar är ju som du skrev, dyra för att en duktig ryttare visat dem och ridit fram flashiga gångarter, vilket kanske inte den vanliga ryttaren klarar av. Om den är välutbildad så känns det ju först självklart att det ska kosta men vad är välutbildad? Att den gått vissa klasser? Ser ofta hästar som går t ex Msvb och uppåt som jag inte skulle kalla välutbildade egentligen. Det finns hästar som går fantastiskt och har hur mkt placeringar som helst med sin ryttare och som är välriden men som nästa ryttare inte klarar av att rida på samma sätt. Kostade den för mkt då om den inte lever upp till föregående ryttares resultat. Eller om man köper en yngre häst med fina gångarter eller en med lite mer mediokra men som kan ridas till bättre gångarter. Det är inte så självklart vad hästar ska kosta. Jag funderar dessutom på om det är etiskt okej att hästar blir så dyra, så fort det är stora pengar inblandade så kommer människors värsta sidor fram. Man vill ha valuta för sina pengar dvs framgång och ser inte hästen som en individ?

        Svara
        • Birgitta

          Jag instämmer som vanligt i allt.

          Och att värdera en häst är banne mig en djungel och görs säkert fullständigt olika beroende på vem som gör värderingen.

          Finns många okunniga köpare/ ryttare men faktiskt också en del inte så genuint kunniga tränare och domare också. Således kan vissa hästar ibland uppfattas som ”bättre” än vad de egentligen är utbildade då de snarare är quick-fixade vilket kan gå med extremt skicklig ryttare som kan dölja detta alternativt kommer det att rasa ihop när en högre nivå krävs.

          Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>