Favorit i repris? Argt inlägg från en läsare om hästleksaker!

Läs först nedanstående inlägg som jag skrev för några månader sedan och som jag fortfarande står för till 100 %:

Behöver hästar leksaker:

Ja, ni som känner mig och/ eller har läst bloggen en längre tid vet nog vad JAG skulle svara på ovanstående fråga: ett rungande NEJ så klart!!!!!

Om man anser att ens häst BEHÖVER någon form av leksak i boxen är det för mig främst ett sätt att försöka kringgå/ blunda för hästens behov av fysisk och psykisk stimulans på ett väldigt konstlat och fel sätt.

Om hästen är så rastlös i boxen att den behöver ”leka” anser jag att det är ägarens skyldighet att se till att hästen kommer ut i hagen mer och / eller rids mer; då kommer med största sannolikhet även det oroliga beteendet av försvinna. Undantag är väl då hästen pga någon fysisk skada måste ha boxvila.

Jag läser ibland tips till hästägare hur de kan tillverka olika leksaker till sina hästar, tex av petflaskor som ska dingla inne i boxen och jag blir lika glad varje gång att ingen i ”mitt” stall har fått några sådana idéer (ännu?!?!?).

För många, många år sedan hade vi TVÅ (huuu) privathästar vars ägare tyckte att de (hästarna) behövde roas med hjälp av var sin boll i hårdplast som de hade hängt in i boxarna. Framförallt den ena hästen kunde ibland stå och slå med denna djävla boll i EVIGHETER och ljudet av bollen mot järngallret höll på att driva mig till vansinne. Dunk, dunk….dunk, dunk…Inte nog med att JAG stördes den korta stund jag var tvungen att lyssna medan jag gjorde i ordning min häst; jag tänkte med fasa på att alla andra hästar kanske stod och lyssnade på detta oljud nätterna igenom. Stackars djur!

Vid ett tillfälle blev jag så tokig av ljudet att jag gick in i boxen och helt sonika slet ner bollen som var upphängd med hjälp av ett balsnöre.

Ägarna trodde sedermera att det var HÄSTEN som i sin ”lek” hade åstadkommit detta och ärligt talat sa jag ingenting (är det sådant som kallas ”egemäktigt förfarande”?).

Idag hade jag gjort allt för att övertyga en eventuellt leksugen hästägare att bespara oss de oljud som kan uppkomma när hästar dribblar med bollar, biter i petflaskor, gnager på vedklabbar osv.

Idag har jag fått ett argt inlägg från en läsare (Sandra från Göteborg kallar hon sig); läs nedan!

Du verkar inte förstå att verkligheten för de flesta hästägare ser ut så att hästen tvingas stå inne i boxen i 12-14 timmar. Har man eget stall och/eller kan ha hästen i lösdrift, tillgång till hage dygnet om, jamen det är ju underbart! Så skulle jag också välja att ha min häst, om man kunde. Men sanningen är fortfarande den att de flesta inackorderade hästar står i sin box från middagstid och så hela natten fram till frukosten ca 7:00, exklusive den timman/timmarna ryttaren rider eller på annat sätt motionerar/aktiverar hästen. Kanske om man har tur att den får gå ute dygnet om – om inte i beteshage så i en paddock i alla fall – under den varmare delen på året. Men faktum kvarstår. En häst som i det vilda sover, vad, kanske tre-fem timmar per natt? Tvingas stå i en box (eller kanske spilta) minst halva dygnet, större delen av dess liv. Att då sätta in en leksak, du menar alltså att det är FEL? Befängt, onödigt, fel? Ursäkta, men det är faktiskt du som är lite ”befängd”. Jag håller visserligen med om att man kan undvika att sätta in saker i stil med bollar vars upprepade dunk i väggen retar en till vansinne (tro mig, jag kan absolut sympatisera med det där), men att exempelvis lägga in en anordning (boll, petflaska eller whatever) som droppar ut havre eller pellets när hästen knuffar på den, eller hänga in kvistar, rotfrukter, slickstenar… hur kan man tycka att det är något fel med det? Jag fattar inte. Gammalt inlägg, jadå jag såg det, men jag har alldeles för mycket fritid och blev lite irriterad över din arroganta ton där.

