Om en av grannkomunernas ridskolor kunde man läsa följande i helgens Sydsvenska:
http://sydsvenskan.se/omkretsen/burlov/article618979/Stallvagran-betyder-boter.html
Jag får en känsla av att konceptet håller på att bli allt vanligare, har läst om liknande upplägg på andra ridskolor den senaste tiden.
Ja, vad ska man tycka om detta?
Själv är jag rabiat motståndare av alla former av ”tvång” enligt ovan och har alltid varit.
Jag är inte ogin med min tid eller tjänster men då ska det vara för att jag vill, inte för att jag blir tvingad.
Vi vet ju alla också att det som sker framtvingat aldrig görs lika bra som det man gör frivilligt; en viktig aspekt att beakta tycker jag.
Sedan ska jag vara ärlig och säga att om jag hade haft min häst på en ridskola där allt stallarbete sköttes av olika ungdomar varje helg så hade jag inte varit alls förtjust i detta.
Har man ingen erfarenhet av stallarbete och dessutom bara ska göra det kanske 1 helg i halvåret så är det lätt hänt att det blir tokigheter på vägen och ibland rent av farliga sådana.
Minns en gång då en av ridskolans ridlärare bad några elever om hjälp med fodringen.
Heron hade hönät som skulle hängas in och då jag kom såg jag att nätet hängde så lågt att det nuddade marken!!!!
Verkligen stor risk för intrassling men har man aldrig sett ett hönät är det ju inte lätt att veta hur man ska hänga upp det.
Andra gånger hade vissa elever glömt att titta i hästarnas krubbor innan de fodrade (eller så har de varit äckelmagade???) för hästar som hade råkat bajsa i krubban fick vackert stå och äta i sin egen skit! Sådant gör mig VANSINNIG!!!!!
Nej, det här idiotiska systemet med tvång och böter om man inte ställer upp är bäddat för konflikter och det måste gå att hitta bättre sätt att lösa stallarbetet på helgerna.
Till syvende och sist får man ju höja priserna på ridlektioner om det inte går att lösa på annat vis men att bötfälla sina elever gör bara att man riskerar att förlora dom i stället. Det är vad jag tror.
Att som klubben i artikeln påstå att man ”vill öka ryttarnas ideella engagemang” är för det första enligt mig rent bull… och bara en omskrivning för att man vill ha gratis arbetskraft och dessutom så ska man, som jag redan varit inne på öka sitt engagemang om man vill det, inte för att någon försöker tvinga en.
Tycker det är HELT FEL att bötfälla idellt arbetande tvingade personer. Då får man faktiskt höja priserna på ridlektionerna o anställa någon. Kvaliten på arbetet? Skulle aldrig som ansvarig vilja att relativt sett okunniga personer ansvarar för hästarna. Säkerhetsrisk inte bara för djuren, utan även för ungdomarna. Om någon vill hjälpa till ska det bygga på frivillighet o uppmuntras.
Irene:
Som framgår av mitt inlägg instämmer jag helt.
Och man kan tyvärr inte förutsätta att ungdomar som rider på lektion har den hästkunskap som erfodras för att kunna arbeta i ett stall med fodring, mockning och utsläpp.
Just dessa moment ”tränar” man ju aldrig som enbart lektionsryttare och det finns faktiskt en hel del både ungdomar och vuxna som bara är på ridskolan för att rida sin lektion och sedan åka hem.
Tiden då majoriteten av de ridande barnen och ungdomarna LEVDE i stallet och GÄRNA ville hjälpa till med allt, om det så gällde att kratsa en hov eller sopa en stallgång är enligt min erfarenhet sedan länge förbi.
Nu får jag snart byta signatur, håller med dig igen!
Hade en period min häst på ett stall där unga tjejer skötte stallet på helgerna och det var inte alltför lyckat, massa småfel och det var nog bara tur att inget allvarligare hände. Som ansvarig arbetsgivare skulle jag vara väldigt orolig att någon olycka skulle hända framför allt för den stackare som skadas men också för att det kan faktiskt bli rättsliga efterspel och väldigt dyrt.
Det finns ett annat sätt att lösa helgperonalproblemet på med. Rabattera ridlektionerna för dem som verkligen vill och är intresserade av att jobba i stallarna. Då får man några få som vill och är intresserade därmed också vill gör rätt. Låt dem gå med en ordinare personal så alla rutiner sitter. Rullande helgschema på dem som VILL och kan är mycket bättre än påtvingat om det så bara är en gång per termin på dem om INTE vill.
Det är min åsikt, kan vara värd att överväga för de berörda klubbarna tycker jag.
Jättebra förslag tycker jag så vida det inte strider mot något arbetsrättsligt avtal.
För egentligen ska man väl ha ”riktig” lön om man ersätter ordinarie personal.
Säkert, men det går nog att gå runt på något vis med speciella avtal… Det går att krångla sig runt de flesta regler.
Artikeln är skriven utan faktagrund.
Det här handlade om att eleverna skulle hjälpa ordinarie helgpersonal. Alltså skulle det alltid finnas en ordinare helgpersonal, som alltid tidigare.
Alltså. Riktig personal FINNS på plats. Eleverna som har stallpass gör endast saker de själv tror att de klarar av. Är man osäker på en uppgift är det bättre att inte göra den, och detta stod också i papprena om stalltjänst på nämnda ridklubb.
/Medlemmen
Hej Medlemmen!
Det som både Sydsvenskan och jag själv framför allt vänder oss emot är känslan av tvång som byggts in i det nya systemet och att man ska få böta om man inte vill ställa upp på stallarbetet.
Huruvida det finns ordinarie personal på plats eller ej är av underordnad betydelse i sammanhanget; tvånget försvinner ju inte för det.
Sedan tycker inte jag att man av artikeln i Sydsvenskan får intrycket att ungdomarna ska jobba ensamma i stallet ”vind för våg” men självklart sparar man in på avlönad personal tack vare dom- det är väl en av anledningarna till det nya systemet och inte bara för att öka medlemmarnas ideella engagemang.