Piskmakaren i Lund

Jag poängterar ofta hur bra det är att bo i häst och ryttartäta Skåne om man har ridning som hobby och har nu än en gång fått bevisat hur nära till hands det mesta finns här.

Härom dagen diskuterade vi ju piskor här på bloggen och en skribent rekommenderade mig att köpa en körpiska av ”Piskmakaren i Lund”.

När jag googlade på nätet insåg jag att piskmakaren och jag är mer eller mindre grannar (båda med postadress Staffanstorp) så jag behövde inte fundera länge innan jag lyfte luren och avtalade en tid.

Idag inhandlades en körpiska för 400:– som jag tänker ha både när jag rider och tömkör.

Piskmakaren har ingen affär utan har varorna i ett förråd i anslutning till sin bostad (villafastighet) så jag stod i hans trädgård och ”provpiskade” på gräsmattan.

”Jag borde ju ha tagit hästen med mig så att vi kunde provpiska på honom” sa jag och som tur var förstod piskmakaren att detta var ett skämt :=).

Jag lovar att återkomma med rapport när piskan har testats, Archie….here I come! :=)!

19 kommentarer Skriv kommentar

 1. Lina

  Haha semstern är slut för Archies del 😉
  Säg till om du tänkt att tömköra på lördag, för isåfall kan jag ta med kameran!

  Svara
 2. Prick

  Hoppas du får glädje av din nya piska 😉
  Jag har själv ett körspö från denne piskmakare. Eller kanske är det en longer-pisk. Hmmm. Lång snärt är det i alla fall och rätt svår att använda för att få till den där rätta ”svingen med klatsch”. Ligger himla väl balanserad i handen i alla fall.

  Får man tro från din egen kommentar att det är inpplanerad start?

  Svara
 3. sanna

  Jag har funderat länge på att köpa en pisk där, framför allt nu när jag har börjat tömköra. Kanske borde ta tag i de när (och om) jag sätter igång henne igen.

  Svara
 4. Birgittas hästsida

  Hej Prick!

  Jodå, nu har jag anmält mig till första tävlingen i alla fall. Har TÄNKT (lika bra att gardera sig) att rida en klass på en klubb i mina krokar.

  Kan lika gärna rida en klass där som att rida ett dressyrpass hemma och så får jag lite att träna inför.

  Svara
 5. Bernie

  Om det var en långsnärt i läder var det en longerpisk. Jag hävdar att köpa någon annan sorts piska what so ever är en hädelse efter att ha provat denna mans alster. Ang ”provpiskning” kräver han alltid att man ska göra det eftersom alla piskorna har en känsla i och med att de är handgjorda. Piskmakaren i Lund finns i ett unikt utrotningshotat exemplar.

  Svara
 6. Aramis

  Hejsan! Jag råkar också ha den äran att bo i hästtäta skåne (har faktiskt hästen utanför Staffanstorp- vi kanske är grannar :)) Skulle bara säga att sedan jag köpte min första piska hos Piskmakaren i Lund så har jag aldrig köpt piskor hos någon annan! Helt och hållet underbara i kvalitet – ett riktigt hantverk! Dessutom är piskmakaren själv så väldigt trevlig och sympatisk man! Lycka till med din nya körpisk!

  Svara
 7. Birgittas hästsida

  Hej Bernie och Aramis!

  Jag kan bara instämma i era kommentarer och hade innan jag besökte denne man även läst måååånga mycket lovprisande inlägg på nätet. Så många ryttare/ hästmänniskor kan inte ha fel :=)!

  Nu ska jag åka och provpiska på min lille häst :=)!

  Svara
  • Sara Sikkersoq

   Hej..
   Jeg kommer fra Danmark og har før købt pisk fra piskemakre Larsson i Lund. Laver han stadig piske og har nogle et telefonnummer til ham? Jeg vil gerne bestille en ny.
   Venligst Sara

   Svara
 8. Birgittas hästsida

  Gissa vem som är randig i baken idag?

  NÄ; SKÄMT Å SIDO!!!!! Pisken var jättebra. Jag tyckte den hjälpte mig i ridningen bättre än mitt vanliga spö och den var så lätt i handen att jag inte ens tänkte på den. Det har ju annars varit mitt problem med vissa spön: de har varit så långa och tunga att det bara känts jobbigt och otympligt.

  Svara
 9. Anonymous

  Hur använder du pisken i ridningen? Är inte ett vanligt spö smidigare att använda. Hur lång snärt har din pisk?

  Svara
 10. Birgittas hästsida

  Min pisk ser exakt ut som ett dressyrspö men är bara något längre. Någon snärt i egentlig bemärkelse finns ej, den är bara 2-3 cm lång.
  Smidigheten tycker jag hänger samman med hur lätt pisken/ spöet ligger i handen och denna piska är väldigt lätt.

  Svara
 11. Anonymous

  Det är m.a.o ett något förlängt dressyrspö. Vad är fördelen med att pisken är så lång? Blir det inte svårare att hantera den då?
  Själv använder jag ”spöclips”, fäst på stöveln, där jag snabbt kan nå pisken om den behövs utan att hela tiden ha den i handen.

  Svara
 12. Birgittas hästsida

  Ja, precis, det är ett förlängt dressyrspö. Fördelen är att man når tex hästens bakben utan att behöva ändra sin position i sadeln.

  Jag trodde att det skulle vara svårare med ett längre spö men det är en vanesak och jag vande mig mer eller mindre direkt, just för att pisken ligger så lätt i handen.

  Har faktiskt aldrig sett ett spöclips. Min elev Sally brukar rida med spöet i stöveln :=) de få gånger hon rider med det.

  Svara
 13. Anonymous

  Hej!
  Då är jag med. Fick uppfattningen att det var en körpisk, därav frågan om snärtens längd. Att rida med körpisk är väl kanske inte så lyckat?
  Hälsningar
  Johan

  Svara
 14. Birgittas hästsida

  Jag har köpt en körpisk i Ullared (kostade typ 50 kronor) och provade att rida med den vid något tillfälle. Snärten var väldigt kort och störde inte men själva pisken var tämligen tung (jämfört med ett spö i alla fall) så det var väl inte den bästa känslan. Men som nödlösning går det helt klart.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>