Svar till Sandra:

Jaaa du Sandra….JAG om någon har verkligen fattat hur verkligheten ser ut för många hästägare med hästar i box många av dygnets timmar…så har mitt hästägarskap ALLTID sett ut!

Jag vidhåller dock att en ”normal” häst som står inne i boxen 12 timmar om dygnet INTE behöver några ”leksaker” à la bollar att dunka med.

En slicksten ser jag inte som en leksak, inte heller rotfrukter (dina exempel).

Det här med leksaker har i mitt fall VERKLIGEN aktualiserats nu när min egen häst har haft boxvila sedan flera veckor tillbaka. Som du kanske har läst i min blogg så har detta resulterat i att Archie har gnagt ganska mycket på sin boxinredning vilket jag inte finner speciellt konstigt då han ”i sig själv” har ett gnag-beteende om ”han får chansen”, även när han är frisk.

Står man framför honom med en kvast eller en borste så vill ha absolut stå och bita på kvasten/ borsten och det gör han ända tills man tar bort föremålet = han tycks aldrig tröttna.

Eftersom gnag-beteendet alltså redan finns vill jag inte UPPMUNTRA detta ännu mer genom att hänga in grenar eller dylikt i boxen.

JAG ser trä-gnagande som en POTENTIELL inkörsport till krubbitning- värsta fasan för min del!

Nu är situationen som sagt lite speciell för min häst pga boxvilan, i vanliga fall, dvs då Archie rids och går i hagen 5-6 timmar/ dag står han INTE och biter i boxen.

21 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anonymous

  Förstår inte att några leksaker kan skapa såna här diskussioner. Vill man att ens häst ska ha en leksak får den en leksak, vill man inte att den ska ha det så har den det inte. Du har tydligt visat var du står med det här, din häst ska INTE ha en leksak.
  Alla har rätt att tycka vad de vill och du står för det, vilket är bra. Men i vissa inlägg kan du komma av som lite spydig när du skriver. Lite som att alla ska dela samma åsikt som dig och de som inte gör det bör inte skriva en kommentar eller kan inte ta hand om sin häst på rätt sätt. Nu är detta bara en uppfattning man får av VISSA inlägg inte av alla och sen har jag ju aldrig träffat dig men som sagt en uppfattning.
  Men som sagt, vill man ha en leksak så finns det en i boxen. Några kanske har det för att få hästen att koncentrera på annat än olater, som exempelvis krubbitning.
  Menar bättre att ha en häst som leker än en häst som krubbiter!

  Svara
 2. Birgittas hästsida

  Nja…jag tycker inte att det är riktigt så enkelt som att ”vill man ha en leksak i boxen så ska man ha det”….i alla fall inte om man inte har eget stall där man kan GÖRA SOM MAN SJÄLV VILL.

  I kollektiv-stall måste/bör man ta hänsyn till ANDRA och hur vissa saker kan upplevas av andra inackorderingar.

  Nu kanske just en hästleksak är ett mindre ”irritationsmoment” och i vårt stall har vi inte ens någon som ha fått för sig att installera denna typ av amusement till sin häst men ändå…

  Angående att jag verkar tycka att alla ska tycka som jag så får det stå för dig anonym. Jag väljer ju faktiskt att både publicera och BEMÖTA de som tycker motsatsen, jag hade ju lika gärna (lättare faktiskt) bara kunnat ignorera inlägg som inte delade min åsikt.

  Svara
 3. Anonymous

  Vad tycker din hyresvärd om att din häst gnager sönder boxen nu under boxvilan? Kanske det hade varit att föredra att han i detta läget får en leksak istället för att gnaga sönder sin box? Jag hade tyckt att det var lite retfullt om min häst ”förstörde” så..

  Svara
 4. Anonymous

  Och dessutom så kan ju din hästs gnagande vara nog så störande för andra som befinner sig i samma stall, både hästar och människor…

  Svara
 5. Birgittas hästsida

  Min hyresvärd bryr sig inte nämnvärt om några gnagmärken i träet då stallet och ”inredningen” är gammalt och redan tämligen slitet. Gnagmärken går ganska lätt att måla över.

