Frågor från en läsare: när kan man köpa häst mm?

Fick idag ett mail från en läsare med den missvisade :=) rubriken ”lite frågor”.

Lite frågor tyckte jag långt ifrån att det var men jag ska göra mitt bästa för att svara så gott jag förmår.

Först till mailet:

Hej!

Jag ramlade av en slump in på din blogg om hästar, och då jag och min sambo går lite i hästtankar så tänkte jag om det var okej att jag frågade några frågor?

Jag är 22 år, har ridit några gånger hos en vän till familjen under uppväxten, men jag kan inte skryta med några direkta hästkunskaper. Dock har jag ALLTID älskat hästar och har tjatat som ett fån på mina föräldrar om en häst och svurit på att skaffa en egen när jag blir vuxen. Nu har jag ju då blivit vuxen, och jag och min sambo (även han hästälskande men icke alls erfaren) ska köpa hus med eget stall och hagar (är det tänkt). Är det överhuvudtaget möjligt att man kan köpa egen häst när man är så här pass oerfaren? Eller måste man ta en massa kurser först, eller kan man (som jag har tänkt) lära sig på vägen med den egna hästen?

Och vad jag har förstått så kan man ju inte bara ha en häst, utan den måste ha sällskap. Eftersom vi har en fyraårig dotter så faller ju tanken på en liten shettis eller liknande som sällskap. Eller kanske går det att lösa på något annat sätt? För en shettis kostar ju också pengar, och helt överrösta med cash är vi ju såklart inte.. Och då jag enbart är intresserad av skogs/naturridning så undrar jag vad man gör med shettisen medan jag och stora hästen är ute och rider? Kan man lämna den kvar i stallet/hagen? Oj oj, många frågor som ramlar runt i skallen.

Och ungefär hur mycket kostar det att ha en stor häst i månaden? Och en liten shettis? Det är mycket att ta hänsyn till. Det är ju ett tag kvar tills det eventuellt skulle bli aktuellt, men det är ju bra att förbereda sig för att se ifall den livslånga drömmen överhuvudtaget är möjlig.

Jag har hört något om sommarhästar eller hyrhästar. Hur fungerar det? Om man känner att man bara behöver prova på att äga en egen häst. Får man låna utrustningen också då?

Och måste man köpa en hästtrailer för att kunna ha häst? Och hur mycket kostar en sån?

Oj, vad många frågor jag har spytt ur mig. Förlåt, det var inte meningen att attackera dig såhär. Men om du skulle kunna hjälpa mig med några frågor så vore jag väldigt tacksam!

Ha det bra!

Svar:

Med tanke på den, enligt mig, mycket ringa hästerfarenhet som både du och din sambo verkar ha skulle jag absolut rekommendera er att ta några lektioner på ridskola innan ni köper häst(ar).

Tyvärr framgår det inte var du bor men förhoppningsvis finns det någon ridskola i närheten där ni kan anmäla er.

De flesta ridskolor erbjuder någon form av teori-lektioner också förutom den ”rena” ridningen och dessa tror jag att ni kan ha stor nytta av.

Innan du/ni köper häst måste du kunna det allra mest elementära som exempelvis hur man sadlar och tränsar, mockar osv.

Om du inte vet detta och inte vill/ kan rida på ridskola måste du hitta någon som kan lära ut både detta och annat som har med hästens skötsel att göra.

Du hittade till mig via nätet och det finns ”en miljon” andra sidor där man kan fråga och få veta allt mellan himmel och jord kring och om hästar men tyvärr får man också vara beredd på att få ”trettioelva” olika svar varav vissa kan skilja sig åt som natt och dag.

Vad gäller vilken typ av häst du/ni ska/bör skaffa beror detta på flera olika saker. Om du inte är så lång och tung kanske det är idé att satsa på en d-ponny som även din dotter kan sitta på om några år?

Nu är ju din dotter bara 4 år idag men åren går fort och en shettis lär hon växa ifrån fortare än du anar.

Dessutom är just shettisar inte alltid de mest lämpliga som sällskap åt stora hästar, deras behov av bete kan tex se helt annorlunda ut (ur ekonomisk aspekt kanske du vill att den stora hästen ska livnära sig på så mycket gräs som det går medan en shettis kanske inte alltid bör äta okontrollerat beroende på sin vikt, fångrisk osv).

Att LÅNA en eller flera hästar innan man fattar ett definitivt beslut om att bli hästägare är ingen dum idé och om du kollar på exempelvis ”Blocket” så finns det en hel del hästar att välja på.

Det man då gör är att man blir så kallad ”fodervärd” och lånar hästen under en bestämd tid för att därmed ha möjlighet att lämna tillbaka den om kemin inte stämmer eller man av andra skäl inte vill behålla den.

När man är fodervärd brukar man inte betala hästens ägare något för detta men man står för alla löpande kostnader för hästen så som mat, uppstallning och skoning.

Det finns även firmor (här i Skåne exempelvis en turridningsfirma som hyr ut haflingers) men då brukar man få betala för att få låna deras hästar.

