Tillgång och efterfrågan på stallplatser (i Skåne)

En jättevanligt diskussionsämne på diverse sidor på nätet i allmänhet och Facebook i synnerhet är vad det är rimligt att betala för stallplats.

Trådarna får oftast massor med svar och åsikter även om det så klart inte går att ge ett entydigt svar på frågan.

Vad en stallplats ”ska” kosta beror på hur många parametrar som helst men vad jag och många med mig har insett är att det är bättre att stå med en tombox än att arbeta gratis och inte få någon förtjänst av att ta emot andras hästar.

Trots detta har jag även insett att UTBUDET av stallplatser i Skåne är ENORMT!

Kanske har det ”alltid” varit så och att det bara verkar så nu i och med att det är så lätt att annonsera?

Jag är själv fortfarande med i några sidor på nätet där stallplatser annonseras; jag gillar att ha koll eftersom man aldrig vet när denna info kan komma till nytta och jag ser hur många nya erbjudanden som helst varje dag.

Och där har vi nog EN viktig faktor som förklaring till varför en del nästan tar emot hästar gratis; utbudet är så enormt att man inte får hyresgäster om man inte skänker bort både stallplats och foder mer eller mindre!

Givetvis får man göra som man vill och när jag själv var inackorderad var jag ”så klart” intresserad av så billig stallhyra som möjligt och klagade absolut inte när jag i framför allt ett stall stod ”nästan gratis” men EGENTLIGEN är det synd att det är på detta viset för det öppnar också upp möjligheter för vad jag anser oseriösa aktörer och hästar som ständigt flyttar från stall till stall beroende på osämja hos människorna, dåligt foder/ skötsel (som man upptäcker först när man flyttat dit) och både stallägare och hästägare som kan bete sig hur som helst.

Som hästägare kan man flytta runt en hel del innan ens rykte kanske hinner ikapp en, man kan lämna obetalda stallhyror och allt möjligt annat bakom sig eftersom det som sagt vimlar av stallplatser och en del stallägare verkar vilja ha inackorderade till varje pris.

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Så himla synd om hästarna som aldrig riktigt får komma hem. Är ju ofta väldigt stressande för hästen.

    Svara
    • Birgitta

      Jag har ju stått i en handfull större stall och ärligt talat tycker jag att det är mer undantag än regel att hästar uppvisar stressbeteenden vid en flytt.

      Jag kan så klart inte VETA säkert hur alla dessa hästar uppfattat sina flyttar men som utifrånbetraktare har jag inte noterat tecken på stress.

      Min egen Vicke har ju fått flytta x gånger och han har från dag 1 i alla nya stall ätit som vanligt, varit helt som vanligt (fin) att rida bla bla bla.

      Därmed inte sagt att jag förordar att man flyttar jämt och ständigt, verkligen inte men både ens egen och hästens trivsel måste gå först. Trivs man inte i ett stall genererar detta mycket negativitet som även påverkar ens häst. Min erfarenhet.

      Svara
  2. cecilia åkerberg

    jag har flyttat några gånger vi har inte hittat hem än jag har stått på ett stall där en slog mig i ansiktet o jag har stått på stall där stall ägarna är några kräk som har behandlat oss som skit o pratat skit om mig bakom ryggen o kräkts ur sig att jag skulle flytta så fort jag kunde som ville att jag skulle flytta samma dag o en annan anklagade mig för saker som inte var sanna jag har svårt att hitta stallplats för jag anses vara bråkig

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>