Internet-blåst!

Ett ämne jag tagit upp flera gånger men eftersom fenomenet bara tycks eskalera så vill jag påminna om att inte göra affärer med främlingar på nätet om man utan tvekan inte har råd att bli lurad.

Jag må vara luttrad eller cynisk…kalla det vad ni vill men det övergår mitt förstånd hur man kan swischa….säg 2000 kronor eller mer för vad det än må vara till en vilt främmande person och sedan hoppas att man ska få ett paket innehållande just denna produkt på posten.

Jag är medlem på några varningslistor på Facebook och läser hur många inlägg som helst varenda dag om hur en del personer har satt i system att blåsa folk, gissningsvis för att det a) är väldigt lukrativt och b) påföljden oftast är NOLL!

Även om man polisanmäler händer det i 90% av fallen absolut ingenting och dessutom är mörkertalet enormt eftersom många skäms över sin godtrogenhet och inte anmäler eller ens berättar för någon vad de råkat ut för.

Jag fattar att man vill göra fynd…..ni som läser bloggen vet att jag är den första att hugga på bra deals men snälla…..skicka inga pengar!

Kan ni inte träffas ansikte mot ansikte eller på annat sätt få varan utan att skicka pengar i förväg: strunta i affären!

Ja, det kan kännas surt men är det inte surare att riskera att förlora sina pengar?

Och visst; även jag skulle våga chansa på 100-200 spänn, framför allt om säljaren och jag har någon gemensam vän på Fejjan tex men att skicka iväg tusentals kronor som en del faktiskt gör; nej, nej nej!

3 kommentarer Skriv kommentar

 1. Marlene Engström

  Fast jag sålde ett bett på det sättet. Funkade hur bra som helst. Köparen swishar på kvällen och jag lade bettet på lådan dagen därpå, och tog bild på ” överlämning” av paket till postinstans och skickade. Men jag tillhör väl den ärliga sorten.

  Svara
  • Birgitta

   Nu är ju varken du eller jag helt okända inom Skånes hästvärld så folk i allmänhet vågar nog handla av oss.

   Jag jobbar dessutom som socionom i Malmö- ett förtroendeingivande arbete tror jag och dessutom lätt att spåra mig….

   Svara
 2. Frida

  Har både sålt och handlat mycket på nätet, har faktiskt aldrig blivit lurad. Dealen är alltid att man betalar först och paketet skickas spårbart. Vill köparen det så fotar jag kvittot när jag lämnat in, ibland väntar hen gärna med att swisha tills jag visar kvitto på att jag beställt frakten eller när jag står i affären för att lämna paketet. Men det har alltid handlat om mindre summor, tror inte att jag varken köpt eller sålt ngt för över 500 vad jag minns. Har gjort många fynd och fått en slant för grejer som jag inte använder. Skulle dock aldrig handla dyrare saker på det sättet, man vet aldrig och det är inte så kul att bli av med tusenlappar.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>