  Jag sprayar dessutom över gnagmärkena med ”fy-spray” så jag gör vad jag kan för att minimera skadorna men tyvärr hittar gossen nya ställen att gnaga på (han är inte dum….). Jag skulle ju kunna spruta ner hela boxen förvisso men det där jäkla medlet är lika äckligt för en människa att få på sig så det vill jag helst undvika.

  Och som sagt…nuvarande situation är förhoppningsvis övergående, planen är ju inte att Archie ska ha boxvila hur länge som helst utan bara i någon vecka till. Sedan upphör förhoppningsvis gnagandet.

  Svara
 6. Anonymous

  Jag förstår inte varför det inte skulle vara ”så enkelt”. Att ha en boll med godis i på golvet anser inte jag stör så speciellt mycket. Kanske om man har något som konstant slår emot gallret hela tiden kan vara mer irriterande.
  Och den som nu hade en leksak i ditt stall, var det någon annan som påpekade eller var det bara du själv som tyckte att det var irriterande?
  Och som de andra har sagt om gnagandet. Okej att inredningen är gammal men någon dag kommer det ju behövas byta. Och hur säker är du på att din häst kommer sluta med gnagandet när han fått börja sätta igång igen efter detta, detta kan ju bara ha varit början på något som kommer pågå länge. ”Fy-spray” kanske i längden inte gör någon effekt. Efter ett tag kan han ju börja ignorera att det faktiskt sitter där, för som du sa ”han är inte dum”…

  Svara
 7. Birgittas hästsida

  Om man vill ha en ”tyst leksak” i sin hästs box så är det givetvis ”fine by me” men som jag redan har skrivit tidigare: jag tror inte att detta är något hästar GENERELLT BEHÖVER.

  Och ja, det säger väl sig självt att jag inte var den enda som stördes av en boll som dunkade hårt mot gallret i ”evigheter”, vem lyssnar frivilligt på sådant oljud?

  Vad det gäller dina spekulationer kring Archies framtida trägnagande överlåter jag dom åt dig. Jag kan inte ägna energi åt att fundera över något som kanske kommer att inträffa men mest troligt inte gör det. ”Fy-spray” smakar förresten FAN (prova gärna :=)) så jag tror inte att Archie kommer vänja sig vid den smaken hur smart han än är.

  Jag lovar att återkomma med rapport om huruvida trägnagningen fortsatt eller ej och under tiden vet jag att vi har gott om virke att ersätta eventuella skador i stallet med. I värsta fall kan man smälla en enkel masonitskiva över det gnagda och den kostar inte många kronor så DET är idag mitt minsta problem. Att hästen ska bli till fullo återställd är som du säkert förstår en långt viktigare prioritering på min agenda.

  Svara
 8. Ann

  JAG hade nog inte varit rädd att lägga in gnag-pinnar el dylikt. Det tycker jag f ö är den BÄSTA »leksaken«. Tvärt om så HAR ju hästar ett visst gnagbehov – i allafall vissa – och om de får det tillfredsställt på ett bra sätt så tror jag de låter bli de mer ointressanta och besvärliga väggarna. Jag brukar periodvis lägga in sly i hästarnas hage. De gillar att gnaga av barken. Har också lagt in typ vedträn/uppsågade stammar med bark i boxarna om de ska stå inne hela dagar.

  Ingen nuvarande eller tidigare häst biter för den skull på någon vägg eller annan olämplig trädetalj.

  Sen en annan grej; att Birgitta uttrycer starka åsikter på SIN blogg är väl inget konstigt. Om man inte skriver lite tillspetsat så blir det istället totalt ointressant…

  Svara
 9. Birgittas hästsida

  Ja, detta har ju diskuterats flera gånger tidigare; det där med TONEN i skriftliga inlägg och hur man kan välja att läsa in det man VILL i folks kommentarerar.

  För att ta det här med hästleksaker så har jag diskuterat om hästar BEHÖVER detta eller ej. Och mitt svar är fortfarande: Nej jag anser inte att en fullt frisk häst osm rids och går i hagen några timmar om dagen generellt BEHÖVER en leksak i boxen. JAG tycker dessutom att en del leksaker för oväsen = inte så trevligt att lyssna på.

