Beckmörk och omständig- svar till Minstral och Moa från ordpolisen!

När jag skrev om olika stavningar osv i helgen reflekterade jag över att en annan bloggskribent vars blogg jag läser sporadiskt konsekvent stavar becksvart/ beckmörkt med Ä.

Jag blev lite konfunderad eftersom skribenten påstår sig vara väldigt språkintresserad och slog upp ordet på nätet.

Jag vet inte hur många träffar jag fick på BÄCKSVART men läste inte tillräckligt noga till vilka sidor ordet hänvisades. Hade jag gjort det (sorry för mitt felaktiga svar till dig i tidigare inlägg Minstral) hade jag sett att det är i privata bloggar ”folk” använder stavningen BÄCKSVART vilket därmed inte betyder att stavningen är korrekt.

Efter att nu har konsulterat Svenska Akademiens Ordbok så får jag bekräftat det jag alltid trott: det heter BECKSVART och inget annat och syftar till BECK= mörk och seg massa som utgör återstod vid destillation av tjära.

Så var det med det och jag ska genast in och ändra tillbaka till rätt stavning av ordet i mina egna inlägg (som jag felaktigt ändrade i helgen)!

Och orden omständigt och omständligt kan båda användas enligt samma ordlista som svar på din fråga Moa.

6 kommentarer Skriv kommentar

 1. Aramis

  Aj, aj, aj, aj… Jag misstänker att det var jag som fick mig en känga där!!!! AJJA BAJJA!!! Undertecknad ska omedelbart ändra samtliga bäcksvart till becksvart och upplyser samtidigt att även solen har sina fläckar 🙂 Ha ha!

  Svara
 2. Birgittas hästsida

  Ja, dumma dig som fick mig att tvivla….

  Fast det var ju slarvigt av mig att inte dubbelkolla innan JAG gick in och ändrade alla mina korrekt stavade mörker-ord :=)!

  Svara
 3. Birgittas hästsida

  Samma här och det var därför jag blev så konfunderad över stavningen BÄCK-svart för en BÄCK brukar ju inte vara svart precis (eller…den KAN ju vara det men det är väl inte det vanligaste kanske?).

  Svara
 4. Izza

  En annan i mina öron knepig ordkombination. Ofta ibland..
  'Det gör jag ofta ibland' Va? Gör personen det ofta eller ibland, eller syftar det till att peronen i fråga preiodvis gör något med frekvent än annars?? Synpunkter åsikter, tack!

  Svara
 5. Birgittas hästsida

  Just den mycket konstiga kombinationen har jag faktiskt aldrig hört men det är ju hur fel som helst. Ofta och ibland är ju mer eller mindre varandras motsatser så hur man kan göra dessa saker samtidigt övergår mitt förstånd.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>