Hjälp till ryttarkroppar

Härom dagen städade jag bland en del hästgrejer som jag inte använt på ett tag och hittade ett ryggstöd som jag glömt av att jag hade.

Men det var faktiskt väldigt skönt att använda och gav ryggen bra support så jag tog fram det igen.

Det finns ju en hel del hjälpmedel man kan använda sig av både i vardagen och när man rider men kanske är vi ryttare liksom lite vana vid att ofta ha småont både här och där utan att reflektera särskilt mycket över det eller söka bot?

Jag har flera gånger berättat om hur jag skadade min nacke sist jag ramlade av och med facit i hand tog jag verkligen inte hand om den skadan optimalt vilket säkerligen förlängde läkningsprocessen.

När jag tänker tillbaka borde jag, om jag nu tvunget skulle jobba, rida och försöka leva som vanligt provat någon form av halskrage för att avlasta nacken i stället för att ha jätteont i många veckor och röra mig stelt och icke-ergonomiskt för att slippa smärta.

Sedan behöver man ju inte ha ont för att vilja hjälpa kroppen eller tex få en bättre hållning; för flera år sedan provade jag denna hållningsväst samt någon enklare variant och gjorde till och med en utvärdering.

Har ni använt er av något hjälpmedel likt de jag beskrivit och vad tycker ni i så fall om effekten?

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    Jag har haft problem i flera år med domningar och ilningar på utsidan och framsidan av låren. Tror det är nerver som blir klämda när jag sitter som en hösäck på kontoret. Förra året köpte jag en slags kudde att sitta på som skall avlasta ryggslutet och det är mycket, mycket bättre nu. ”Coccyx chair cushion” kan man söka på om man vill se hur den ser ut. Dock: den ser lite ut som om man vill avlasta rumpan om man har hemorrojder, så jag har förklarat noga för mina kollegor att den är för ryggvärk och inget annat! (Inte för att det är pinsamt med hemorrojder egentligen…)

    Sedan har jag en sådan där spikmatta också (shakti mat eller vad de kallas) och den är ganska bra mot spända muskler men framför allt väldigt bra mot ”ett spänt sinne”.

    Svara
  2. Katja

    Tycker hjälpmedel kan vara bra en kort tid. Det som dock hjälper är träning, helst i samarbete med en sjukgymnast

    Svara
  3. Frida

    Har testat lite grejer och behandlingar av olika slag då jag har ryggskador x flera och fibromyalgi. Har varit hos kiropraktor, massör, sjukgymnast och osteopat. Det som funkat bäst är osteopat för förebyggande och värmeplåster + Alvedon i kombinationen med Naproxen i fulldos vid smärttoppar.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>