  Men om man vill skaffa vad för skit som helst och hänga in i boxen så tror jag ju inte att det SKADAR hästen (mer än att jag är rädd att träklossar etc kan uppmuntra till MER gnagande- men om man inte tror det eller är rädd för det så är det väl helt Ok) men än en gång: det är inte något man ”måste” ha för att hästen ska trivas.

  Och visst blir bloggen tråkig om man inte spetsar till saker och ting lite och kanske även skojar och överdriver.

  För det är väl ingen som på fullt allvar tex tror att Archie verkligen skulle BOKSTAVLIGEN äta sig in till boxgrannen hur mycket han än gnager på väggen :=) även om jag raljerade lite kring detta häromdagen.

  Svara
 10. Minstral

  Misty är född gnagare, kvittar hur jag tillfredsställer med annat. Hon gnagar tom på plaststolpar. Nu i juletid får hon granar i hagen. Hade vi satt in ny stallinredning hade jag nog lagt in något så hon inte förstört den nya. Fyspray funkade ca ett år, dom vänjer sig faktiskt vid den vidriga smaken.

  Bollar eller andra attiraljer som dunkar och låter vill jag inte ha i mitt stall. En häst här som hade boxvila hade en och den fick hon ha när hon hade boxvila, när de andra hästarna var ute och jag var på jobbet. När jag var i stallet åkte den ut.

  Tysta gnagleksaker el andra typer tror jag kan vara bra till hästar som inte gillar att stå inne mycket men som inte har något annat val.

  Klart att du ska vara lite vass i tonen Birgitta, det är ju kul när det blir lite diskussioner=)

  Svara
 11. Birgittas hästsida

  På tal om granar i hagen: det var en tradition när Heron levde att ge honom stall-cafeterians julgran att äta i hagen när julen var över. Varje år bar man ut EN stor julgran och någon timme senare såg man inte ett SPÅR av densamma!
  Det enda som avslöjade att det varit en gran i hagen var Herons granbarrsdoftande andedräkt :=)!

  Otroligt nog, med tanke på Archie-gnagaren som ju ÄLSKAR att bita i trä så vill HAN inte äta på julgranar. Att dra ner grankvistar som vi sätter upp i ridhuset till jul är roligt men bara just själva ”förstörar-biten”, han vill sedan inte äta dom.

  Forsatt vassa toner, raljerande och överdrifter utlovas- jag måste hålla de lättretade sysselsatta :=)!

  Svara
 12. Bibbi

  Ha, ha när jag läst gnagdiskussionen så måste jag bara tillägga :
  Passa dig Birgitta ! =) Det finns faktiskt hästar som lyckats GNAGA sig in till stallkompisen- på riktigt.
  För rätt många år sedan hade vi 2 hästar, en fjording och en korsningsponny. Bägge två gillade att gnaga på trä, och Gnagspray var flitigt använd hemma hos oss. Trots det kommer vi en morgon ner till stallet och upptäcker ett stort hål (ca 40*40 cm) mellan boxarna, de har alltså gnagt sig in til varandra :-O
  Så det är möjligt 😉

  Angående ditt skrivsätt Birgitta så måste jag säga ”keep up the good work” !
  Det är ju DIN blogg, och om folk retar sig på din ton eller dina åsikter så är det ju bara att låta bli att läsa ? JAG tycker iaf att din blogg är underhållande =)

  bibbi

  Svara
 13. Birgittas hästsida

  Hej Bibbi!
  Kul att ”höra” ifrån dig igen!

  Ja, vi får väl se om Archie lyckas gnaga sig igenom boxen :=). Som du redan har läst så är boxgrannen på ena sidan, Shadow, välvilligt inställd till besök och på andra sidan står det numera ingen häst (sedan matgamen HG flyttade i somras) så jag känner mig tämligen lugn, ha ha.

