Kort uppdatering och några livsavgörande beslut

Archie har fortfarande boxvila och har nu haft fång i ca 3 veckor om man räknar från när de första symtomen började visa sig.

Han verkar vara vid gott mod, lika glad som vanligt men möjligen lite extra kelig. Han har börjat ”fnatta” på mig när jag masserar honom som om JAG var en häst, det har han aldrig gjort tidigare.

Jag är hos honom morgon och sen eftermiddag/ kväll och då mockar jag, masserar igenom hela Archie med en gummiskrapa och ger honom 1 påse butta per gång (han HATAR den).

Hovarna har känts helt normala, dvs mycket svala sedan i fredags (igår) i alla fall och var även dessförinnan mycket svalare sedan förra helgen.

Archie står nu på en jättetjock spånbädd och äter bara hö och morötter (fodras 4 ggr/ dag).

Veterinären kommer på tisdag 16.00. Då får ni en ny rapport.

Vad gäller de livsavgörande besluten för Archies del så har jag redan fattat en del sådana inför framtiden:

* Jag kommer att fortsätta att ha Archie på spån även när han blivit frisk trots att JAG (och säkert han också) föredrar halm. Det sägs att hästar sover bättre/ längre på halm och dessutom har dom ju lite sysselsättning genom att kunna äta av den men eftersom det är just detta som jag misstänker orsakat fången så vill jag inte riskera något.

Mitt luktsinne är inte speciellt känsligt för mögel och när jag strör på morgonen är det ganska mörkt i stallet (i alla fall på hösten och vintern) och jag är stressad = risk för att möglig halm hamnar i boxen.

* Jag kommer inte att flytta ut Archie till Yddinge Farm i sommar så som jag gjort de 2 föregående somrarna.
Dels står alla hästarna på halm där och dels så är ägaren till stället ensilage-producent av stora mått = hästarna fodras med ensilage.

Eftersom jag som misstänkt enligt plan B har (dvs om fången inte kommit av möglig halm) vårt ensilage kommer jag fortsättningsvis att enbart fodra med hö.

* Jag kommer aldrig mer att fodra med mer än max 1 kg havre.

* Jag kommer inte att börja ge en massa ”mag-stärkande medikamenter” i förebyggande syfte. Jag vill inte hålla på och ”klydda” med olika preparat, dels för att jag inte tror att alla har någon större effekt och dels för att jag vill försöka att klara Archies fortsatta levnad utan för mycket ”specialarrangemang” (det får räcka med ovanstående…..).

Genom ovanstående åtgärder tror jag mig ha täckt in allt som kan ha orsakat fången, skulle det röra sig om en ren förgiftning (det finns ju förgiftningsfång också) så har jag ingen aning om vad som skulle ha förgiftat Archie och kan således inte göra något åt detta heller.

Jag kommer också att kunna känna att jag verkligen gjort allt jag kunnat om jag följer ovanstående ”plan” OCH håller hästen smal, skulle han trots det få fång igen….ja…då finns det inte mer JAG kan göra i alla fall känns det som.

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Prick

    Bra att du nu börjar se framåt och planera istället för att grunna på historiska händelser 🙂 (missförstå inte detta, det är i positiv bemärkelse).
    Ang dina livsavgörande beslut tycker jag att det är tråkigt att du förkastar halmen. Om anledningen är din okänsliga anti-mögel-näsa hoppas jag att det inte är du som fodrar hö…
    Men, det är ju inte DÅLIGT med spån. Bara att JAG tycker bättre om halm. Lycka till på tisdag!

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Jodå, efter mer än 20 år som hästägare, med de bekymmer detta har inneburit ibland börjar jag själv känna igen mitt beteende i situationer som dessa.

    Först blir jag helt förlamad av sorg och fullständigt initiativlös men sedan återvänder livsandarna sakta.

    Även TIDEN (dagarna) går fortare och fortare, tack och lov.

    Visst tusan är det jättesynd att byta ut halm mot spån! Men hellre det än att ständigt oroas över nya fånganfall. Och nej, det är inte jag som fodrar hö :=).

    Hade fång varit en sjukdom som gick över på en vecka så hade jag faktiskt tagit risken men att riskera flera månaders smärtsam konvalescens om det vill sig illa eller till och med slakt, nej….där går gränsen…

    Nu ska jag strax bege mig till min lille ”späckhuggare”, får se om jag kan ta några bilder så att ni får se hur tjock han är (inte speciellt om jag får säga min mening).

    Svara
  3. Anonymous

    Ett livsavgörande beslut kan väl vara att börja vattna ur hink istf vattenkopp (har läst på sidan att det inte är din grej riktigt). Om hästen inte mår bra, vilken sjukdom det än må vara, så är det ju ännu viktigare att ha koll på om och hur mycket han dricker. Lycka till!

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Nja…att börja vattna med spann för att hästen har fått fång känns faktiskt inte relevant i sammanhanget.

    Jag vill i görligaste mån undvika sådant som jag anser inte BEHÖVS och där är min åsikt densamma vad gäller spann, fång eller inte.

    Skulle veterinären råda till detta gör jag givetvis som hon finner bäst.

