PANG!

Om några av er tyckte att jag var halv-rabiat när det gäller hästleksaker som väsnas så är det ingenting mot vad jag anser om denna årstids gissel; RAKETERNA och SMÄLLARNA!

Framför allt det sistnämnda anser jag borde FÖRBJUDAS UTAN UNDANTAG!

Det finns inte något tillfälle, någonstans då det kan vara berättigat att skjuta av dessa öron-marodörer!

Och om det bara hade gällt att man får ont i öronen!!!

Men som alla som äger djur vet så är det ibland ett rent HELVETE att lugna djur som blivit skrämda av smällare och många får också rent ut sagt droga ner sina djur under den värsta tiden = nyår.

Min mamma har i många år fått ge sin hund lugnande eftersom man i det område där hon bor envisas med att smälla med smällare från i princip det av jullovet börjar tills det tar slut!

Som ni vet ligger vår ridskola i utkanten av en storstad (Malmö) och vi har flera affärer och ett stor köpcentrum väldigt nära vårt stall. Många människor passerar på gatan utanför stallet på väg till eller från affärerna och tyvärr kan inte alla barn och ungdomar hindra sina kliande fingarar från att även smälla av en eller flera smällare på vägen.

Jag måste säga att vi har haft tur HITTILLS och många av våra hästar har blivit både ”blinda och döva” för både smällare och raketer eftersom de fått lyssna till dom under så lång tid.

Men jag känner ju nu, när Archie varit konvalescent i över 1 månad, att även om det hade gått att släppa ut honom en stund i hagen (dvs utan att han hade börjat springa omkring) så hade jag inte vågat pga just smällare och raketer.

Hade han varit sitt ”vanliga jag” så hade en lite rusch i hagen spelat mindre roll även om jag inte tycker om att han springer där över huvud taget men en häst som är konvalescent ska verkligen inte rusa iväg som skjuten ur en kanon.

Så oavsett vad veterinären tycker om eventuell utökning av Archies ”motion” den 30:e så får all hagvistelse anstå tills ungdjä…. förlåt BARNEN börjat skolan igen, minst!

Såg förresten att ICA MAXI slutat att sälja fyrverkerier i år just pga att fler och fler människor börjat reagera på detta gissel och det ska de ha en STOR ELOGE för! Hoppas verkligen att fler (ALLA?) andra affärer börjar följa deras exempel.

Och som socialsekreterare som handlagt ”miljoner” ansökningar om socialbidrag genom åren upphör jag aldrig att förvånas över hur många miljoner pengar människor anser att det är helt berättigat att bokstavligen ELDA UPP!!!!

Man köper raketer för hundratals kronor per hushåll och ger dessutom barnen pengar till att gå och smälla med smällare flera veckor i sträck.

Sådant finns det alltså pengar till!!!!

Jag tycker faktiskt att detta problem borde tas på större allvar och att alla vuxna skulle reagera då ungar springer omkring och smäller.

Kanske är detta ett storstads-fenomen….jag vet inte eftersom det är just där jag tillbringar stor del av dygnet. Själva bor vi ute vid en landsväg och här går det av naturliga skäl inte omkring ungar och ”väsnas”.

5 kommentarer Skriv kommentar

 1. Corres

  Jag håller helt med dig. Jag bor ganska nära rosengård och nästan beundrar att dem lägger sina bidrag på just raketer, dessutom kommer många av dem från krigsdrabbade länder och borde ju vara rädda för smällare, kan jag ju tycka. //Corre

  Svara
 2. Minstral

  Hatar också smällare men älskar raketer. Tycker raketerna har ett berättigande från kl 24 till ca 24.30 på nyårsnatten. Då njuter jag av dem sen kan det vara bra. Hade användandet varit så tror jag inte att någon hade irriterat sig heller.

  Svara
 3. Birgittas hästsida

  Hej Corre och Minstral!

  Jag tror också att folk hade njutit av raketernas prakt om de bara avfyrades under en kort stund vid nyår, helst under organiserade former så att folk slapp riskera bortskjutna fingrar och raketer i ögonen.

  Om man skadar SIG SJÄLV när man håller på raketer och smällare är det väl sin sak (var och en får ta ansvar för sig själv) men när man som förbipasserande riskerar livet pga sådan skit då känns det verkligen som att ett förbud vore berättigat.

  Svara
 4. Prick

  Är det inte numer förbjudet att sälja smällare? Fast raketerna kan ju smälla duktigt de med. Meningen är väl att de ska göa det när de är högt upp i luften men antar att man i brist på just smällare kan låta raketerna ta en långt mycket lägre båge. Både mycket farligt och otrevligt.

  Man skulle ha kurser med ”bevaknings- och karaktärstest” som man har med hundar så de lär sig att det inte är farligt när det smäller. Kanske en affärsidé? Som en tilläggs-”behandling” till ”Fångarna på fortet”?

  Svara
 5. Birgittas hästsida

  Affärsidé?

  Ja, när man ändå har hästen inackorderad pga rejäl fång så låter man dom vänja den vid smällare också. Hästen har så ont i sina hovar att den inte KAN hoppa till för smällarna vare sig den vill eller inte.

  Näää….usch…skämt å sido men jag tycker nog att i alla fall våra hästar ”tar” smällandet bra.

  Men vad gör man om en smällare/raket flyger in genom fönsterna i stallet?

  Vi försöker ha stängt en del på vintrarna men samtidigt måste man ju tänka på ventilationen också.

  Och skulle en häst få en raket/smällare på sig/under magen….ja då undrar jag om ens den bästa träning hjälper….

  Att det är så roligt för vissa att hålla på med detta….jag fattar det inte….

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>