Skapa nya rutiner

Nu är det nästan 2 veckor sedan vi flyttade och jag märkte snabbt att det så här i början handlar en hel del om att skapa nya rutiner.

Det är ju väldigt mycket som har förändrats för min personliga del; jag har numera 2 hästar, jag ska sköta både in och utsläpp själv, jag ska ordna med stråfoder på egen hand, jag har fått ungefär dubbelt så långt till jobbet (medan Henrik har fått avsevärt kortare) osv.

Jag tycker själv att jag är väldigt bra på på just ”rutin-biten” och logistik; det går snabbt för mig att hitta det som fungerar bäst och mest effektivt men innan jag gör det så krävs det lite eftertanke och ”det man inte har i huvudet får man ha i fötterna” (jag får tex gå till hagen/ foderkammaren/ sadelkammaren flera gånger i stället för en eftersom jag har glömt whatever).

Jag är ju ett stort fan av ordning och struktur och även för hästarna tycker jag att det är viktigt med någon form av förutsägbarhet och att de tex inte får mat, släpps ut och tas in lite hipp som happ.

Just nu är det utsläppet som det varierar mest i och det beror helt enkelt på mitt jobb och att jag de nätter jag jobbar inte kan släppa ut hästarna förrän 7.30 (och nej, det är inte ett alternativ att Henrik hjälper mig, han är på tok för rädd och osäker för att ens vilja göra det och det vore som bäddat för risker).

Så utsläppet varierar lite mer än vad jag hade önskat eftersom jag släpper ut redan vid 6.30 när jag är hemma men å andra sidan ger jag fri tillgång på stråfoder så hästarna står i alla fall inte hungriga och väntar på mat.

Intaget försöker jag hålla till 19.30 eftersom jag måste åka till jobbet strax därefter och jag dessutom märker att hästarna vid denna tiden liksom börjar dra sig mot ingångarna till hagarna.

När de tas in har de så mycket mat i boxarna att det räcker till nästa morgon; då ”slipper” jag att gå ut en extra vända vare sig jag är hemma eller ej.

Just intaget kommer att variera mest över tid; jag kommer inte att ha hästarna ute i beckmörker tror jag- jag får se lite vad de själva verkar tycka men Vicke är sedan alla år van att tas in innan det blir mörkt så han kommer själv att få styra detta. Finns ingen anledning att ha honom snurrandes vid grinden om han vill in.

Kraftfoder ger jag både i hagarna och i boxarna; morgonhavre och lunch ute och kvällsmat inne.

Betfor och annat ”slabb” serveras ute för att spara boxväggarna; Vicke har en förmåga att äta ganska grisigt.

Just nu i inflyttningsskedet känns det också som att det finns ”en miljon” saker vi vill/ behöver göra med utemiljön framför allt och jag har lätt för att bara jobba på tills jag stupar för att få så mycket som möjligt färdigt så snabbt som möjligt.

Med detta kommer risken att det dels inte känns kul och dels att man sliter ut sig i onödan och jag ska därför försöka att göra som jag gjort tidigare när jag varit klok 🙂 och som också Elisabet tipsade mig om: ta en eller ett fåtal ”projekt” per dag och beta av och nöja mig med det!

Så gör jag ibland på semestern för att varken jobba ihjäl mig under x dagar eller bara slöa och känna att dagarna rinner iväg utan att jag har fått något vettigt gjort som jag ändå behöver ta tag i.

Jag tycker en kombination är bäst; jag vill inte lägga hela semestern på ”projekt” och återvända till jobbet helt slutkörd men inte heller bara ”slå dank” i många veckor medan en hel del förfaller och i stället väntar på åtgärd när jag börjat jobba och har mindre tid över.

11 kommentarer Skriv kommentar

 1. Annelie Magnuson

  Tänker tvärtom att du inte ska ha några tider. Då vänjer sig inte hästarna vid en viss tid utan du kan vara mer flexibel. Om hästarna kan gå ihop också så kanske det blir lugnare också och mindre snurr vid grinden?

  Svara
  • Birgitta

   Nja….allting är relativt och således även vad man menar med ”att ha tider”.

   Forskning visar att hästar har rätt så bra koll på tiden och även jag vill ha någon form av rutin om än inte manisk och ”på minuten”.

   Eftersom jag bara har mig själv och mina hästar att ta hänsyn till kommer jag att göra som det passar OSS bäst och det är nog en av de största vinsterna (för det finns så klart nackdelar också) med att ha eget stall.

   Jag har i alla år fått anpassa mig massor efter andra, ibland fått göra sådant som stridit mot det jag velat/ tror på osv och nu blir min frihet på just den punkten avsevärt större.

