Sneda bäcken- vad ÄR detta egentligen?

Jag har nu vid ett otal tillfällen läst rena ”halleluja-inlägg” på nätet om hästar som har varit halta eller bara känts ”skumma”, ovilliga, you name it och efter att en kiropraktor eller dylik ”kot-knackare” konstaterat att deras bäcken varit sneda och behandlat detta blivit helt förändrade/ förbättrade/ ohalta.

Jag tycker aldrig att jag har fått någon riktigt bra förklaring på vad det här med ”sneda bäcken” är för något men uppenbarligen (av mängden inlägg att döma) är detta relativt vanligt och tydligen också förhållandevis lättbehandlat utan att man behöver blanda in en veterinär.

Har ni också stött på detta?

Vad är era erfarenheter?

Det skulle vara jätteintressant att få en veterinärs syn på det hela men sådan tur har vi väl inte att någon sådan läser min blogg….

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Irene

    Tyvärr har jag ingen erfarenhet. Har heller inte hört om någon här med den diagnosen. Nog inte lika vanligt med kiropraktor, utan man beger sig nog iväg till klinik i stället. men som sagt vore kul att höra ngt om det. Trauma? Fel ridning? Medfödd defekt?

    Svara
  2. Minstral

    Jag tror det kan uppkomma redan vid födseln men även vid kraftig vurpa i hagen är inte alls insatt men min klinikvet har fördjupat sig i kiropraktik hos nån expert i Tyskland med just detta som huvudämne. Är så himla glad att ha en vet som hela tiden vidgar sitt område, känns så himla tryggt att gå till en vet som kan kiropraktik, tänder (har utbildats av T.L.)och har som specialitet rörelseapparaten.

    Svara
  3. Corres

    Min ponny Kotten som du säkert minns. Hade just detta problemet att han blev sned, ovillig, halt o skumm. Detta fixade jag med hjälp av massage o en kot-knackare som drog rätt honom. Vad jag fick veta så var anledningen till detta att han var lite sne 😉 (dvs medfött) men som sagt med en kot-knackare lite då o då så var han kanonfin tills hans ben inte klarade mera.

    // Corre

    Svara
  4. Eva

    Prima behandlades av ”vår” fantastiska – och överarbetade – osteopat, Bettina, som jobbar med både människor och djur.

    Hästen var stel som en pinne och ”omöjlig” första gången jag red efter fölet. Hon var totalt skev i bäckenet.

    Men efter en behandling och 2 dar i paddock, var hästen som ny. Tyvärr kunde jag inte vara med vid tillfället, så det blev inget snack.

    Hon kommer nu till vårt stall (ska bl.a. preventivt känna igenom Calvin, som aldrig behövt behandlas av henne, han är smidig som en ål säger hon, trots hans många ofrivillia vilor) nu i veckan. Jag ska komma ihåg att fråga henne om detta ämne. För är ju inte bara fölmärrar som lider av denna inte helt ovanliga åkomma.

    Svara
  5. AnnH

    Ja, och jag blir så trött varje gång jag hör det. Varje eviga chiropraktor gör (tror sig göra) underverk genom att rätta till den enormt snea bäckenet många hästar har. Snälla snälla, låt mig få en veterinärs utlåtande kring det!

    Ni anar ju hur positiv jag är.

    Har anlitat chiropraktor till mig själv vid besvär totalt 25-30 ggr. Aldrig märkt nån förbättring.

    Till hästarna några gånger men utan att de har haft några besvär innan, men förebyggande. De har INTE känts annorlunda i någon bemärkelse efter.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>