Tomt på dressyrfronten

Ett ämne jag tagit upp förut och som aktualiserades i helgen igen:

3 tävlingsarrangörer inom en radie på kanske 10 mil i Skåne hade likartade klasser vilket exempelvis resulterade i att det i MSV B:5 startade 4, 5 och 5 ekipage!

Det kan väl knappast vara varken sportsligt eller ekonomiskt önskvärt?

Så klart gör arrangörerna som de vill; det torde ju vara de som förlorar på att få så lite startande men jag tycker ändå att det är trist.

Om inte annat känns tävlandet lite….tja…urholkat nu för tiden….tycker i alla fall jag som var med på den tiden när 30-35 startande i en klass inte var något ovanligt.

Numera tävlar jag mer mot mig själv än för rosetterna så egentligen spelar det inte så stor roll för min egen del men jag har ”reagerat” när jag ibland har läst inlägg från tävlande som glädjestrålande har berättat att de tex blivit 2:a i en klass. När man sedan har kollat i Equipe så ser man att det bara var 4 startande i klassen och då är det i alla fall för mig inte riktigt samma sak som om man de facto hade ”blivit placerad” för med bara 4 startande är det ju bara en som får pris.

Och vara hur det vill med den saken men för mig känns det i alla fall roligare med en rosett om i alla fall….tja….minst 7-8 och gärna ännu fler deltagit än om det är 3-4 stycken.

Vi får väl se om det någonsin blir vanligt med ”stora” klasser igen eller om det nu är detta med en handfull startande som gäller för det mesta?

I förlängningen kan ovanstående innebära det positiva att ”dåliga” arrangörer bojkottas (om utbudet gör att man kan välja bättre tävlingsplatser) men risken är lika stor att även jättefina anläggningar helt går över till den långt lönsammare hoppningen och så står dressyrryttarna till slut med motsatsen till idag; nästan inga tävlingsplatser alls.

Detta ser jag i Skåne som ändå får räknas till en av de hästtätaste regionerna i Sverige, hur det ser ut i övriga landet kan jag inte uttala mig om.

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Cecilia Johansson

    Bland ponnyer är det ju dessutom olika kategorier så det är ofta 1-2 ryttare i varje klass . Sen ser man som du skriver att ”wow, dottern vann en LA idag t ex och så vann dom över EN annan

    Svara
    • Birgitta

      Ja, det är ju tur att Equipe och TDB finns så att man tex som hästspekulant kan kolla resultat mer i detalj.

      ”Otaliga segrar och placeringar” KAN betyda att man oftast tävlat mot en handfull ekipage vilket jag inte tycker säger så mycket alltid.

      Svara
  2. Lisa Ling

    Lite märkligt kan jag tycka att distriktet tillåter så många tävlingskrockar. Har man kanske överskattat antalet tävlande i Skåne? Sedan är det så klart exceptionella förutsättningar i år med covid-19 situationen men du har ju påtalat detta fenomen även tidigare år.

    Svara
  3. Minstral

    Sen kan man ju bo norröver där man har 10 mil till en av tävlingarna i Skåne och lika långt till någon i ett annat distrikt. Ska de distrikten då också samarbeta Blir stort till slut och omöjligt att hålla reda på.

    Svara
    • Birgitta

      Jag skrev 10 mil som ett exempel; mellan Sydslätten och Dagstorp är det runt 6 mil, mellan Dagstorp och Sösdala runt 7 mil osv.

      Oaktat exakt antal ganska få mil kan vi väl vara överens om att 4-5 startande i klasserna inte är bra ur någon aspekt och att ”man” bör göra vad som enkelt går för att stävja detta.

      Att ett distrikt som Skåne inte kan samla mer än en handfull starter i diverse klasser på även låg nivå borde vara en varningsklocka generellt och detta kan inte skyllas på Corona för så var det även förra året.

      Jag påstår inte att allt beror på ”för många tävlingar på samma helg” men man måste titta på allt om man vill att dressyren ska frodas.

      Svara
  4. Filippa

    Nu vet jag inte vilka arrangörerna var, men man ”måste” som aktiv ridklubb tex i Allsvenskan, även ordna visst antal tävlingar under året. Hade jag då inte direkt velat det/haft råd med ordentlig tävling, så hade jag lagt en klass med historiskt lågt deltagarantal, samma dag som samma klass hölls i närheten, just saying…

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>