   Vill jag ta in hästarna redan klockan 12 för att det vräker ner eller blåser full storm så KAN jag göra det utan att behöva dubbelkolla med alla eller låta min häst gå kvar ute för att ingen annan tycker att vädret är tillräckligt kasst osv.

   Svara
   • Annelie

    Precis, hästar lär sig fort tider, och blir då oroliga om inte tider hålls. Just därför är det bra att undvika att de t ex tas in exakt samma tid varje dag. På mitt förra ställ med 16 hästar var det mycket lugnt vid insläpp som kunde variera med några timmar på kvällen. Tyckte också att det kändes konstigt att ta in när det var mörkt på vintern men det var inga problem även för de hästar som kom nya och inte var vana vid detta. De såg ju att de andra var lugna.

    Svara
    • Christine

     Exakt så är det. Ju mer oregelbundna tider desto lugnare hästar.
     Tror det där med exakta tider är ett ofog. Ofta är det också de som alltid stått i stora stall och den köper eget som ska fortsätta med just det.
     Hästarna mår sämre av tider.

     Svara
     • Birgitta

      Fast frågan är vad ni som förordar ”oregelbundna tider” menar? Hur oregelbundna då?

      Jag vill ju ha ut mina hästar så tidigt på morgonen som möjligt oavsett och in så sent som det passar både mig och hästarna så om inte annat av den anledningen vill jag inte ha hur stora variationer som helst.

      Att ta sovmorgon och släppa ut hästarna….säg 9….finns ärligt talat inte i min värld och jag hade aldrig kunna sova lugnt ändå….

 2. Cecilia Jardelid

  Håller med. Och minns jag fel, eller hade du inte en lösdrift också? Lösdrift är ju guds gåva till såväl hästar som människa!

  Svara
  • Birgitta

   Det stämmer; jag har en form av lösdrift i en lada mycket nära stallet. Eller lösdrift….snarare 2 gigantiska boxar med jordgolv.

   Eftersom jag har gjort inordning mitt stall så perfekt (enligt mig) vill jag hellre använda detta men lösdriften är en bra backup.

   Eftersom jag jobbar på natten är jag, som jag känner nu, oavsett vilket INTE intresserad av att ha mina hästar ute dygnet runt. Om inte annat är mängden dovhjort på tok för stor och de håller till extremt nära boningshus och stall. Skulle en hage smälla på natten vill jag inte riskera lösa hästar när jag inte får lämna arbetsplatsen (jag jobbar helt ensam).

   Svara
 3. Helena Andersson

  Baltazar är van att gå ute när det är mörkt, han brukar inte bli orolig av det

  Svara
 4. Ann Hammarlund Holst

  Jag säger som Annelie, jag har inte alltför fasta rutiner för att kunna vara flexibel. Frukost mellan 6 och 8 även om 5 av 7 dagar oftast är 6. Även intag sker olika även om det oftast är 19-20. Ingen häst jag haft har hittills brytt sig om att det är mörkt, de är snarast lugnare då. De kan ju även sova ute på sommaren. Annars måste man ju ta in vid 16-tiden på vintern.

  Svara
 5. Fia Pobog

  Efter min första häst Abett som i princip rev staketet om hon inte fick komma in exakt den tid hon vant sig vid varje dag, har jag varit väldigt noga med att vänja alla mina hästar vid att inte ha några rutiner. Jag tar in och ut lite olika tider och eftersom de har i stort sett fri tillgång till grovfoder så är det heller aldrig något problem. Extra viktigt när man är ensam om skötseln. Man kan bli försenad hem, fastna i trafikkö osv. Då känns det tryggt att veta att de ändå är lugna i hagen och har tillgång till mat och vatten. Lycka till med häst hemma! Det är så mycket mysigare

  Svara
 6. Birgitta

  Inget ni skriver säger egentligen emot hur jag redan gör eller tänker göra.

  För jag tänker givetvis inte stå med klocka och ta in på minuten 19.30 osv utan det varierar, dock inte med hur många timmar som helst och det är väl så det går till i 99% av alla stall? Och att väder också styr till viss del ibland.

  Skillnaden för Vicke tror jag kommer att vara att han blir lugnare med bara honom och Baltazar i hagarna.

  I en del stall jag stått blev det väldigt tydligt att han påverkades om allt för många höll på att ta in hästar för ridning under dagen. Jag såg det inte själv med det sades att han både tjurade mot förbipasserande hästar (högg mot vissa till och med) och kunde börja springa i hagen.

  Jag uppfattar ju själv min häst som väldigt snäll och i grunden harmonisk så dylika beteenden är jag så klart glad att kunna eliminera.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>