  En sak som jag finner väldigt roande är hur anonyma skribenter kan skriva saker i stil med ”jag förstår inte hur detta kan engagera någon bla bla bla” och sedan är man själv så engagerad att man orkar skriva både ett och flera inlägg för att gnälla, fast anonymt givetvis. Ganska kul. Och som du skriver: det är ju bara att låta bli att läsa om man inte gillar mig eller mitt skrivsätt.

  Svara
 14. Lise-Lott

  Hade hon inte struntat i att sen stå för det hon skrivit i ett inlägg när någon kommenterat det tror jag inte att någon hade reagerat men när hon ska bortförklara sig för de som kommenterar så kan nog ganska många bli irriterade.

  Svara
 15. Lise-Lott

  Hon = Birgitta, vilket då är du.
  Och även dina bortförklaringar. Skriver en sak i inlägget och när detta ifrågasätts så är det som du skrev i inlägget helt plötsligt inte det som du menade egentligen. Då kan man ju tycka att du kan skriva det du tycker ifrån början istället för att börja vända kappan efter vinden eller bortförklara dig.

  Svara
 16. Birgittas hästsida

  Hej igen Liselotte!

  Åter igen känner jag mig trögfattad för jag förstår inte vad du menar med att jag skulle vända kappan efter vinden och bortförklara mig?

  Jag skrev i ursprungsinlägget att jag inte anser att hästar BEHÖVER leksaker och jag skrev också att leksaker som förde oljud störde mig.

  Detta anser jag FORFARANDE.

  Om du kan ge exempel på vad du menar med att jag skulle ändra ståndpunkt får du gärna göra detta.

  Svara
 17. Lise-Lott

  Vad jag kan minnas har jag inte påstått att du gjort det i detta inlägget men om man kollar på äldre inlägg och kommentarer med svar så dyker lite ändrade åsikter upp.

  Svara
 18. Birgittas hästsida

  OK.

  Jag anser inte själv att jg är en person som ”vänder kappan efter vinden”.

  Däremot ser jag ingen prestigeförlust i att erkänna om jag ibland tänkt eller gjort fel och har inga problem med att ändra mig i stället för att styvnackat fortsätta att ”hålla på mitt” bara för sakens skull. Och det vet jag är en egenskap som brukar uppskattas.
  Man är inte sämre än att man kan ändra sig….

  Och det är det jag tycker är så bra och kul med kommentarerna på bloggen: man tvingas tänka till och kanske också omvärdera en del just för att andra kanske faktiskt har något bättre att komma med eller en aspekt man inte tänkt på osv.

  Sedan får man inte glömma att bloggen är MIN (ibland tillspetsade) syn på saker och ting.

  Dels är det ju inte så att varken jag eller någon annan utgett bloggen för att vara ”den ultimata sanningen” och dels så anser i alla fall jag att det är ett sundhetstecken att HA förmågan att ändra sig och inse fel eller brister i sitt tänk eller handhavande. Ibland lär man av sina misstag, ibland lär man av andras och ibland lär man helt enkelt för att andra faktiskt vet bättre/ har vettigare åsikter än en själv att komma med.

  Svara
 19. Anonymous

  Herregud, männska!!
  Om inte ens din häst har någon leksak, varför sriva ett långt inlägg till varför den INTE ska har det??
  Ditt sätt att skriva är också väldigt frusterande -.-
  Hästar älskar att pyssla. Tror jag iallafall. I det vilda står dom ju bara och äter hela dagarna, = pysslar. Lyckliga häst som har någon roligt att göra i boxen. Hästar sover bara cirka 4 timmar per dygn, vad gör dom annars då?
  Jo,står och har ihelskie tråkigt!
  Snälla, fantastiska männinska som gör någon sånt bra för sitt djur :*

  Svara
 20. Birgittas hästsida

  Hej Anonym!
  Jag tycker att jag redan svarat väldigt uttömmande vad gäller mina åsikter om hästleksaker så jag har inget mer att tillägga faktiskt.
  Tycker samma sak idag som för 1 år sedan då inlägget skrevs.
  Om mitt sätt att skriva stör dig finns det en mycket enkel lösning på problemet: sluta att läsa:-)! Det är ju faktiskt frivilligt, precis som att skaffa hästleksaker, dvs inget man MÅSTE göra!

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>