Vita ridbyxor blir….GENOMSKINLIGA! (tävlingsrapport)

I ett tidigare blogginlägg berättade jag om hur mina vita ridbyxor blev gröna av att jag sprang omkring ute på en potatisåker jagandes en främmande människas häst.

Senare berättade jag om hur ridbyxorna blev röda och bruna av att jag först red i regn och i en vinröd sadel som färgade av sig och sedan ramlade pladask i leran samma dag.

Idag vill jag berätta att jag nu även har ridit i GENOMSKINLIGA ridbyxor och anledningen är att det i mina trakter har regnat, regnat och regnat (och gör så fortfarande).
Mina ridbyxor blev alltså så våta till slut att de var genomskinliga. Sexigt!

När jag vaknade i morse 05.00 regnade det.

”OK” tänkte jag ”då lär det ju knappast hålla i sig tills 11.30 då jag ska rida min första start”.

Ack vad jag bedrog mig! Hade jag vetat det jag vet nu är frågan om jag ens hade åkt iväg till tävlingen.

Det regnade OAVBRUTET och MYCKET med en paus då det bara kom världens minsta duggregn i kanske 15 minuter, precis då jag skulle börja rida fram till den första klassen (tur för mig).

Framridningen var som en gyttjig sjö och där red jag bara i några minuter eftersom det var djupt och dessutom lite stenigt.

Jag försöker ofta hitta alternativa framridningsställen när jag tävlar och fann även denna gången en kortare grusstig som jag travade fram och tillbaka på.

Det dressyrarbete jag gjorde igår med en hel del samlande och lösgörande arbete verkade ha gjort susen för så fort jag tog tyglarna så kändes det jättebra och jag red fram i kanske 15 minuter till den första klassen och 10 minuter till den andra.

Eftersom klubben (Tågarportens ryttarförening) är en ”fälttävlansklubb” fanns det flera fasta hinder, stockar och häckar framför allt, kring banor och framridning men som vanligt skänkte Archie dom inte en blick utan var mycket fokuserad, det hällande ösregnet till trots.

Båda klasserna, LB:2 och LB:3 reds på samma bana och underlaget där passade Archie perfekt. Det var av förklarliga skäl mycket blött inne på banan men ändå sviktande och jag kunde verkligen rida fram en bra trav hela programmen.

Fick faktiskt betyg 8 på gångarterna i LB:3, tror aldrig det har hänt förut (Archie är ingen gångartshäst precis).

Jag har tidigare aldrig ridit LB:3 med Archie, sist jag red det var för typ 10 år sedan och då var programmet helt annorlunda mot hur det är idag efter omarbetning 2007.

Båda ritterna kände MYCKET bra och jag var för ovanlighetens skull näst intill säker på placering i LB:2. Mycket riktigt blev vi 8:a av 9:e placerade, bara 2 poäng från 5:an och 1 poäng från de som blev delade 6-placerade).

I LB:3 blev vi 4 av 4:a placerade.

Jag kan nu lägga ytterligare en ”lustig” (hmmm….) sak till min samling av ”konstiga saker jag fått i hederspris”.

I LB:2 fick jag nämligen ett HOPP-spö av enklaste sort, det kan inte ha kostat mer än max 20 kronor.

Då jag dristade mig till att fråga om man verkligen fick ge så billiga priser (jag brukar faktiskt INTE kommentera priserna i vanliga fall) blev svaret att ”Ja” det fick man och ”nu kan du ju börja hoppträna med din häst”?!?!?!?! (Som ni bloggläsare vet har jag hopptränat med Archie sedan han var 3 år gammal).

Ja, ja…man tävlar definitivt inte för PRISERNA på denna nivån :=)!

19 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anonymous

  Kul att det gick bra på tävlingen men lite märkligt med ett billigt HOPPspö som pris i en dressyrtävling.

  Måste säga att jag tycker det var strongt av dig att öht rida igår i det vädret. Jag bangar inte för mycket men igår hoppade jag över. Annars måste jag rida nästan varje dag eftersom jag tränar en gång i veckan. Jag har ju inget ridhus så det är bara att bita i det sura äpplet. Men som sagt igår var det för mycket t o m för mig.

  Svara
 2. Birgittas hästsida

  Ja, jag tyckte som sagt också att det var lite märkligt med ett hoppspö i pris på en dressyrtävling.

