Täcke efter ridning

En av mina ”käpphästar” är som ni som läst bloggen länge vet ”täckesnarkomanin”; en överanvändning av täcken vare sig de behövs eller inte.

Jag är själv också ”better safe than sorry” och har hellre täcke än inte om jag är tveksam men försöker ändå att besinna mig och inte alltid utgå från mig själv eftersom jag är väldigt frusen.

Även jag som fryser lätt rider tex aldrig med jacka i ridhuset; dels blir jag varm men framför allt är det på tok för otympligt för dressyrarbete.

Men efter ett pass i ridhuset blir jag kalla dagar väldigt snabbt ner/avkyld och därför skyndar jag mig alltid att sätta på både termobyxor och jacka.

Och det är här vi skiljer oss från hästarna och det är detta ni måste tänka på om ni, likt väldigt många ryttare, kastar på hästen täcke innan ni knappt suttit av!

Inte heller behöver ni täcka hästen för att ni ska leda den till eller från ridhuset om ni står på anläggningen, de x metrarna det tar er att gå från punkt A till B hinner hästen absolut inte bli avkyld eller börja frysa på; det ska i så fall vara om ni precis har helklippt hästen och det är många minusgrader.

Hästar reglerar inte sin temperatur som vi och det finns absolut ingen anledning att genast täcka en varm eller rent av svettig häst!

Forskning som bekräftar detta kan ni läsa lite om här!

Ni vill måhända härma svårklassryttarna man ser på tv vars hästskötare redan i ryttargången efter en ritt kastar på täcke men dels rider ni gissningsvis inte på svårklassnivå och framför allt är det faktiskt FEL!

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Elizabeth Torrisi

    Nja lite nyans. Hästen lär inte dö av avkylning men att låta varma muskler inte fortsätta vara varma innebär att slaggprodukter finns kvar och inte transporteras bort. Men såklart pratar vi om ordentligt muskelarbete.

    Svara
    • Birgitta

      Så länge hästen skrittar/ är i rörelse inomhus vidhåller jag att täcke ej behövs. Men visst; vid extrem kyla eller som du skriver ordentligt muskelarbete får man måhända lägga på ett täcke som kan transportera bort svett men så intensivt är det väldigt få hobbyryttare som rider. Om deras hästar svettas rejält beror det snarare på för tjock päls, stressad ridning, dålig kondition eller allt av detta.

      Svara
    • Birgitta

      Hästar som haft korsförlamning ska man vara extra försiktig med då detta tillstånd tyvärr gärna återkommer.

      Själv upplevt det med en häst (Decima) och det var hur otäckt som helst.

      Svara
  2. Cia Wigström

    Vi rider på rätt friskt utomhus när vi rider ut. Långa trav o galoppsträckor i bärig form. Hästarna blir svettiga.
    Både mina hästar har pälsen kvar på rumpan och är sk. Ponny klippta.
    På hemvägen skrittar vi länge, så hästarna hinner torka upp. Sen stället jag dem i stallet en stund utan täcke nu när det är plusgrader, så får de självtorka.
    Därefter avborsning och täcke på o ut i hagen.
    Mina gossar bor på lösdrift.

    Svara
    • Birgitta

      Som alla bloggläsare vet använder jag själv täcken flitigt; ibland t.o.m. 2 åt gången! Kommer en bild på detta i eftermiddagens inlägg 🙂 .
      Men i just det fallet handlar det om helklippt häst som går ute 12 timmar i hagen en dag när det är aviserat mycket regn och jag vet att det nya, ofodrade och dessutom impregnerade täcket inte håller helt tätt. Därav ett tunt täcke under som extra skydd.

      Jag skrittar också ut med ländtäcke nu (syns på bilder jag lagt ut) för det är för mig en enorm skillnad mellan att skritta utomhus och ”rida aktivt” inomhus.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>