Städning vid flytt

Läser ett för mig aktuellt ämne på ett internetforum; det här med hur man ska ”komma åt” hästägare som inte städar/ tömmer box osv vid utflytt.

För mig är det mycket enkelt; man gör som tex Anette i det stall jag stod senast; man skriver in i kontraktet att den deposition man betalade innan man fick tillgång till boxen inte återbetalas förrän hon godkänt ”flyttstädning” av hage och box. Plättlätt!

Att ”jaga” hyresgäster som man som stallägare anser inte har gjort rätt för sig kan kosta mer än det smakar; om inte alltid i reda pengar så i energi så att säga.

Och en del människor finns det dessutom ingenting att ”driva in” från, vare sig man anlitar Kronofogden eller ej och då har man som sagt bara använt en massa energi helt i onödan.

Och vill en tilltänkt inackordering inte betala så skulle jag för det första inte ta in en sådan person och för det andra skulle det vara en stor varningsklocka! Har man inte råd med en deposition är det röd flagg direkt tycker jag och samma sak om man inte VILL betala av någon anledning. Bye bye hästägare hade jag sagt!

Om man INTE tar ut en deposition finns absolut risken att hästägaren vid flytt lämnar box/ hage/ sadelkammare osv i precis vilket skick som helst och jag har hört och läst de mest hårresande historier.

En del lämnar också kvar en massa grejer i månader, till och med ÅR…saker som stallägaren känner sig skyldig att förvara och ansvara för, helt i onödan.

Sedan finns det också det här med subjektiv/ objektiv bedömning och jag har själv blivit anklagad för att inte ha städat både box och hage ”good enough” enligt en stallägare.

Vid ett tillfälle tyckte en stallägare att hagen borde ha städats bättre; det hör då till saken att precis hela hagen bestod av tjock lera upp till mina anklar och det var helt omöjligt att få bort allt bajs utan att knäcka alla tillgängliga redskap och sin egen rygg.

Så för att slippa tjafs om vad respektive person tycker är ”tillräckligt bra städad box/ hage/ whatever”: ta en deposition och lämna inte tillbaka den förrän du som stallägare är nöjd- det kan säkert bli ett visst tjafs kring det också så klart men då har du i alla fall dina pengar!

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>