    Svara
  5. Minstral

    Jag har väldigt svårt för att tro att det skulle vara halmen som orsakat fången och att helt utesluta gräs ser jag inte heller som något nödvändigt. Jag har halm till Misty, hon går på gräs och jag fodrar med hösilage. Det är ju viktigt att hästen får ha livskvalitet också. Är man bara försiktig så funkar det.

    Jag tror att det är överutfodring som orsakat fången.

    Iaf skönt att han är så mycket bättre.

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    EXAKT vad som orsakat fången lär vi aldrig få svar på men att det ENBART skulle bero på överutfodring tycker jag verkar långsökt då Archie

    a) ätit dessa mängder havre + ensilage i flera månader

    b) jag faktiskt MINSKADE ner på havremängden med 1 kg/ dag någon vecka innan han fick fång.

    Utesluta gräs har jag inga planer på att göra men finner det ogörligt att flytta honom till ett stall där det enbart strös med halm och fodras med ensilage. Att göra en sådan flytt med det foderombyte det medför för att enbart stanna där i ca 2 månader känns som alltför riskabelt. Och varken Heron eller Décima flyttade iväg från sitt ordinarie stall på somrarna och de verkade nöjda med livet ändå.

    Håller absolut med om att livskavlitet är viktigt men faktiskt inte bara för hästen. Om JAG ska gå omkring och oroa mig över att Archie ska få fång igen (av bla foderombyten) så är detta en avsevärt försämrad livskvalitet för MIG.

    Svara
  7. Anonymous

    När hästen utvecklar fång så har det pågått en process under en längre tid i kroppen. Att han fått den mängden mat i flera månader talar ju för att fången beror just på överutfodring. Att du hade minskat havren något kilo en vecka innan utbrottet hade nog ingen betydelse för då var skadan redan skedd. Jag tror också definitivt att fången beror på överutfodring. Att utesluta halmen tycker jag låter lite riskabelt för den stimulerar och underhåller matsmältningen. Du kan ju strö med spån men ändå ge honom ett par kilo halm per dag.

    Svara
  8. Birgittas hästsida

    Jag ska fråga veterinären imorgon vad hon gör för ”riskanalys” vad gäller halmen.

    Det finns ju tusentals hästar som enbart står på spån och som INTE äter halm öht (min egen Décima gjorde det hos mig de sista åren för att jag provade ALLT för att hon inte skulle få kolik, att ta bort halmen var ett av råden jag fick) och de lever och har hälsan. Fast givetvis vill jag helst ha Archie på halm, tro inget annat.

    Svara
  9. Ann

    Mängd havre per fodringstillfälle?

    Veterinärväninnan var på besök förra veckan. Jag berättade givetvis om A. Hon sa att mängden havre per utfodring påverkar mycket, inte bara huruvida de kan tillgodogöra sig allt utan även vad gäller fång. Att t ex ge 4 kg havre uppdelat på 3 eller ännu hellre 4 fodringstillfällen kan gå utmärkt medans 2 kg/fodring om man bara fodrar 2 ggr med kraftfoder kan vara för mycket. Men jag misstänker att era hästar får havre vid minst 3 tillfällen per dygn?

    Svara
  10. Birgittas hästsida

    Archie har fått 4 kg havre/ dag som mest. Jag är inte helt säker på exakt mängd/vikt eftersom vår havre vid tidigare vägningar vägde 800 gram/ fodermått och Archie har alltså fått 4 mått om dagen. Så allt mellan 3,2 kg till 4 kg uppdelat på 4 fodringstillfällen:

    06.30, 12.00, 16.00 och 19.00 (ca).

    En sak jag funderat på är om hästar kan känna på sig att en viss mat inte är bra för dom?

    Archie åt mot slutet knappt upp sin havre utan kunde lämna den långa stunder för att sedan äta upp allt, om inte annat under natten. Det var inga större mängder som lämnades kvar, max någon deciliter (1-2) men ändå….

    Vid ett tillfälle upptäckte vi råttbajs i den krossade havren. Archie gick inte ens i närheten av krubban medan någon annan matgam kastade sig över maten.

    Svara
  11. Sara

    Håller med Anonym och Minstral här. Även om vattnet antagligen inte alls har bidragit till fången så är det ju alltid viktigt att ha koll på sin häst att den dricker ordentligen. Vilket man inte kan med en vattenkopp. Läste kommentarerna till det inlägget att du inte märkt av uttorkning, början till kolik m.m.
    Är det inte bättre att hålla koll på vattningen nu efter fången för att vara på den säkra sidan än att vänta på uttorkning exempelvis?
    Och det med havren som Minstral tar upp. Tycker att det är en otroligt stor mängd havre han fick, även efter att du dragit bort ett kilo. Med så mycket havre borde han ju egentligen röra sig otroligt mycket. Och med ett temperament som få, med filmerna ifrån tävlingar i åtanke, kan man ju se att det har han ju inte. Tycker nästan att det kunde varit lite mer sprut i honom med den mängden och eftersom det tycligen inte blivit det borde man kanske dragit ner på havren tidigare..
    Får han något mer än havre, som korn kanske? Det kan ju orsaka fång och kolik.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>