Åhhh….dessa jäkla skänkelvikningar (tävlingsrapport)

”Som vanligt” höll jag på att skriva fick vi ingen rosett med oss idag heller (red en LA:3) och boven i dramat är ju de jäkla skänkelvikningarna som Archie har så svårt för.

12 poäng från placering var vi och hade vi i vart fall fått betyget 6 på båda, inte fått ett ovanligt men inte desto mindre retligt omslag i den ena galoppökningen samt fått ett högre betyg på vad som helst som har dubbel koefficient så hade dom poängen varit ihoptjänade.

Annars var jag nöjd med våra prestationer inne på banan så det finns det inte mycket mer att orda om.

Nu ska jag bara rida en LA:3 till som jag redan är anmäld till (nästa helg), sedan ska jag ta en paus från detta program som hela tiden passat oss så dåligt.

Fast det var onekligen trösterikt att se att INGEN av de 7 första ekipagen jag tittade på gjorde sina skänkelvikningar så mycket bättre än vi. Så vi är inte ensamma i alla fall….

Nu ska jag faktiskt sluta att lägga så mycket fokus på skänkelvikningarna utan i stället satsa på att rida/göra allt ”det andra” desto bättre, precis som en ryttarkollega så klokt tipsade mig om. I sinom tid kommer nog skänkelvikningarna också att sitta som de ska precis som vissa andra saker som varit svåra från början men som nu känns lätta (galoppserpentinerna tex) utan att jag har behövt traggla ihjäl oss med det.

Eftersom rosetterna fullkomligt haglade över oss förra året då vi mest red LB är det lätt att som utomstående nu undra ”vad som står på” när inga nya rosetter regnar in.
Men det är också lätt att glömma att konkurrensen i LA i mycket, mycket tuffare än i LC-LB och att min häst dessutom faktiskt bara är 6 år gammal. Décima tävlade LA långt högre upp i åldern utan att plocka placeringar varje gång så jag är van vid både ”solar och pannkakor”.

Fast jag kan ju inte heller låta bli att undra över var alla dessa superfina hästar kommer ifrån; dom såg jag sällan till när jag tävlade på en lägre nivå. Kanske är det så enkelt att vissa inte börjar tävla med sina hästar förrän de är just färdiga för LA? Så vet jag att min första tränare tex gjorde, dvs hon tävlade aldrig lägre än LA med sina hästar.

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. "Lilla jag"

    Hej!
    Har någon någonsin filmat dina skänkelvikningar från ”domarens” vinkel? Jag vill verkligen inte vara taskig eller så, men jag såg din ritt idag och dina skänkelvikningar är inte bara ”svaga” dem är obefintliga i början, och på slutet kommer det några steg. Men jag förstår dig för dem är långa och allmänt jobbiga i lätt A:3. Detta program är långt ifrån en favorit för min del heller. Kanske ska du pröva rida lätt A:4 ett tag?! Dem skänkelvikningarna är mkt mer inbjudande.
    Men jag måste säga att du har en otroligt fin häst!
    Så lycka till!
    =)

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Hej du!

    Kan på rak arm inte komma på om Lina (hästskötaren) filmat från ”domaren vinkel”, det är ju inte alltid man har möjlighet att som publik placera sig där.
    Jag åker ju dessutom nästan alltid ensam till mina tävlingar.

    Precis som du skriver så ska jag prova att rida LA:4 ett tag för de skänkelvikningarna har vi lättare för.

    Svara
  3. Anonymous

    Det viktiga är inte att vinna, utan att deltaga : )

    Vänta ska du se, snart ramlar poletten ner och rosetterna haglar igen.
    LA:3 är inget lätt program, LA:4 passar säkert er bättre.

    Lycka till nästa gång!

    Natalja /
    http://latin.bloggagratis.se/

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Nja….att deltaga utan att bli placerad alltför många gånger/ofta är väl inte riktigt min grej egentligen men nu får jag som sagt ta hänsyn till både konkurrens och Archies ålder.

    Precis som du hoppas jag att LA:4 ska passa honom bättre.

    Svara
  5. Lotten

    Vill inte heller vara taskig, men ser man till de poäng du ridit på den här säsongen i LA så är det ju inte BARA skänkelvikningarna som inte är bra. Vad jag har sett så har du legat mellan 58-62% de senaste tävlingarna. Att bara ha svaga skänkelvikningar kostar inte så många poäng.
    Hoppas det går bättre i LA:4, där händer ju också lite mer, som bakdelsvändningar o samlad galopp.

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Tja….om vi ska vara helt korrekta så har procenten i de 5 starter jag gjort i år varit 58, 60, 61, 63 och 63.

    När jag hade 58 % var man placerad på 62% så man kan inte bara stirra sig blind på procenten. Och i just det fallet så kostade visst skänkelvikningarna en del poäng eftersom jag fick 4:or på båda och hade jag ens fått 6:or så hade det blivit 8 poäng mer. Dessutom påverkar det även det allmänna intrycket om hästen gör så dåliga skänkelvikningar.

    Svara
  7. Birgittas hästsida

    Hej igen Lotten!

    Din kommentar om att det inte bara är skänkelvikningarna somm inte är bra (din teori) fick mig att granska protokollen från de 5 starter jag gjort i år lite närmare.

    På 5 starter har jag fått betyget 5 3 gånger (en ryggning och 2 mellantrav-linjer) och betyget 4 2 gånger (en gång då jag fick ett avbrott i en galoppvolt och en gång då jag fick ett omslag i ökad galopp)förutom på skänkelvikningarna. I 2 av 5 klasser fick jag inga betyg under 6på något annat än skänkelvikningarna. Så personligen kan jag inte tycka att det är annat än just skänkelvikningarna som I STORT drar ner procenten/poängen.

    Svara
  8. Lotten

    Nej, det är sant. Men att rida på mestadels 6:or och några 7:or i ett LA-program räcker inte för placering. De ekipage som ligger i topp rider på mestadels 7:or med en del 6:or och kanske ett par 8:or. Nu vet ju inte jag hur dina ritter och protokoll ser ut, men blir man placerad i LA på 62% så måste antingen domaren lagt sig väldigt lågt i poängen eller så är det inte så hög klass på ekipagen. Ett protokoll med mestadels 6:or måste ha varit en ganska slätstruken ritt utan några egentliga kvaliteter. Jag hade personligen inte varit nöjd med en ritt på 62-63% utan egentliga missar även om jag hade fått en rosett. Hade jag däremot ridit på många 7:or och fått ett par underbetyg som en 4:a eller 5:a pga en (ryttar)miss i en för övrigt bra ritt så hade jag sett annorlunda på det. För mig betyder varje delbetyg och känslan i ritten mer än om det blir en rosett eller inte. Känns det bra så ser det bra ut och då blir det oftast en placering också. Detta är min erfarenhet av LA-klasser på lokala tävlingar och kanske inte alls stämmer överens med dina erfarenheter.

    Svara
  9. Gretchen

    Hej!
    Mitt tips är att öva skänkelvikning under tömkörning! Då kan hästen lära sig och bli stark i lugn och ro utan ryttarens inverkan! Lycka till!

    Svara
  10. Birgittas hästsida

    Hej igen Lotten!

    Jag tycker väl i stort sett ungefär som du med undantaget att jag ibland tycker att det KÄNNS bra när det uppenbarligen inte ÄR/ser bra ut. Just skänkelvikningarna vill jag inte påstå känns bra men en del annat har ibland kännts bättre än vad betyget visat.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>