Tillbakablickar: hur det gick till när jag köpte min första transport!

Kort efter att jag hade blivit hästägare ville jag också äga ett hästsläp för att slippa vara beroende av andra och försöka låna/ hyra släp av bekanta eller på bensinstationer. Detta var för snart 20 år sedan och efter att jag hade köpt mitt släp var jag i princip ensam om att äga en transport trots att vi på den tiden var över 30 privathästägare i stallet så det var inte så vanligt med egna släp på den tiden.

När jag skulle köpa transporten läste jag annonser i dagspressen, detta var före Internets tid.Jag minns inte om jag själv ringde på en annons eller blev uppringd men hur som helst var det ett utländskt par som bodde väldigt nära stallet som påstod sig ha en hästtransport till salu.Eftersom paret pratade ganska dålig svenska och sade sig ha transporten i ett garage på Rosengård (ett ”beryktat” bostadsområde i Malmö) frågade jag flera gånger om transporten verkligen var en HÄST-transport och försäkrades lika många gånger om att så var fallet.Behöver jag skriva att det som mötte mig i garaget var ett vanligt litet galler-släp som man möjligtvis hade kunnat transportera en LIGGANDE shettis i?

Nåväl…till slut fann jag en transport som, om jag minns rätt kostade 7500:–. Transporten var helt ok tyckte jag och jag körde med den många gånger innan det var dags för besiktning.På besiktningen fann man dock många fel, rost och hål både här och där och jag insåg att en omfattande renovering behövdes.

Jag fick genom en kille i stallet kontakt med en bil-mekare med ”kontoret på fickan” och transporten lagades och betalades utan kvitto till en person som jag alltså knappt visste namnet på (jag var mer naiv på det tiden).

När jag återkom till besiktningen visste killarna där inte om de skulle skratta eller gråta; mycket på min transport var uruselt lagat med….PLASTIC PADDING!!!!
Jag insåg att jag blivit grundlurad och att jag utan kvitto var helt utan möjlighet att reklamera den så kallade lagningen.

Någon annan i stallet tipsade mig om ett ställe som lagade hästtransporter och det var på detta vis jag lärde känna Gert-Eve, mannen som sedan dess lagat alla mina transporter och även några bilar genom åren. Gert-Eve tyckte synd om mig som blivit så lurad och fixade till min transport utan att ruinera mig. Eftersom både transporten och min dåvarande bil hade några år på nacken fick jag flera tillfällen att anlita Gert-Eve och jag var under många år en (alltför) återkommande kund.

Idag har jag både bättre bil och släp men är fortfarande glad över att kunna få snabb och billig hjälp av någon som använder lite rejälare grejer än plastic-padding :=)!

2 kommentarer Skriv kommentar

 1. Ida

  Oj, oj vilken historia!!! Jag hoppas att mitt transportköp är lite bättre. Boj lämnar ju 6 mån garanti även på beg vagnar.

  //Ida

  Svara
 2. Birgittas hästsida

  Det finns absolut fördelar med att köpa genom en firma/ företag. Visserligen får man oftast betala ett högre pris än om man köper privat men man har å andra sidan oftast större möjligheter att reklamera köpet, få vissa reparationer utan att behöva betala osv.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>