Grimma av eller på

En ganska vanlig diskussion på olika hästforum; ska man ha grimma på hästen i hagen? Pest eller kolera?

För lika många som absolut inte skulle ha grimma på hästen i hagen, lika många vågar inte vara utan den- OM hästen kommer lös.

Jag har stått i stall med verkligen helt olika regler: i ett stall var hästarna tvungna att ha grimma i boxen (!) och det kändes ju sådär kan jag säga.

I ett annat stall var hästarna tvungna att ha grimma i hagen, i ett tredje fick man göra som man ville osv.

Nu med eget stall kommer jag INTE att ha grimma på mina hästar och skälen är flera:

*Jag bedömer skaderisken som långt större än risken att hästarna inte ska gå att fånga in om de kommer lösa

*Risken för skav på huvudet ökar absolut med grimman på i så många timmar

Att man sedan sliter ut fler grimmor om man använder dom så mycket är ett faktum men inget jag direkt beaktar liksom att det faktiskt blir snyggare kort när hästen inte har en ibland skitig/ sliten/ ful grimma på sig 🙂 🙂 🙂 !

Hur resonerar ni vad gäller grimmor i hagen?

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Katja

    Absolut aldrig grimma på! resonerar som du, skaderisken är alldeles för hög. Kommer hästar lösa, så kommer det inte vara tack vare en grimma man lyckas fånga in dem. Uppspelta lösa hästar kommer man ofta inte nära, så vad en grimma ska göra för skillnad är obegripligt. Handlar nog mer om lathet. Man orkar helt enkelt inte ta av och på.

    Svara
    • Minstral

      Såna kommentarer retar alltid mig, typ gör du inte som jag tycker är bäst är du galen. Det räcker faktisk att svara att man själv väljer att ha grimma på. Jag väger för- och nackdelar och gör mitt val utifrån min slutsats. Våra grimmor har alltid gått sönder om något hänt. Att fånga en häst utan grimma på en 70-väg är inte lätt. Man kan komma nära så man kan hugga tag i grimman men omöjligt att få på en grimma.

      Svara
  2. Minstral

    Vi bor som du vet utmed en 70-väg. När våra hästar rymmer, händer ju ibland gäller det att få tag på dem snabbt och att där finns något att hålla i. Så grimma på. Dessutom har jag en knäpp häst (det vet du också ). Hon tycker det är världens läskigaste när man sätter på grimman i hagen, hon kan få gå utan grimma ändå dock, men inte i vinterhagen som ligger på andra sidan vägen. Hästarna på bete har inte grimma för anser att rymningsrisken minskar när mattillgång ökar.

    Svara
  3. Cecilia

    I regel aldrig . Ibland på ena hästen som gärna drar pennor med dottern annars och hellre stannar hos frugan i hagen än bli riden.

    Svara
  4. Annelie Magnuson

    På men i mjuk, enkelsydd läder så den inte ger skav och går sönder om den fastnar.

    Svara
  5. Filippa

    Helst inte grimma på men T har kommit på att man kan slippa bli fångad i hagen… så nu har hon en sån där säkerhetsgrimma på.

    Svara
  6. My Persson

    Primeur fick avlivas efter att ha legat i hagen med ena bakhovens sko fastkilad i grimman, hans muskler hade slitits sönder och trots flera försök till rehab gick det inte att fortsätta. Han led fruktansvärt, och eftersom jag vet att exakt samma hänt andra hästar, att skon kilat fast i grimman när de kliat sig, väljer jag utan grimma.

    Svara
  7. Moa

    Grimma av i 99% av fallen. Mina är barfota så i bland får de gå med grimma om det är något speciellt, men som regel vill jag inte ha grimma på pga skaderisken. Har de grimma får det gärna vara en gammal sliten en, och ibland ihophållen med lite balsnöre för att den säkert ska gå sönder – och då blir bilderna ju faktiskt jättefula! :p

    Svara
  8. Manda Stillnert - En travhäst & allt där i mellan.

    Mina har oftast grimma, går att ta av dem och fånga in dem utan problem också men efter som min ena häst är lite speciell vad de gäller grimma så har de fått ha på sig sina i hagarna helt enkelt för att de förenklar om de är någon annan som måste ta in dem tex.

    De har aldrig grimma på sig i boxarna.

    Svara
  9. Pia Lindqvist

    Grimma på då stallägaren har det som regel. Det är ok även med halsring så jag brukar alternera under sommaren.
    Jag har alltid en nyckelring mellan ringen och haken så de inte kan fastna samt lätta tunna grimmor som går sönder lätt. Dessa grimmor har ett enkelt spänne utan ”pigg”.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>