Dagens träning

Idag började vi träningen med lösgörande arbete på volt i trav och galopp och fortsatte därefter med skänkelvikningsträningen.

Jag fick vända rätt upp och sedan rida skänkelvikning ut på spåret fast med ”avbrott” för ridning rakt fram. Dvs skänkelvikning några steg åt sidan, därefter ridning rakt fram några steg, sedan skänkelvikning igen osv.

Det går BÄTTRE för höger skänkel och riktigt bra för vänster, dvs så som det har varit en tid nu.

Vi gjorde även skänkelvikning i galopp på samma vis fast utan några avbrott för ”rakt-fram-ridning” och det gick MYCKET bra faktiskt. Det var stor skillnad på att flytta Archie för höger skänkel i galopp än i trav.

Fido: du som har svar på ”allt”: varför ingår inte skänkelvikning i galopp i dressyrprogrammen :=)?

Man gör ju sluta i både trav och galopp och för ”tusen år sedan” gjorde man skänkelvikning i skritt i något LB-program (borttaget nu).

Som avslutning gjorde jag några bakdelsvändningar och även dessa fungerar bättre och bättre. I början gick det inte att ställa hästen och flytta honom samtidigt men nu är det inga problem.

13 kommentarer Skriv kommentar

 1. Åsa

  Känner igen mig i det att det ibland går lättare att flytta undan för skänkeln i galopp än i trav. Undra vad det kan bero på egentligen? Just skänkelvikning kanske inte ställer riktigt lika höga krav på inner bak i galoppen som i traven?

  Bakdelsvändningarna har vi också börjat jobbar med. P. flyttar gärna och duktigt åt sidan, även när han är ställd. Det vi har problem med är att han i stället förlorar lite av sin energi framåt. Vilket i sin tur gör att han inte riktigt trampar runt utan bitvis vrider sig runt. Men även detta blir bättre och bättre. Just nu får vi flytta något steg bara, och sedan gå framåt för att bibehålla energin i stället för att vända ett helt halvt varv. 🙂

  Svara
 2. Birgittas hästsida

  Nej, inner bak behöver säkerligen inte jobba lika hårt i galoppen som i traven då man rider skänkelvikning, alla mina hästar har haft mycket lättare för att flytta sig i galopp.

  Känner igen problematiken vad gäller bakdelsvändningar och vi gör också därför bara ”kvarts-vändningar” ibland.

  Sedan ÄR bakdelsvändningar en svår rörelse, i alla fall till om man ser hur FÅ som verkligen gör dom korrekt på tävling.

  Svara
 3. Fido

  Min teori om varför skänkelvikning i galopp inte ingår i dressyrprogram är att den rörelsen helt enkelt inte tillför hästen något. Skänkelvikning är enbart en lösgörande rörelse. Den medför alltså inte att hästen ökar sin bärighet, vilket ju är syftet med hästens utbildning. I skänkelvikning vrider hästen sina leder ganska mkt och kan därmed lätt överbelasta framförallt frambenen.
  Jag har aldrig medvetet ridit skänkelvikning i galopp (däremot kan ett misslyckat försök att rida öppna närmast liknat en skänkelvikning :-)). Jag får känslan av att hästen alltför lätt lägger sin vikt på inner fram om skänkelvikning rids i galopp. Och med tanke på att skänkelvikningen inte är en samlande rörelse så kommer hästen inte att lägga mer vikt på bakbenen mha denna rörelse (snarare tvärtom om den rids i galopp får jag känslan av..). Jag rider öppna i galopp. Detta är ju en samlande rörelse och bidrar således till att hästen ökar sin bärighet. Öppnan kan också ridas lösgörande, då med mindre tvärning och böjning, så jag ser faktiskt inte någon vits med att rida skänkelvikning i galopp. Jag brukar, i början av ett ridpass, rida någon diagonal åt vardera hållet i skänkelvikning i trav och skritt, som uppvärmning och som en check att hästen lätt följer min vikt åt båda håll. Med tanke på vridmomentet i hästens leder så är jag sparsam med att rida skänkelvikning. Enda gången jag möjligtvis kan se någon vits med att rida skänkelvikning i galopp är om hästen gärna skjuter ut ytterbogen och inte vill ta stöd på yttertygeln, men då väljer jag hellre att rida en svag förvänd sluta. Då får jag ju samtidigt en effekt i bakpartiet. Jag har heller aldrig ridit för en tränare som bett mig rida skänkelvikning i galopp.

  Svara
 4. Birgittas hästsida

  När jag tänker efter ingår inte heller öppna i galopp i något dressyrprogram även fast jag gjort det på träning många gånger och för olika tränare.

  Vad tror du om detta Fido (alltså vaför man inte rider öppna i galopp på tävling)?

