Upp som en sol- ner som en pannkaka….Archie är halt!!!!

I lördags efter Archies seger i LA på Malmö Ridklubb och då jag kom tillbaka till stallet gratulerades jag av en mamma till en av inackorderingarna och svarade då något i stil med:

”Ja, det är de få minuterna av riktig framgång man njuter av och får leva på när man drabbas av diverse motgångar”.

Föga anade jag då hur snabbt mina ord skulle besannas….

Jag minns förresten hur jag, då Heron tog sin första placering i medelsvår hoppning var nästan euforiskt glad i 3 dagar därefter. Och den 4:e dagen var Heron halt….

För att återgår till Archie så skrittade jag dagen efter tävlingen ut en sväng med honom och Soya utan problem och nästa dag var det meningen att jag skulle träna för Ebba (vi ändrade veckans träning från tisdag till måndag).

Jag hann inte trava mer än typ 5 steg förrän jag kände att Archie var klart halt och så var det med den träningen….

Jag har ingen som helst aning om vad som kan ha drabbat hästen och gissar på att det hänt när jag inte suttit på utan troligen i hagen.

Jag har inte ridit osedvanligt hårt eller annorlunda den senaste tiden, jag är alltid mycket noga med på vilka underlag jag rider och jag har som sagt inte märkt att Archie skulle ha snubblat till, sträckt sig, slagit i någon bom vid hoppning eller dylikt.

Eftersom min dystra erfarenhet är att hältor mycket sällan går över av sig själv (de gånger de gjort det har det i mitt fall handlat om att hästen har fått en spark eller ett sår) så vill jag ha en veterinärtid omedelbart, nu, genast eller meddetsamma och allra helst redan igår!

Jag ser ingen mening med att först försöka få enbart tiden att ”läka alla sår” utan vill att hästen ska få adekvat smärtlindring och medicin så fort det är möjligt om det är en skada som kan läka snabbare med just medicin precis som jag själv tar en huvudvärkstablett om jag har ont i huvudet även om jag vet att huvudvärken i sinom tid ändå går över utan medicin.

Dessutom är det ju sällan som man kan få en veterinärtid ”på dagen” utan man får ofta ändå vänta i några dagar och hinner hästen bli frisk tills dess så är det långt lättare att avboka en tid än att boka en så snabb tid som man vill ha.

Denna gången hade jag turen på min sida och då jag ringde till Bollerup och veterinär Anders Gånheim som på ett mycket bra sätt behandlat Archie för några år sedan kunde jag få en tid redan på torsdag vilket jag är ytterst tacksam över.

Så nu är det ”bara” att vänta (säger hon som inte tänker på något annat och vill veta NU NU NU) och förhoppningsvis få en dignos på något snabbt övergående….

Måste förresten åter förundrat konstatera att man lätt hade kunnat tro att mina hästar har tävlingskalendern i huvudet och blir halta/ skadade utifrån planerade tävlingar.

Jag vet inte hur många gånger det hänt att både Archie och mina andra hästar blivit sjuka precis efter sista tävlingen för säsongen eller i anslutning därtill och så är det ju även denna gången liksom förra året då Archie fick fång. Med facit i hand hade han fång-känningar redan då han gick de 2 sista klasserna (och så bra han gick!!!) och det är bara att beklaga att jag inte fattade det då.

Så även om jag så klart är jätteledsen över att Archie är halt så kunde det rent ”tidsmässigt” inte ha kommit lägligare eftersom säsongen är slut och jag ändå hade varit tvungen att ge honom någon vila innan nästa års säsong börjar.

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Lina

    Fy vad tråkigt! Hoppas att det inte är något allvarligt och att han snart är ohalt igen 🙂 *håller tummarna*

    Svara
  2. Prick

    Ja, du har verkligen ”tur”. Hoppas att det inte är något allvarligt och att vilan inte behöver bli längre än planerat.

    Svara
  3. Corres

    Hoppas allt går bra o att du har mer tur än mig. Min lilla dam e 3,5 grad halt o lite annat kul när jag var hos veterinären idag så detta blir en rolig höst 🙁

    // Corre

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>