När du kontaktar någon som vill sälja eller låna ut sin häst vill jag verkligen poängtera vikten av att du är 100 % ärlig vad gäller dina (ringa) hästkunskaper. Att överdriva sin förmåga som ryttare gagnar ingen utan risken blir då bara att du får tag i en häst som du därefter inte kan hantera.

Sedan kan det ÄNDÅ visa sig att man inte passar ihop osv men då har man i alla fall gjort vad man har kunnat för att försöka hitta rätt.

Huruvida en häst kan lämnas ensam kvar i stallet/ hagen medan man rider på den andra är också något som inte går att garantera men det BRUKAR enligt min erfarenhet gå bra efter lite invänjning.

Ett alternativ till att köpa 2 egna hästar kan vara att ta emot en inackordering i stället men detta vill jag ändå ”varna” för. Du kan aldrig säkert veta när/ om inackorderingen tänker flytta och risken är att du då ”står där” med din enda häst utan möjlighet att på stört fixa fram sällskap. Tar du emot en inackordering bör du i så fall ha en beredskap för detta scenario, typ ”om Lisa flyttar sin häst får jag stalla upp min egen i stall X tills jag hittar annat sällskap”.

Själva kostnaden för att HÅLLA en häst kan variera så otroligt mycket så det vet jag inte riktigt vad jag ska svara dig på.

Dels beror det på var i Sverige du bor (kring storstäderna brukar hästhållning vara dyrare) och dels beror det på vilka möjligheter du har att både köpa och lagra foder och strö.

Ju mindre lagringsmöjligheter desto dyrare blir det och det är också dyrare att handla i foderaffärer än direkt av någon bonde (om man ska generalisera).

Sedan beror ju dina kostnader också på hur mycket mat din häst behöver äta och vilken tillgång du har på eget bete.

Men säg för enkelhetens skull att en stor promenadhäst äter 10 kilo hö/ensilage per dag som kan kosta allt från 1-2:50 kilot så har du ett ungefärligt pris i alla fall.

Strö varierar också i pris; hos oss kostar en spånbal nu uppemot 85:–/ bal (räkna i alla fall 3-4 balar i månaden beroende på hur renlig häst du har) medan halmen kanske kostar ca 10:– per halmbal (går att få mycket billigare i vissa trakter). Vad gäller halm får du nog räkna minst 15-20 balar/ månad, själv använder jag 30.

Något kratfoder lär du inte behöva om du bara ska promenadrida så det räknar jag inget pris på (annars kan havre kosta allt från 1:–/ kilo och andra fodermedel är minst dubbelt så dyra).

Även hovslagarkostnaden går inte att uppskatta, dels har hovslagarna själva lite varierande taxor och dels beror det på om din häst ska gå oskodd, med skor endast fram eller skor runt om.
I mina trakter (Skåne) kostar en skoning av 4 hovar ca 1000:–. Normalt skos en häst ungefär var 8:e vecka men det kan också variera något.

En veterinärvårdsförsäkring måste du också ha tycker jag (om hästen blir sjuk kan du snabbt komma upp i ENORMA kostnader) och denna varierar också oerhört i pris. Enklast är att ringa något försäkringsbolag (AGRIA eller Sveland tex) och fråga efter prisuppgifter.

Utrustning brukar man få med om man lånar en häst men ska du köpa egna grejer är begagnatmarknaden enorm. Även här kan du kolla på Blocket eller en sida som heter Bukefalos.

Vill du köpa nytt kan du få ett hyfsat träns för säg 300:–. Sadlar finns från allt från några tusenlappar till 30.000:–.

På din fråga om du måste ha en egen hästtransport svarar jag NEJ.

Så klart underlättar det en hel del och har du ingen bör du i alla fall ta reda på var du kan hyra en snabbt och smidigt (på någon mack, i något närliggande stall osv).

Även hästtransporter kan variera oerhört i pris och det beror ju på skicket/årsmodell/märke i första hand. Är du/ din sambo händig kan du köpa en transport för under 10.000:– och renovera upp den själv men annars får du nog räkna med priser däröver. Åter hänvisar jag till Blocket där du kan få en uppfattning om priser och utbud.

Ja, som du kan läsa så blev du kanske inte inte mycket klokare av mina svar då de flesta frågorna inte kan besvaras med endast ETT säkert svar utan det beror på så många omständigheter runt omkring.

Jag hoppas dock att du i alla fall fick en fingervisning om något (bortsett från att jag är en flitig läsare av Blockets annonser ha ha).

Hör gärna av dig igen om något var oklart eller du vill ställa fler frågor.

En kommentar

  1. Anonymous

    Tack så jättemycket för de utförliga svaren! =) Har äntligen kunnat sätta mig i lugn och ro framför datorn och läsa. Vad gäller storleken på häst så tänker vi oss en gammal travare, typ halvblod eller nordsvensk (då karln min är OERHÖRT intresserad av trav, men det vet vi inte om han har någon fallenhet för, men ändå). Jag är väldigt lång och väger lite över normalvikt, så på någon ponny får jag inte plats.
    Bra att veta det där med shettisarna, hade jag ingen aning om. Kanske man skulle satsa på en b-ponny eller liknande istället, (om det överhuvudtaget skulle bli aktuellt framöver). =)

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>