Fråga från en läsare: när kan man börja tävla dressyr?

Om man vill ha ett OBJEKTIVT och kortfattat svar på när man kan börja tävla dressyr på sin häst så är det mycket lätt att ge detta; svaret är ”det år hästen fyller 4 år”.

Ett SUBJEKTIVARE svar är det egentligen inte går att svara på; det (tycker jag i alla fall) är upp till var och en som ryttare och/ eller hästägare att avgöra.

För ett tag sedan såg jag en 5 årig, dvs i tävlingssammanhang relativt ung, häst tävla LB dressyr. Hästen gick inte på tygeln en meter och utförde i ärlighetens namn inte ett enda moment i programmet rätt. För MIG, som tar tävlandet på hyfsat stort allvar, var det verkligen en gåta varför man låter en så outbildad häst delta i stället för att vänta tills hästen i vart fall kan gå i form men ryttaren ansåg uppenbarligen att detta inte spelade någon roll. Och som jag redan har sagt; det finns inte något rätt eller fel här; bara subjektiva synpunkter.

Olika tränare kan ha olika kriterier för när det är LÄMPLIGT att börja tävla men de facto så står det var och en fritt att anmäla sig och börja tävla när man ”känner för det”.

Om man tränar för någon, och det gör väl majoriteten som avser att någon gång tävla dressyr tycker jag att det är all idé att fråga tränaren vad han/ hon anser om ens egen och hästens ”färdighetsnivå”.

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>