  Svara
 5. Fido

  Ja, det är ju en bra fråga varför öppna i galopp inte ingår i något dressyrprogram. Då kan man ju samtidigt fråga sig varför tex inte förvänd sluta, förvänd öppna, skolor på volt, motställd framdelsvändning, ridning på kvartslinjen mm inte ingår i ngt dressyrprogram..? Detta är exempel på mkt bra övningar att träna på med sin häst och som jag ridit för mina tränare.
  Något som jag också gärna hade sett som ett moment i dressyrprogram, där samlade gångarter ingår (tror att det bara finns i FEI:s finalprogram för 5-åriga hästar)är en förlängning av hästens form i samtliga gångarter. Detta är oerhört ”avslöjande” och visar om hästen är korrekt riden och mellan hjälperna. Detta moment skulle gärna få ha koeff 3.
  Jag förstår att du inte gillar mitt resonemang ang skänkelvikningar men jag håller fast vid det. Jag tycker inte att skänkelvikningar tillför något till mina hästars utbildning, mer än som uppvärmning och en koll på lydnad och följsamhet som jag skrev tidigare. Hittade på nätet ”Markus Ridhandbok” som handlar om akademisk dressyr. Jag läste just avsnitten om skänkelvikning och skolor och jag kan till största del hålla med författaren. Här är länken om du är intresserad av att läsa vad han skriver http://www.markusholst.se/bok/9.htm

  Svara
 6. Birgittas hästsida

  Måhända att skänkelvikningar inte tillför något i hästens utbildning men TYVÄRR (för mig) ingår ju denna jäkla rörelse i flera LA-program. Och ska jag kunna rida dessa program godkänt måste jag ju ”få till” skänkelvikningarna något så när i alla fall. Att få betyg 4 (som hänt ibland) känns verkligen inte OK.

  Jag hade hellre (och bättre) kunnat rida 8 serpentiner i galopp än att göra en skänkelvikning för höger skänkel men tyvärr finns ju inte Kür i lätt klass vad jag vet :=).

  Ska kolla på Markus Holsts sida! Honom köpte jag min första häst av för ”tusen år sedan” och har även tävlat mot många gånger, även detta i forntiden (han tävlar ej sedan många år tillbaka).

  Svara
 7. Fido

  Varför inte låta tävlandet ligga lågt ett tag och ägna hösten/vintern åt att träna samling och skolor och istället gå direkt på LA:5 och LA:6 till våren? Då slipper du skänkelvikningarna.

  Svara
 8. Birgittas hästsida

  Ja, det skulle ju vara en idé men på något sätt känns det ”fel” (nästan som att ”fuska”….knäppt…jag vet…) att hoppa över vissa klasser ”bara” för att jag inte reder ut skänkelvikningarna. Just nu känns det som att det MÅSTE gå och det går ju också bättre och bättre.

  Jag ska i alla fall göra några seriösa försök till.

  Svara
 9. Ann

  Skänkelvikning i galopp – sidvärts i galopp utan böjning – är ju lämpligt som förberedande för sluta. Att hästen i balans klarar att förflytta sig sidvärts både rak, kontraställd och medställd i rörelseriktningen.

  Skänkelvikn i trav har alltid varit en för mig »onödig och svår« rörelser 🙂 och då det var MKT länge sedan jag red LA så har jag kunnat strunta i dessa även uppvisningsmässigt. MEN jag tycker att det är viktigt att checka av att hästen de fakto flyttar sig villigt undan skänkeln, lika åt båa hållen med den tvärning man begär (som är lämplig för utbildningspunkten). om hästen visar att den gör detta så avbryter jag snabbt övningen. Om hästen INTE gör det så får man jobba lite med detta, fast kanske genom andra lösgörande övningar för att på en annan väg komma till resultatet att hästen villigt flyttar. Om hästen är ovillig och svag i sin sidvärtsförflyttning tycker JAG att jag som ryttare har svårt att lösa detta just med att träna mer skänkelvikningar. M a o skänkelvikningen är för mig mer en kontroll av att hästen arbetar rätt men inte den ultimata rörelsen att träna.

  Men andra anser annat; på tränarutbildningen på Strömsholm fick ryttarna tvära så det stod härliga till. och så vitt jag minns så fick eleverna till Cornelia Endres också göra en miljon skänkelvikningar…

  Svara
 10. Birgittas hästsida

  Eftersom jag tjatar om mina svårigheter med skänkelvikning i nästan alla träningsrapporter kan man kanske förledas att tro att stora delar av träningen går åt till att traggla detta moment. Så är det givetvis inte och precis som du Ann påpekar så är det ANDRA lösgörande övningar/ rörelser som bidragit till förbättra mina skänkelvikningar.

  Över huvud taget är det ju så att när en häst väl är RIKTIGT lösgjord så kan man nästan utföra vilken rörelse som helst med lätthet. Därför är det extra viktigt att inte fastna i att träna en eller flera specifika rörelser bara för att de ingår i ett dressyrprogram utan att satsa på en ”allmän lösgjordhet”.

  Jag måste själv påminna mig om detta då och då!

  Svara
 11. Åsa

  Ett uppslag till ett kommande blogginlägg skulle kunna vara att beskriva de lösgörande övningar/rörelser som ni arbetat med för att förbättra skänkelvikningarna. Gärna med en reflektion om vilken effekt du tycker att de gett.

  Jag tycker att det är mycket intressant att läsa om hur andra resonerar runt och försöker lösa problem i sin ridning. Här har ju fler en utmärkt möjlighet att få lite tips på rörelser och övningar.

  /Åsa

  Svara
 12. Birgittas hästsida

  Ja, bra idé!

  Jag ska försöka att komma ihåg din fråga inför nästa träning och även försöka att göra beskrivningen begriplig (inte så lätt alla gånger tycker jag).

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>