Årets TR-ändringar i dressyr mm

Snart börjar det i alla fall i mina trakter att närma sig säsongsdebut för dressyrtävlande och förutom att se till så att hästen är erfoderligt vaccinerad så kan man förbereda sig genom att titta igenom tävlingskalendern för att se vilka tävlingar man lämpligen kan/ ska anmäla till samt uppdatera sig kring tävlingsreglmentet som på ett eller annat vis ändras mer eller mindre varje år.

Ibland känns det som att en del ändringar har tillkommit för att någon skulle ha något att pyssla med på Ridsportförbundet medan andra ändringar varit välkomna och välgrundade.

Själv har jag som ryttare någon gång önskat förändringar som jag inbillar mig skulle gagna oss som tävlar och någon gång har jag haft svårt att förstå logiken i en del bestämmelser.

För att ta uppklassningssystemet som ett exempel så undrar jag om det är någon som har en teori om, eller rent av vet varför de nuvarande uppklassningsreglerna ser ut som de gör, dvs att placeringar på lokala tävlingar inte räknas över huvud taget?

Min egen teori är att detta beror på att man inte behöver hästlicens när man tävlar lokalt och att det därför skulle vara svårt att registrera poäng/placeringar tagna på denna nivå?

Ja, inte vet jag men personligen hade jag tyckt att det bästa vore att använda sig av ett system som var likadant på alla nivåer. Antingen slopar man uppklassningen helt eller så gäller den fullt ut.

Varför finns uppklassning egentligen? Är det för att man inte ska kunna ”harva runt” på en för låg nivå hur länge som helst och ”stjäla rosetter” från mindre duktiga ekipage? För i så fall är det ju precis vad man har möjlighet att göra på lokala tävlingar om man nu skulle vilja detta.

Sedan tror jag inte att det är sååå himla vanligt att ryttare gör på detta vis år ut och år in; de flesta vill väl komma vidare i sin utveckling och inte tävla samma klasser hur länge som helst om de egentligen är överkvalificerade, eller?

Det som nu begränsar ”rosettjägare” till en viss del är bestämmelsen att
Häst som erhållit 100 poäng eller mer från Lätt A-klass eller högre är uppklassad ur inbjudnings- och lokaltävling” men det hindrar ju ändå inte tex de som tävlar regionala LB-klasser att plocka ”tusen” poäng där men ändå kunna tävla lokalt?

Vad gäller annat i TR kan man om man studerar årets ändringar läsa att
vid framridning/träning på tävlingsområdet samt vid prisutdelning får ett ridspö bäras med en total längd av max 1,20 m”.

Jag minns när man för några år sedan gjorde en ändring i TR om hur långt ett dressyrspö fick vara. Kontrollanter gick runt och mätte spön på framridningar och klippte med en medhavd sax av den bit som hos vissa ryttare var för lång!

Jag undrar: Gör det mer ont på hästen om man piskar med ett 1.30 m långt spö än ett som är 10 cm kortare eller är det ”armens kraft” som avgör smärtan?

Nåja, någon maxlängd måste man kanske fastställa?

En annan ändring som jag blev lite fundersam över är följande:

Som huvudbonad gäller godkänd hjälm, med hakbandet i funktion, och den ska bäras både vid ritten och vid ridning inom hela tävlingsområdet.
I Msv B-klasser och högre får seniorer, förutom hjälm enl ovan, bära hatt eller kubb under ritten.
Vid ridning inför Msv B-klasser och högre inom hela tävlingsområdet, får seniorer bära annan huvudbonad
”.

Vad menas med ”annan huvudbonad” undrar jag? Keps? Mössa?

Ja, detta var lite funderingar kring årets TR, har ni fler får ni gärna hojta till!

14 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonymous

    Har inte spoets langd att gora med hur man kan hjapla till att fa igang bakbenen?
    Men visst 10cm dar gor ju inte sa stor skillnad heller.

