Hästmode som kommer och går eller består

När jag var på en dressyrtävling nyligen slog det mig att det var länge sedan jag såg någon rida fram med boots.

När jag BÖRJADE tävla dressyr var inte boots ens UPPFUNNA höll jag på att skriva men det var de så klart även om de undantagslöst användes vid hoppning/ fälttävlan (och då var det sådana där gummiboots som man fick DRA på – urjobbigt och någon gång drog i varje fall jag ITU bootsen i mina ansträngningar att kränga dom över hovarna).

Någon gång mellan det att jag köpte Décima och började tävla med henne (1999-2000?) måste det av någon för mig outgrundlig anledning ha blivit MODE att rida fram med boots på dressyrtävlingar för helt plötsligt så gjorde ”alla” det!

Nej, inte riktigt alla så klart men i vart fall 25-50 % av ekipagen?!?!? Och vissa hade boots på både fram och bakbenen?!?!?

Jag förstod ingenting; är inte hela tanken med dressyr att man ska rida på en balanserad häst som ska veta var den sätter fötterna?

Visst finns det så klart säkert de hästar som BEHÖVER boots även vid dressyrridning men jag vill påstå att dessa i så fall är i klar minoritet, inte i majoritet.

Hur som helst ”måste” detta ha varit ett modenyck för idag är bootsen åter borta från framridningarna. Nu har jag som sagt inte sett dom sedan jag började tävla med Archie och det är säkert lika bra det!

När vi ändå är inne på mode som kommer och går (eller består) så får man ju säga att schabraken verkar ha konkurrerat ut vojlockarna för gott.

När jag köpte min första häst undrar jag om det ens FANNS schabrak; jag såg i varje fall aldrig några.

Numera ser jag däremot nästan aldrig vojlockar, varken på tävling eller när folk rider till vardags och så har det varit i många, många år.

På tal om vojlockar och schabrak skulle man lätt kunna tro att dessa, då man tävlar dressyr MÅSTE vara vita/ ljusa.

Jag minns att jag tidigt i våras såg ett ekipage som tävlade med brunt schabrak och flera på läktaren var helt förundrade: ”FÅR man verkligen ha ett sådant schabrak när man tävlar” undrade man. Och det får man! Det står ingenstans i TR vilken färg schabraket/ vojlocken ska ha men trots detta så rider 99,9% av alla ryttare med vita diton. Intressant!

Nästan lika vanligt är det att ryttarna flätar sina hästar trots att inte heller detta är något tvingande enligt TR. De gånger per år jag ser en oflätad häst på dressyrtävlingar kan räknas på ena handens fingrar oavsett nivå på tävlingen och det är nog också något som kommer att bestå under överkådlig tid framöver (hoppas jag).

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Nu så här på lördag morgon har jag precis varit i stallet och släppt ut hästarna (även fast jag inte behöver).

Men jag ville säga hejdå till Arch; nu ses vi inte på en hel vecka eftersom jag flyger till Mallorca i eftermiddag. Birks ägare ska vara hästvakter, dvs ta in från hagen, mocka och borsta lite.

Men ni som är lässugna kan vara lugna: det finns färdigskrivet material för hela nästa vecka så ni kommer att kunna kolla bloggen dagligen för nya inlägg.

Jag väntar fortfarande med spänning på svar från ”Anonym” som för några dagar sedan hade synpunkter på hästhållningen vad gäller våra lektionshästar. Skulle vara intressant att läsa vad denna skribent menat med ”för övrigt tycker jag fortfarande det är stora brister i hästhållningen även om de förbättrat en del under de här 20 åren. Men nog finns mycket kvar allt”. Kanske får vi svaret inom kort?

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonymous

    Ja du jag läser inte din blogg dagligen.

    Men eftersom du inte vet hur mycket grovfoder hästarna får är det svårt tycka och tänka om just det.

    För övrigt anser jag utevistelsen är i undermåligaste laget både för privata och ridskolehästar. Utfodringstiderna på kvällen för tidigt 21.00?! Ni har väl senare ridlektioner antar jag? Och än värre 19.00 på helger! Det blir dryga 12 timmar mellan fodringarna det (om nu inte alla ridskolehästar står på halm, det förtäljer inte ditt inlägg).

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Ursakta mina bokstaver, skriver detta svar fran Mallorca!

    Kan inte halla med om att det ar for tidigt att fodra 21.00, hur manga stall tror du egentligen fodrar SENARE? De flesta manniskor vill val ha nagon form av fritid och inte springa i stallet hur sent som helst? Och om man fodrar 21.00 betyder ju inte detta att maten ar UPPATEN da!

    Lektionerna pagar inte till langre an senast 21.00 pa vardagar och slutar nagon gang vid 14-15 pa helgerna btw.

    Morgonfodringen paborjas senast 07.00 pa vardagar, 06.30 pa helgerna.

    Och nej, alla hastar star inte pa halm (kanske 50 %).

    Att utevistelsen ar i kortaste laget, ffa for lektionshastarna kan jag verkligen halla med om men man kan inte gora underverk i en storstad med begransad mark. Alternativet vore att flytta ridskolan och da skulle en hel del av de unga medlemmarna inte kunna fortsatta med sitt intresse.

    Detta tror jag ar ett vanligt problem for ridskolor i storstadsregionerna och det finns val (tyvarr) de ridskolor (tanker pa Stockholsomradet) som har det ANNU varre an vi (inte menat som en ursakt, bara en forklaring).

    Tack for att du svarade forresten!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>