Den lille är utslagen, idéer någon?

Bara lugn…det är inte Archie som har knockat Birk, a.k.a ”den lille” men han, Birk alltså, har sedan säkert 2 veckor tillbaka utslag över hela kroppen (framför allt under magen och på halsen) som ser ut som stora nässelutslag ungefär.

Lena och jag har grubblat ihjäl oss över VAD som plötsligt kan ha utlöst dessa utslag; Birk har aldrig tidigare visat sig vara känslig mot något och vi har inte heller bytt foder i stallet eller gjort några andra förändringar som skulle kunna förklara fenomenet.

Det enda som är nytt är att vi har börjat använda en annan sorts halm men denna ser helt ”normal” ut och ingen annan av ca 60-70 hästar har reagerat det minsta.

Birk har nu ställts på spån för att se om det hjälper men jag fick faktiskt en annan idé som kanske skulle kunna förklara utslagen.

Enligt Lena köpte hon ett nytt schabrak i samband med att utslagen kom och frågan är om inte detta har kunna påverka?

Jag minns att Décima vid ett tillfälle fick utslag av ett nytt schabrak men de satt då endast i sadelläget, hos Birk sitter ju inte utslagen alls där egentligen utan mest på mage och hals.

Ja, vi vet snart inte vad vi ska tro.

Är det någon som har någon idé?

6 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anonymous

  Det kan vara varmeutslag.
  Ar utslagen som mjuka svullnader?
  Eller har det dykt upp nan ny var vaxt i hagen de gar i?

  Svara
 2. Birgittas hästsida

  Någon ny växt har ej dykt upp och hästarna har gått i denna hage av och till i 2 år.

  Värmeutslag tror jag inte att det är då det inte är speciellt varmt varken ute eller i stallet och Birk inte har bytt täcke.

  Utslagen ser ut som ”platta blåsor”, en del är tämligen stora, som 2 femkronor bredvid varandra ungefär.

  Svara
 3. Pinky

  Förmodligen ett långskott, men värt att fråga iaf… 😉

  Har ni nyligen avmaskat med ett ivermectinpreparat? (Ivomec, Noromectin eller bimectin, t.ex.)

  Det skulle isf kanske (OBS, kanske, för det låter ändå inte exakt som de symptomen jag sett tidigare) vara en reaktion på nackbandmask.
  Min häst fick nämligen stora, utflutna svullnader på halsen och nedåt bogen, som ”öar”, liksom.

  Svara
 4. Birgittas hästsida

  Ja, ”öar” var en mycket bra beskrivning, precis så ser Birks utslag ut.

  Men ”tyvärr” är han INTE avmaskad på minst 2 år (sedan Lena köpte honom) eftersom alla maskprov vi tagit regelbundet visat att han är helt maskfri.

  Svara
 5. Filippa

  Nu kommenterar jag ett gammalt inlägg igen, men för mig låter det som bett av något slag. Ffa för att de satt där de satt, där täcket inte skyddade. Ibland kan det ”blåsa hit” tex en myggsort man inte är ”van” vid, och då får iaf jag extrema utslag, trots att jag inte får det av vanliga myggor (det finns över 300 arter har jag läst).

  Svara
 6. Birgittas hästsida

  Filippa:
  Nu hände ju detta i mars förra året, för kallt för några mygg!
  Vi lyckades aldrig få veta vad det var som orsakade utslagen men en teori var att det var något av de fodertillskott som Birk fick då.
  Utslagen försvann sedermera tack och lov.   

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>