Vågar man fodra med äpplen?

Jag har förstått att vissa hästägare är väldigt rädda för att fodra med äpplen och vissa går så långt att de ALDRIG ger hästen denna frukt trots att de kanske har dignande äppelträd hemma i trädgården.

Det man är rädd för är att hästen ska få ont i magen av äpplena och hellre än att ta denna risk avstår man alltså helt.

Personligen har jag fodrat alla mina hästar med äpplen, ibland med väldigt många (minst 10-15 stycken) per dag och aldrig märkt att hästarna haft något obehag av detta.

Vad jag tror man måste titta på snarare än mängden äpplen är hur dessa ser ut och vad det är för sorts äpplen.Att ge kart (omogna äpplen) är säkert inte alls bra, framför allt om det handlar om en väldligt sur äppelsort.

Ju mindre sura äpplen desto fler kan man ge, det är min erfarenhet i alla fall.

Och om man inte har en aldeles uthungrad häst som äter i princip vad som helst så brukar hästen själv känna efter hur mycket äpplen den vill äta. Så har i alla fall mina hästar gjort.

Heron, som varit den häst jag fodrat mest generöst med äpplen, gick ibland ifrån krubban trots att inte alla äpplena var uppätna. När han sedan blev sugen igen åt han upp resten.

Eftersom de äpplen jag har nu (ett äppelträd i trädgården som utan överdrift har gett en miljon äpplen varje år sedan vi flyttade hit) är ganska sura får Archie inga större mängder utan får nöja sig med 6-8 äpplen/ dag uppdelade på 2 mål. Han är inte så förtjust i äpplen och kan mycket väl lämna dom för annat godare foder för att återkomma lite senare.

Eftersom vi även har fått päron i år fodrar jag även med denna frukt vilket verkar ännu mer uppskattat än äpplena, kanske för att päronen inte är sura.

2 kommentarer Skriv kommentar

 1. Åsa

  Vi fodrar också med äpplen till alla våra hästar, och de får ganska många om dagen (efter en invänjningsperiod). Även päron är mycket uppskattat. Toppen som gott och nyttigt tilltugg till kraftfodret! I en av hagarna har våra hästar till och med två äppelträd, där det trillar ner några äpplen om dagen.

  Vi har aldrig sett att vår hästar haft några problem med magen pga äpplen. Men däremot hade min kusin en ponny för några år sedan som blev väldigt lös i magen av äpple. Även om det bara var en eller ett par. Vi trodde att förra ägarna överdrev när de berättade, men det gick helt enkelt inte att ge honom äpplen. Men detta är den enda av alla hästar jag haft med att göra som haft problem med magen pga äpplen, så det borde inte vara alltför vanligt?!?

  Äppelträden i hagen i uppskattade i alla fall. P. tycker rent allmänt att det är underbart att komma hem till sin hage och sina kompisar när han varit borta. Men när han kommer hem under äppelsäsong är prioriteringsordningen:
  a) äppelträdet vid grinden (finns det några äpplen på backen)
  b) kort hälsning på kompisarna och OM det kliar FÖR mycket i pälsen en liten rullningsrunda
  c) galopp bort till andra änden av hagen för att spana in nästa äppelträd 🙂
  d) lek med bästisen D

  Ibland är de för sköna…

  /Åsa

  Svara
 2. Birgittas hästsida

  Ja, jag som har svårt att se något förfaras i onödan tycker absolut att man kan PROVA att ge sin häst några äpplen om dagen.

  Den största risken med äppelutfodring ser jag egentligen att ANDRA människor än hästägaren kan utsätta sin häst för.

  På ridskolan ser jag ibland att ridskoleryttare i välvilja men också oförstånd kommer med stora påsar med fallfrukt = små, sura äppelkart som jag INTE skulle våga ge min häst. Och kommer det då x antal personer med x antal påsar med sådan ”frukt” som de delar ut bland hästarna så kan det säkert orsaka lite magproblem.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>