Måndag- överlevnad

Dagens väderleksprognos stämde perfekt och vi har således haft både soligt och sommarvarmt väder i mina trakter sedan i morse. Nu är varje sådan dag en bonus känns det som och jag håller tummarna att även kommande prognos som i princip säger ”inte en regndroppe på minst en vecka” stämmer.

Vickster har haft en vilodag och själv har jag gjort lite småärenden.

Jag har bland annat varit och plockat mer äpplen till mina hästar och besökt en foderproducent för att bekräfta höstens ensilageleverans.

Bilden ovan förställer delar av de majsfält som vi har väldigt nära Ryhus och jag skojade med Henrik och sa att vi lär överleva om det blir någon form av matkris. Hästarna skulle klara sig på gräs, pileträd och björklöv och Henke och jag hade fått äta äpplen, björnbär och majs.

Molly hade väl fått jaga ikapp en hare när jag tänker efter….

Majsen är tyvärr inte sockermajs utan någon form av matmajs men även denna är ätlig faktiskt.

Men medan man kokar sockermajs i ett fåtal minuter behöver matmajsen koka i runt en timme och den smakar lite annorlunda och är mer ”fast i kornen”. Jag tycker den är god men så är jag också uppväxt med något liknande som vi åt hos min mormor i Serbien när jag var barn.

2 kommentarer Skriv kommentar

 1. Ingela

  Har en fd kollega som en gång var ute på cykeltur, körde förbi ett majsfält och bestämde sig för att passa på att .. jag stjäla.. helt enkelt. Ett himla bry att plocka och proppa ryggsäcken full och sa tidigt ha span så ingen bilist eller annat dök upp. Väl hemma skulle hen laga middag på delar av sitt fynd och upptäckte så att det var totalt oätligt. Har vi skrattat gott åt, att tjuveri ska man inte syssla med. Kanske tur att ingen visste att det mest hade handlat om längre koktid.. Jag funderar över sockermajs… om den sorten då innehåller mer socker (och blir mer onyttig). Har läst att majs på burk är som att äta godis vad det gäller (o-)nyttighet och att de i USA processar fram socker av majs till sin Coca cola.

  Svara
  • Birgitta

   Jag har en nästan identisk story som din fast vad gäller sockerbetor. Snodde en hel spann för tusen år sedan efter en träning. Jag och dåvarande hästskötaren sprang ut i en åker i mörkret typ 🙂 🙂 🙂 !
   Synden straffade sig själv för dåvarande hästen gick inte i närheten av betorna 🙂 !

   Vad gäller matmajs är det nog en smaksak huruvida man gillar den men absolut måste den kokas rejält mycket längre än sockermajs. Huruvida sockermajs innehåller just socker låter jag vara osagt men kornen är mycket mer vattniga än matmajsens som ger ett annat tuggmotstånd.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>