  En annan medtävlare fick en slags ”slick-stens-refill” med plommonsmak (?!?!?!) som hon VET kostar 19:– att köpa. Hon blev 5:a i den klassen där jag blev 8:a.

  Nej, jag bangar inte heller för mycket när det gäller ridning men det är tveksamt om jag hade åkt iväg och tävlat om jag hade vetat att det skulle regna PRECIS hela dagen. Det händer ju så ytterst sällan att jag tävlar i regn så jag trodde att det skulle sluta innan jag skulle rida.

  Tack och lov var det ju varmt igår (ca 16 grader), annars hade det varit ännu värre.

  Såg många som red fram med ländtäcken för att skydda hästarna från regnet men det är till att överdriva enligt min mening.

  Inte ens JAG som är mycket frusen av mig gick runt och frös trots att jag som sagt hade genomblöta kläder på mig i flera timmar.

  Svara
 3. Prick

  Gratulerar till de fortsatta framgångarna och tack för trevlig och underhållande läsning!
  Jag har en lite ohästig fråga med anledning av den ank-bekantskap du gjorde under sommaren. Vill minnas att du skrev att det var en myskanka? Jag har hört att just dessa ankor är speciellt förtjusta i mördarsniglar och undrar om du kan bekräfta detta? Eller om ni inte hade så många mördarsniglar, åt ankan sniglar alls? Bodde ankan själv? Ska man föredra en hane eller hona tror du?
  Jag har all förståelse för om du tycker dessa frågor är knasiga (eller om du inte vill/kan svara), men vi ha så otroligt mycket mördarsniglar och kan en anka hjälpa till kanske det kan vara en idé 🙂

  Svara
 4. Minstral

  Vad märkligt att mitt inlägg blev markerat anonym? Det är jag, Minstral, som skrev det. Skickar detta och ser om det blir rätt.

  Svara
 5. Fido

  Varför skriver du inte längre vilken procent du rider på? Placeringen är ju ganska ointressant när man inte vet vilken slutprocent du red på och vad vinnaren red på.

  Svara
 6. Birgittas hästsida

  Hi hi…ja, nu blev det rätt och det var ju roligt att lösa mysteriet med ”anonym”.

  Alltid roligare att veta vem som skriver.

  Jag misstänkte att det var någon skåning pga väder-referensen :=).

  Idag skiner solen tack och lov!

  Gräsmattan fick en välbehövlig klippning och jag och Lena hade en underbar ridtur med Atchie och Birk. För att slippa regn red vi ut med regnjackor :=), det brukar vara den bästa garantin för fint väder!

  Svara
 7. Birgittas hästsida

  Hej Fido!

  Ska försöka att tänka på att ange procenten i fortsättningen, jag har alltid funnit den relativt ointressant eftersom domarna kan ligga på så olika skalor.

  I alla fall var det så väldigt ofta när jag tävlade de andra hästarna men just Archie ligger nästan alltid på 66-69 % i LB-klasserna. Som bäst har vi ridit på 73% (då vann vi en LB:1).

  Igår hade jag 69 % i LB:2 och 68 % i LB:3. Vinnaren i LB:2 hade, om jag minns rätt 72 % och i LB:3 hade vinnaren 71%.

  I LA-klasserna har det varit en otroligt blandad kompott med allt från 53 % som bottennotering till några ritter på 67 %.

  (Jag var tvungen att tjuvkika i mina gamla protokoll för att svara dig, jag glömmer ofta procent och poäng omgående men har faktiskt sparat ALLA dressyrprogram jag någonsin ridit).

  Svara
 8. Åsa

  Ja, domare kan verkligen ligga på helt olika skalor vilket gör det nästan omöjligt att jämföra procent mellan olika klasser och olika domare.

  Jag tävlade i lördags och red en av mina absolut bästa LB-program någonsin. Det fick jag 61% för, vilket är betydligt sämre än förra helgen då det enbart kändes hyggligt. Dock hamnade jag på en 3:e placering igår (1:an hade drygt 62%) men hamnade precis utanför placering förra helgen. Som bäst har jag ridit på knappt 67%.

