Stallstädning

Inte kliniskt rent men good enough….

Idag tänkte jag att vi skulle prata lite om stallstädning och min fråga är hur ofta ni städar stallet/ er box, oavsett om ni har eget stall eller står inackorderade.

Och när ni städar; vad/ hur städar ni?

Jag vet att en del stall har gemensam städning och tvätt av alla boxar och foderkammare osv en gång om året, någon har inskrivet i hyreskontraktet att boxen/ väggar/ krubba ska rengöras med vissa intervall och i andra stall sköter stallägaren ensam tvätt av allt. Det finns således flera varianter och min erfarenhet är att stallägare också är olika noga med nivån på exempelvis hur de inackorderade håller rent i boxarna.

Medan en del är nästan hysteriskt petiga bryr sig andra inte det minsta och sedan finns det allt däremellan.

Jag skulle ärligt talat inte klara av varken det ena eller det andra; jag trivs inte när det är smutsigt och stökigt men vill inte heller känna mig jagad om jag råkar tappa två halmstrån på stallgången. Och tro mig….jag har hört storys om och ibland även sett både pedanteri och den diametrala motsatsen så man knappt tror det är sant.

Själv har jag nu med eget stall där jag har fått chansen att ha allt nytt/ nymålat från start insett att det enklaste och bästa sättet för mig att hålla stallet snyggt är att hela tiden hålla efter smuts och det är inte så jobbigt som det låter faktiskt.

Att ha det kliniskt rent utan minsta spindelväv eller dammkorn är inte nivån jag vill eller orkar hålla men däremot ser jag till att hålla alla boxväggarna fria från foderspill och dammar också av fönsterkarmarna flera gånger i veckan.

Som tur är har ingen av mina hästar några träätartendenser och de håller inte heller på och trycker sig mot väggarna när de ska bajsa; sådant kan ju rätt snabbt förstöra vilket nyskicksutseende som helst tyvärr.

Att fodra ur gummikrubbor på marken och servera allt blött (betfor framför allt) utomhus har verkligen gjort enorm skillnad och är något jag varmt kan rekommendera- det sparar väggarna otroligt om man har en ”matkastare” som Vicke i alla fall.

Så för min del räcker det bra med lite dammvippning någon minut några dagar i veckan samt avtorkning av väggarna med en svamp och varmvatten ungefär lika ofta. Sedan torkar jag inte av alla väggar varje gång utan mest väggen bredvid Vickes hönät där foder fastnar ibland eller en av Baltis väggar mot vilken han lutar/ kliar sig så att den blir lite dammig.

Men jag tar hellre dessa minuter då och då och har ett generellt rent stall som ser trevligt ut än väntar till en års/ halvårsstädning som är både tidsödande och urtråkig samtidigt som stallet kanske har sett skitigt ut i några månader.

Men så vill jag ha det- hur gör ni?

4 kommentarer Skriv kommentar

 1. Manda Stillnert - En travhäst & allt där i mellan.

  Vi storstädar en gång om året med högtryckstvätten och behöver de målas så målar vi. Annars skrubbar jag krubbor en gång i veckan, sopar rent väggarna när jag ser att de behövs osv. Gillar inte oreda men ligger de två hö strån på stallgången så brukar jag inte bry mig om de. Viktigast för mig är att saker hänger där de ska vara.

  Svara
 2. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

  Varje dag
  Galler, krubba o vattenkopp tvättas varje dag… yrkesskada om du frågar Madde
  I övrigt sköter Ferrarin sig.

  Svara
  • Birgitta

   På tal om galler:

   Diskuterade detta med en vän idag och konstaterade att jag är såååå glad att jag avstod från galler i boxarna.

   De är f…n helt omöjliga att hålla rena, blir skitiga på nolltid om man har en matkastare och att måla dom är väldigt svårt för färgen lossnar efter ett tag säger de som provat.

   Svara
 3. Marie Ultege

  Stallägaren och jag högtryckstvättar och behovsmålar en gång om året. I övrigt skrubbar jag lite krubbor och väggar vid behov. Sopning görs en gång om dagen, när hästarna är ute. Det kan bli lite skitigt på golven när hästarna gått ut och in och stått på gången under dagen, men hellre det än att det dammar vid sopning.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>