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Du har rätt Anonym!

    Jag fick själv rådet av en duktig ryttare att rida med en körpisk för att få igång bakbenen då Archie ju har svårt att flytta sig i sidled.
    Tyvärr tycker jag SJÄLV att det är ”klumpigt” med ett så långt hjälpmedel men jag ska nog ändå prova när jag har köpt en körpisk.

    Nu fick jag en jätterolig inre syn för mitt öga: tänk om man fick rida med hur långa piskor som helst och ALLA satt och red med värsta körpiskorna på framridningen. Tänk vad man hade smiskat på varandras hästar och kanske till och med på andra ryttare som råkade rida för nära! Det är nog tur att det finns mått-restriktioner :=)!

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Ja, tänk hur DET skulle se ut. En massa långa ”snärtar” som man trasslade in i ryttarna och sedan när man drog pisken åt sig så skulle man samtidigt dra sina konkurrenter ur sadeln. Vilket listigt sätt att decimera antalet tävlingskonkurrenter :=)!

    Svara
  4. Anonymous

    Ja, eller sa red man med longeringspisken runt hasten sa man holl den om baken om ni forstar, da hade man kunnat fa igang bakdelen :o)

    Svara
  5. AnnH

    Hon med körpisken vill komma mtill tals! (jag antar att det var jag?) Det är självklart att man får igång bakbenen på ett sätt som man inte får med vanligt spö, så jag förstår till fullo att man inte får ha ett 1,8 meter långt spö på framridning… 🙂

    Efter att JUST ha ridit (läs: avnjutit) ett pass i skogen, på glans-is men med bra broddar, och en KÖRPISK i handen så kan jag bara säga; LÄR DIG hantera en längre pisk!

    Pisken är inte till för att bestraffa, men genom att NUDDA hästen på låren eller hasen (eller t o m ännu längre ner på benet) får man HELT annan effekt än att dutta på baken/sidan.

    Jag har just piafferat mig genom skogen. Givetvis ska hästen kunna detta UTAN att man vidrör dess has, men med en 3 meter lång D-Day-häst så är det ändå bra att än så länge ha ett långt spö.

    Jag inväntar en inbjudan att komma ner och med min körpisk peta på Archies bakben och göra strålande skänkelvikningar! 🙂

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Hallå piskföraren!

    Låter trevligt med piaff genom skogen, med eller utan pisk :=).

    Någon inbjudan behöver du inte invänta, du har en stående sådan när helst det passar både för att jaga Archies bakben och för att titta på min lilla hyena!

    Svara
  7. Anonymous

    Beställ ett långt, lätt och välbalanserat spö från piskmakaren i Lund. Då får du ett som inte blir klumpigt och som ligger bra i just din hand… Kostar nog några hundringar men det är det värt.

    Svara
  8. AnnH

    Den körpisk jag använder när jag rider är just Piskmkarens. Jag har kortat det en gnutta, men det finns ju olika längder så man kan nog hitta ett bra från början.

    Svara
  9. Wilfa

    Jag kan hålla med om att uppklassningssystemet är konstigt. Varför ska inte lokala tävlingar räknas? Jag begriper inte det. Finns ju ett antal ”rosettplockare” som harvar runt i LC och LB lokalt och på ett sätt känns det som om det är upp till dem, men å andra sidan är risken att det tar bort lite av glädjen för ekipage som inte är så rutinerade. Just LC/LB lokalt är ju de klasser där de flesta börjar sin tävlingskarriär, såväl orutinerade hästar som människor.

    Svara
  10. Birgittas hästsida

    Hej Wilfa!

    Jag håller med dig till 100% och har också alltid undrat detsamma.

    Om det finns för många ”rosett-jägare” är risken att mindre rutinerade/ begåvade ekipage tappar sugen om de aldrig ens är i närheten av att placera sig pga en mängd hästar/ ryttare som egentligen är överkvalificerade.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>