Fråga från en läsare: vilken transport ska man köpa?

På ovanstående fråga finns det, som med det mesta i livet inte ETT givet svar.

Det handlar, tycker jag, dels om tycke och smak, dels om ekonomi men även om vilken typ av häst/hästar man planerar att använda släpet till.

Sedan handlar det också om vilken typ av körkort man har och hur mycket den bil man avser att dra transporten med får dra.

Mycket att ta hänsyn till med andra ord.

Har man ”obegränsat” med pengar och kan köpa en helt ny transport har man givetvis flest valmöjligheter. Då kan man välja både modell, färg, vikt, tillbehöv osv utan att behöva leta sig fördärvad på nätet och/ eller genom att läsa olika annonser.

Om man tänker köpa begagnat är MIN erfarenhet att:

a) kvalitet lönar sig

b)transporter har OFTA ett bra andrahandsvärde (till skillnad från bilar)

Ett sätt att utvärdera olika märken och modeller är att förhöra sig via hästsidor på Internet. Då kan man ofta få många svar på vilka släp som anses som prisvärda, bra, dåliga, whatever.

Känner man folk som har transporter kan man ju också fråga om man kan få provlasta och provköra med deras transport.

Om man är väldigt händig eller känner någon annan som är det (och som är villig att hjälpa till) kan det löna sig att köpa ett billigt släp och själv fixa till det.

Ett annat tips är att man, redan innan man köper sin transport letar upp/ tar reda på någon verkstad eller dylikt som åtar sig transportreparationer. Alla bilverkstäder har inte möjlighet att fixa med transporter och man bör därför säkert veta var man kan få hjälp den dagen det skulle behövas (tyvärr fortare än man anar ibland).

Det har de senaste åren kommit en uppsjö av nya transport-märken och en hel del importeras från utlandet.

Personligen tycker jag att det känns tryggare att köpa en transport av en känt märke som har funnits i många år. Då minimerar man risken för en plötslig konkurs tex och vet att man kan få tag på/ köpa reservdelar utan större besvär.

Själv har jag haft olika märken genom åren och har väl kunnat konstatera att man för det mesta får det man betalar för. Eftersom jag alltid haft mycket lättlastade hästar som har gått in i ”vad som helst” och som har stått som statyer under resan har jag för det mesta inte prioriterat sådant som tex fronturlastning, extra breda transporter, stora fönster eller vad som nu kan tänkas underlätta färden för en häst.

Personligen har jag aldrig hört något märke som hästfolk ”varnar” för eller som de vurmar extra för, som jag nämnde i början av inlägget handlar det mycket om tycke och smak och givetvis vad man anser sig ha råd med.

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>