  Även om procenten var låg igår kändes kommentarerna rättvisande och relevanta. Men, som sagt, poängensättningen var definitivt lägre än många andra domare jag ridit för. Så jag är fortfarande mycket stolt över min ritt och min placering, även om 61% egentligen precis är godkänt! 🙂

  Hederspriserna låter ju tröstlöst tråkiga!! Under helgen placerade jag mig i både LC och LB, och i den första klassen fick jag ett set med grillbestick (vilket jag funderat på att köpa under en tid men det har inte blivit av) och i andra klassen ett presentkort på den lokala ridsportsaffären på 150 kr (gissa om jag ska köpa ett par vita frambenskkydd som jag sneglat på ett tag). Snacka om skillnad!!

  Svara
 9. Åsa

  Asch, glömde givetvis att gratulera till placeringarna!! 🙂

  Det är värt en eloge att kunna koncentrera sig och rida bra under de omständigheterna, och värt en hink med extra morötter till A för att han sköter sig exemplariskt trots regnet.

  /Åsa

  Svara
 10. Birgittas hästsida

  Hej Åsa och tack för gratulationerna som jag ber att få återgälda! Jättekul att även du blev placerad!

  Ja, jag var faktiskt ovanligt fokuserad i lördags, tänkte medvetet på att bara köra mitt race och skita i regn, dålig framridning osv. Och Archie är värd sin vikt i guld för mig (men det har väl ingen kunnat undgå att förstå att jag tycker).

  Dina priser var ju fina, framför allt presentkortet.

  Jag fick också en presentkort till en ridsportaffär i höstas men tyvärr ligger affären så långt ut i obygden (flera mil från där jag bor) att det skulle kosta mer i bensinpengar att köra dit än vad presentkortet är på (100:–).

  Fortsätt gärna att rapportera om dina dressyrframgångar. Även om detta är MIN sida är det roligt att läsa om andra ryttare också och göra lite jämförelser ibland.

  Svara
 11. Fido

  Ja, visst skiljer procenten oerhört mellan olika domare. Det var just därför jag var nyfiken på vad vinnaren hade. Då ger det ju en bild av hur övriga placerade ligger till i just den klassen. Som Åsa skrev så hade ju vinnaren i den klassen hon red 62% och det visar ju att domaren lagt sig väldigt lågt. Många gånger räcker ju inte 62% till en placering öht.

  Svara
 12. Birgittas hästsida

  Precis. Om jag ska generalisera så brukar man behöva i alla fall 64 % för att bli placerad i mina trakter. Ligger man på 67 % är man nästan ALLTID placerad.

  Får en känsla av att även procentsatserna höjts på senare år liksom mängden kommentarer (som jag skrev om i förra veckan).

  Det känns som att det är vanligare att ryttare får ihop 70-73 % idag än för typ 10 år sedan men åter igen så kanske det bara är jag som inbillar mig?

  Hur som helst är det trevligt när domarna ”vågar” använda hela skalan och inte bara slentriamässigt använda betyget 6.

  Svara
 13. Birgittas hästsida

  Svar till Prick om ankan:

  ”Min” anka är en myskand (hona). Såg henne tyvärr aldrig äta några mördarsniglar, kanske för att vi inte hade några :=)?

  Vet att Ann, som läser här ibland har viss kunskap om myskänder eftersom hennes föräldrar hade en hona och en hane i många år, jag ska fråga henne om hon vet bättre vad de föredrar att äta.

  Jag måste säga att jag blev extremt förtjust i ankan. Den var riktig personlig och hästarna var inte alls rädda för den trots att hon låg bredvid deras hö och vilade.

  Jag kanske inbillade mig men jag fick ändå en känsla av att i alla fall min anka var ganska smart (inte dum som en gås, ha ha) och att hon kände igen folk, viftade på stjärten när hon var glad osv. Skulle absolut kunna tänka mig att ha en myskand som sällskap om jag bodde på en gård.

  Svara
 14. Tore

  Hej Birgitta. Tack för en härlig berättelse. Hade velat se dig då, var du lika blöt som om du badat med kläderna på? Jag har gjort det några gånger. Har du provat?

  Svara
   • Tore

    Du verkar go!!! Bor lite utanför Båstad, mot mellbystrand till. Du får prova att rida ut i vattnet med kläderna på, kan vara en härlig känsla. Låter det knäppt?

    Svara
    • CeciliaL

     Till skillnad från att rida ut i vattnet utan kläderna på, menar du Tore? Tror det är porr du tänker på, så du har nog hamnat litet fel här hos Birgitta!! 😀

     Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>