Dagens tips….not!

Läser en tråd på Facebook som handlar om att en hästägare har ett sto som är jättetjurig mot hennes valack i hagen.

Long story short får hon av en person detta råd:

”Ta dit två ston som är riktiga as mot andra hästar så får din häst smaka på sin egna medicin. Funka för en bekant att ta hem 2 elaka ston så hennes fick smaka på sin egna medicin efter de har hästens beteende vänt totalt!”

När jag skrev att jag tyckte att det var vansinne att medvetet utsätta sin häst för denna form av riskfyllt beteende så möttes jag av total oförståelse och fick veta att ”bara genom att du äger en häst har du medvetet skapat risk för hästen. Att du rider den och tränar dem har du medvetet skapat risker för hästen. Det finns alltid en risk i allt du gör.
Dem är inte gjorda av porslin, dem markerar och har ett kroppsspråk vi aldrig kommer förstå 100%”.

I rest my case….

Fast jag har själv fått samma vansinniga råd när jag letade stallplats till Kreon och förklarade för en stallägare att t.o.m. hans egen uppfödare avrådde från att ha honom med andra hästar då han jagat sin egen bror så denne sprängde hagen och gjort så att hans mamma fick en kronisk skada genom att jaga henne också.

Stallägaren sa att han minsann hade en häst (hingst?) som skulle bota min häst för alltid…ja, eller ta livet av honom tänkte jag och sa ”tack men nej tack”…..

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    Ibland (eller ganska ofta) blir man mörkrädd av att läsa tips från ”experter” på Facebook.

    Svara
  2. Anna

    Usch! så gör man inte! jag är av åsikten att i princip alla hästar kan gå med någon, däremot är det inte så att just en ”rätt” kompishäst finns på det stallet. Men sån strategi är helt koko! krävs stor kunskap för att passa ihop hästar

    Svara
  3. Jenny

    Dessa frågor mm som fluorerar på dessa sidor är ibland mycket skrämmande….
    Jag bara älskar när du sticker ut hakan i dessa ”expert sidor” och ifrågasätter.

    Svara
  4. Minstral

    Håller med, skrev också i den tråden. De värsta skadorna på hästar, från rejäla sår, svullnader till ett dödsfall har skett i hagsituationer hos oss. Jag vill aldrig mer mötas av synen av ett helt avsparkat ben. Har man sett det en gång tänker man verkligen till.

    Svara
  5. Jenny Kryhl

    Det finns många som inte skulle haft häst el djur alls för den delen…. mycket skrämmande

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>